← Tilbake

Sak 50/24 - Etablering av programsatsingen Sammen om Skagerrak («SOS Skagerrak»)

01
Alternativt forslag fra H, FrP, KrF, PP og Sp
Alternativt forslag
På vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet, Pensjonistpartiet og Senterpartiet
Behandlet
  1. Fylkestinget slutter seg til visjonen og programområdene omtalt innledningsvis i konseptnotatet. Utvalget slutter seg også til målsettinger om bedre samarbeid for å bevare Skagerak og kystøkosystemene.

    • Fylkestinget mener det ikke kommer tydelig frem hvordan programmet sikrer at strategiske og prinsipielle beslutninger tas i folkevalgte organer og savner beskrivelser av hvilke demokratiske prosesser som skal ligge til grunn for viktige beslutninger i det strategiske programstyret.

      • Fylkestinget tar stilling til omfanget av fylkeskommunens deltakelse når nasjonale handlingsplaner for implementering av naturavtalen foreligger.

        • Konseptnotatet bearbeides og sendes deretter kommuner og fylkeskommune til politisk behandling. Fylkestinget tar stilling til videre deltakelse etter kommunenes behandling.

          • Det forutsettes at fylkeskommunen eier programmet og at staten bidrar økonomisk.

            • Fylkestinget får saken tilbake til behandling innen våren 2025, når problemstillingene er avklart og det foreligger en finansieringsplan for prosjektet.

              Vedlegg

              Les mer
              02
              Tilleggsforslag fra Ap, R, SV og MDG
              Tilleggsforslag
              På vegne av Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Miljøpartiet De Grønne og Arbeiderpartiet
              Behandlet

              Tillegg nytt punkt 5:

              Det bør sendes invitasjon til Sørøst Norge Kystfiskarlag om å delta som medlemmer i det strategiske programstyret.

              Vedlegg

              Les mer
              03
              Fylkesutvalget - innstilling
              Innstilling
              Publisert

              1. Fylkestinget slutter seg til visjonen og programområdene omtalt innledningsvis i konseptnotatet. Utvalget slutter seg også til målsettinger om bedre samarbeid for å bevare Skagerak og kystøkosystemene.

              2. Fylkestinget mener det ikke kommer tydelig frem hvordan programmet sikrer at strategiske og prinsipielle beslutninger tas i kommunestyrer og fylkesting og savner beskrivelser av hvilke demokratiske prosesser som skal ligge til grunn for viktige beslutninger i det strategiske programstyret.

              3. Fylkestinget. anbefaler fylkestinget å vente med å ta stilling til omfanget av fylkeskommunens deltakelse inntil nasjonale handlingsplaner for implementering av naturavtalen er vedtatt.

              Vedlegg

              Les mer
              04
              Alternativt forslag fra Ap, R, SV og MDG
              Alternativt forslag
              På vegne av Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Miljøpartiet De Grønne og Arbeiderpartiet
              Behandlet

              Alternativ forslag:

              Forslag SOS Skagerak:

              1. Fylkestinget slutter seg til visjonen bak SOS Skagerak, samt at det organiseres som et programarbeid i perioden 2024-2030.

                • Fylkestinget understreker behovet for at SOS Skagerak skal understøtte effektiv bruk av eksisterende ressurser, strukturer og medvirkningsarenaer. Programmet bør lage en oversikt over tiltak som er i gang i Agder i dag. Programmet må synliggjøre hvordan frivilligheten skal inkluderes. Det bør vurderes å lage et veikart for god forvaltning. Programmet må ha en klar avgrensning til det regionale vannforvaltningsarbeidet samt andre pågående prosjekter, initiativer og tiltak.

                  • Fylkesordfører, opposisjonsleder og hovedutvalgsleder for næring, kultur og miljø representerer Agder fylkeskommune i det strategiske programstyret. Fylkeskommunedirektøren besørger representant fra fylkeskommunen i det operative programstyret. Det bes om en temadag/prosjektdag for å se på aktuelle tiltak for Agder fylkeskommune å spille inn til programstyret.

                    • En bevilgning på 300.000 som dekning av kostnader for programkoordinator vil bli vurdert i forbindelse med 2 tertialrapport. En orientering om videre jobbing med konkretisering av tiltak, mereffekt og inkludering av frivilligheten ønskes i saken.

                      Vedlegg

                      Les mer