← Tilbake

Sak 92/24 - Høring – forslag til nye statlige planretningslinjer for arealbruk og mobilitet

01
Fylkeskommunedirektørens forslag til vedtak
Innstilling
Behandlet
  1. Fylkesutvalget stiller seg positivt til at de nye statlige planretningslinjene favner bredere tematisk.
    • Fylkesutvalget støtter generelt en differensiering av retningslinjene, men synes at den foreslåtte soneinndelingen, som danner grunnlag for differensieringen, bør bearbeides videre. Departementet bør vurdere å omarbeide soneinndelingen og avgrensningskriteriene som ligger til grunn, og sende dem på en ny høring. Alternativt kan departementet vurdere å overlate soneinndelingen til fylkeskommunene gjennom regionale planer. Hvis ikke departementet velger å gjøre noe av dette må Lindesnes kommune flyttes til kategorien «regioner med større byer».
      • Fylkesutvalget mener at de nasjonale rammene for langsiktig bærekraftig forvaltning av natur fremstår som utydelig i høringsforslaget, sett i lys av Norges forpliktelser på naturområdet. Retningslinjene gir lite rammer og veiledning for hvordan naturmangfoldet skal sikres.
        • For øvrig har fylkesutvalget følgende innspill:
          • Formuleringene som gjelder jordvern i retningslinje 3.9 er for svake i lys av innskjerpede nasjonale mål. Det bør presiseres at omdisponering av dyrka jord ikke bare skal «reduseres», men «minimeres».
            • Ambisjonene knyttet til tap av leveområder for villrein er for svake i lys av Norges forpliktelser gjennom blant annet Bern-konvensjonen, og den nye stortingsmeldingen om villrein. I retningslinje 3.8 bør formuleringen «i særlig grad» tas ut, og setningen endres til «Fylkeskommuner og kommuner skal i sin arealplanlegging ta nødvendige hensyn slik at villreinområder ikke forringes eller går tapt gjennom arealendringer og nedbygging.»
              • For å styrke folkehelseperspektivet som tema foreslås det en egen retningslinje om friluftsliv med følgende formulering: «Viktige arealer for nærfriluftsliv, rekreasjon og fysisk aktivitet skal ivaretas og videreutvikles for å legge til rette for bedre fysisk og psykisk helse i befolkningen. Ved omdisponering skal det sikres gode erstatningsarealer av tilsvarende eller bedre kvalitet. Ved transformasjon og omregulering av bebygde områder skal det alltid vurderes hvordan manglende grøntstruktur kan gjenopprettes og videreutvikles.»
                • Med tanke på den økende betydningen av samfunnssikkerhet, beredskap og naturfare bør retningslinjen om dette omformuleres med en sterkere «skal»-formulering: «For å imøtekomme klimaendringer og ekstremvær skal større utbygginger i områder med dårlige grunnforhold og/eller flom- og skredfare unngås.»
                  • I retningslinje 5.1 bør det presiseres at det også i mindre tettsteder legges til rette for at flest mulig av dagens turer kan skje til fots eller med sykkel.
                  • Fylkesutvalget ber Kommunal- og distriktsdepartementet om å nyttiggjøre seg øvrige konkrete innspill slik de framkommer i dette saksframlegget under avsnittet «Vurderinger».

                    Vedlegg

                    Les mer