← Tilbake

Sak OS - 28/24 - Høringssvar Kraftfylka: endringer i forskrift om nettregulering og energimarkedet (NEM) om modenhetsvurderinger mm

01
Følgende tas til orientering:
Innstilling
Behandlet

Agder fylkeskommune har fått på høring

Forslag til endringer i forskrift om nettregulering og energimarkedet (modenhetsvurderinger mv.)

fra Energidepartementet. Formålet med forslaget er å tilrettelegge for at gjennomføringsevne og sannsynlighet for realisering gir prioritet i tiknytningskøen. Nettselskapene, som har monopol på tilknytning, skal ifølge forslaget gjennomføre en modenhetsvurdering av forespørsler om tilknytning til nettet eller økt kapasitet, før det reserveres ny kapasitet.

Oppfyllelse av modenhetskriterier blir en betingelse for å kunne reservere kapasitet eller få plass i kapasitetskø. Dette ved at nettselskapet må kreve at virksomheten rapporterer på oppfyllelse av kriterier. Ved utilstrekkelig fremdrift trekkes hele eller deler av den reserverte kapasiteten tilbake, og blir tilgjengelig for andre, mer modne prosjekt i samme kø.

Agder fylkeskommune er representert i styret til Kraftfylka, som organiserer de største kraftproduserende regionene i Norge. Fylkeskommunedirektøren har av kapasitetshensyn ikke sendt inn en egen høringsuttalelse, men støtter vurderingene som er gjort i Kraftfylkas høringssvar og vil orientere fylkesutvalget om dette.

Kraftfylkas høringssvar støtter forslaget om modenhetsvurdering, fordi det utgjør en standardisering av det som enkelte steder er praksis, og gir en mer rettet prosess enn i dag. Kraftfylka er også positive til at eksisterende næringsliv prioriteres, og slik får mulighet til grønn omstilling. Kraftfylka er imidlertid skeptisk til at kun modenhet, og ikke andre faktorer – for eksempel positive utviklingseffekter - tillegges vekt.

Det påpekes at forslaget åpner for ulik praksis, i det nettselskapene gis fleksibilitet i utforming av kriterier for modenhet. Det understrekes at kravene som stilles til nettselskapene, må kunne imøtekommes av dem uansett hvor store de er og hvilken tilgang på ressurser de har. Kraftfylka mener videre at Energidepartementet bør inkludere et minimumskrav i lovforslaget om at tilknytning over 20 MW bør inkludere kost-/nytteanalyse for utnytting av overskuddsvarme, for å optimalisere energibruken.

Vedlegg

Les mer