På vegne av SV fremmes alternativ innstilling til punkt 1, og nye tilleggspunkter 6-9. Punkt 2-5 fremmes likt innstillingen.
Nytt endret punkt 1:
Fylkesutvalget viser til tidligere innsendt høringssvar om forslag til program for strategisk konsekvensutredning av nye områder.
Nytt tilleggspunkt 6:
Ved vurdering av ulike trasevalg for nettilknytning mener fylkesutvalget at ved etablering av kabler for Sørlig Nordsjø II skal det tas særlig hensyn til gyteområder for kystfisken og sammenhengende økosystemer. Det er avgjørende å sikre et bærekraftig fiske i våre sjøområder, og derfor er ivaretagelse av gyteområder og intakte økosystemer nødvendig for å opprettholde sunne og levedyktige fiskebestander. Alle nevnte traseer i høringsforslaget vil medføre tiltak og inngrep i eller i nærhet av registrerte gyteområder for sårbare kystfiskebestander.
Dette innebærer at det må stilles krav til gjennomføring av grundige miljøundersøkelser for å identifisere og kartlegge gyteområder. Videre må det utarbeides og implementeres tiltak for å minimere
all
påvirkning av disse områdene; inkludert justering av kabeltraséer, tidsbegrensninger for arbeid i gyteperioder, etablering av store nok byggeforbudssoner og bruk av miljøvennlige teknologier og metoder.
Nytt tilleggspunkt 7
Fylkesutvalget ber om at det sikres at kartlegging av havmiljøet og sjøfugl integreres i beslutningsgrunnlaget fram mot konsesjonsbehandling for anlegg for kraftproduksjon til havs. Det må senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2024, legges fram en helhetlig plan for naturkartlegging for de områdene som blir aktuelle for havvindutbygging. Man må sikre at konsekvensene for havvindanlegget blir på et minimumsnivå, og sikre at framtidige anlegg blir bedre.
Nytt tilleggspunkt 8
Fylkesutvalget bes om at det legges til rette for at det gjennomføres følgeforskning i utbyggings- og driftsfasen av Sørlige Nordsjø II. Det skal legges vekt på havvindparkens påvirkning på natur og miljø, og at denne kunnskapen aktivt tas i bruk og integreres i det videre arbeidet med å følge opp god sameksistens og bærekraft innen havvind. Videre ber fylkesutvalget om økt vekting av bærekraftskriteriene og positive lokale ringvirkninger ved framtidige havvindutbygginger og rapportere på dette på egnet vis.
Nytt tilleggspunkt 9
Fylkesutvalget viser til at regjeringen må fortsette å bevilge betydelige summer til naturkartlegging av havvindområdene.
1. Fylkesutvalget viser til tidligere innsendt høringssvar om forslag til program for strategisk konsekvensutredning av nye områder. Fylkesutvalget er positiv til produksjon av fornybar energi til havs.
2. Ved planlegging av offshore vindkraftverk mener fylkesutvalget at:
• hensynet til naturmangfold må vektlegges høyt
• kunnskapsgrunnlaget må forbedres ved konsekvensutredning
• samlet belastning på økosystemet, energi- og næringsinteresser må tillegges stor vekt.
3. Fylkesutvalget støtter Norsk Maritimt Museums krav om at berørte områder kartlegges for kulturminner under vann. Disse må hensyntas, som skissert i meldingen.
4. Ved vurdering av ulike trasevalg for nettilknytning mener fylkesutvalget at følgende traseer bør utredes nærmere:
- alternativ A og B, ettersom de innebærer kortere kabel- og linjestrekk enn de andre alternativene, med færre konsekvenser.
- alternativ C og D, ettersom de innebærer kortere kabel- og linjestrekk enn de andre alternativene. Negative konsekvenser som blir avdekket, må vektes tungt.
5. Ved vurdering av ulike trasevalg for nettilknytning mener fylkesutvalget at følgende traseer, som alle berører akvakultur, ikke bør utredes nærmere:
- alternativ E, F og G ettersom de innebærer lange, omfattende kabel- og linjestrekk og store konsekvenser for kulturminner/kulturmiljø (alternativ E og F) og natur heriblant vernet vassdrag (alternativ E og F), samt fordrer dispensasjon fra verneforskrift (alternativ E) og fredningsbestemmelser (alternativ F og G).
- alternativ H og I, ettersom de innebærer lange, omfattende kabel- og linjestrekk, og betydelige konsekvenser.