Resultat av votering

Innovasjonsprosjekter 2024 - En orientering om hvordan midlene er fordelt

Votering er ferdig i denne saken.

13:15 Følgende tas til orientering:

Følgende tas til orientering:

Det er satt av totalt 1 million kroner til innovasjonsprosjekter i 2024. Formålet med innovasjonsmidlene er å fremme nyskapende tiltak og prosjekter i kommunene i Agder. Føringer og rammer for årets tilskuddsordning ble behandlet av fylkesutvalget den 19.03.2024, sak 52/24. Midlene fordeles administrativt og fylkesutvalget orienteres. Denne orienteringssaken er en oppfølging av dette vedtaket.

Tildelingsprosessen tok lenger tid enn forventet på grunn av stor pågang og mange søknader. Samlet søknadssum var på 3 621 500 kroner fordelt på 16 søknader. Fylkeskommunedirektøren har prioritert hvem som får støtte, basert på de vedtatte vurderingskriteriene i sak 52/24.

Innovasjonsmidlene har til hensikt å motivere kommuner til å tenke nytt og utvikle innovative prosjekter. Teknologi, demografiske endringer og levekårsutfordringer er særlig trukket frem i utlysningen av midlene.

Enkelte kommuner har kritisert ordningen for å være for liten til at de ville bruke ressurser på å søke. Statsforvalter har prosjektskjønnsmidler til fornying og innovasjon i kommunene. Det kan være naturlig å se disse midlene i sammenheng med midlene i fylkeskommunen, og at ordningene i noen tilfeller kan utfylle hverandre. På den måten er det mulig for kommunene å få mer ut av ordningen.

De fleste prosjektene svarte ut vurderingskriteriene bra, men de som endte opp med å få støtte hadde høyere grad av innovasjon og/eller stor nytteverdi. De som fikk støtte klarte også å aktualisere minst en av de tre temaene, teknologi, demografiske endringer eller levekårsutfordringer.

Søknadene hadde stor spredning i både geografi og faglig innhold, fra Lyngdal og Kvinesdal i vest til Risør i øst, se full oversikt i tabell på neste side. Det var ingen kommuner fra Setesdal som søkte.

Fylkeskommunedirektøren kommer til å evaluere tilskuddsordningen og vil komme med forslag til justeringer før en eventuell ny utlysning for 2025.

Kommune

Tema

Støtte

Kommentar

Risør

Interkommunalt samarbeid

                                250 000

Gjerstad, Risør, Tvedestrand, Froland, Åmli og Vegårshei skal se på samarbeidsområder for å effektivisere/forbedre sine tjenester.

Grimstad

Kunstig intelligens i offentlig sektor

                                250 000

Grimstad kommune skal lage en veileder for bruk av kunstig intelligens.

Kvinesdal

E helse teknologi i eldreomsorgen

                                200 000

Kvinesdal skal ta i bruk sensorteknologi i eldreomsorg. Prosjektstøtten går til implementering og testing.

Lyngdal

Stedsutvikling, eldrebosetting

                                250 000

Konseptutvikling av attraktive sentrumsnære boliger for eldre

Lindesnes

Stedsutvikling, Bostedsattraktivitet

                                  30 000

Innleie av ekstern foredragsholder om tema bostedsattraktivitet.

Enstemmig vedtatt