← Tilbake

Sak 15/24 - Nasjonal sykkelrute 3 -tilrettelegging for tursykling

01
Fylkeskommunedirektøren anbefaler at saken tas til orientering.
Innstilling
Behandlet

Nasjonal sykkelrute 3 kalles «Fra fjord til fjell». Første etappe følger Setesdal fra Kristiansand til Haukeli. Deretter går sykkelruta videre til Røldal, og følger derfra nasjonal turistvei Ryfylke til Stavanger. Ruta ble tilrettelagt og skiltet på begynnelsen av 2000-tallet. Sykkelruta inngår i et nett av nasjonale ruter, og er beskrevet på Statens vegvesens nettsider. Sykkelrute 1 går også gjennom vårt fylke, langs kysten. 

Nasjonale sykkelruter | Statens vegvesen

Sykkelrute 3 går både på riksveg 9, på fylkesveger, kommunale veger, private veger og den nedlagte jernbanelinja. Så langt det er mulig går ruta langs gang- og sykkelveger eller på veger med lite biltrafikk. Sykkelruta er en av de beste i landet. Den nyter godt av utbedringsarbeider som Statens vegvesen utfører langs riksvegen.

Det er Statens vegvesen som har hovedansvar for de nasjonale sykkelrutene, inkludert sykkelrute 3, men fylkeskommunen har ansvar der ruta går på fylkesvei. Som samfunnsaktør ser vi også at sykkelruta er viktig med hensyn til reiseliv, sykkelturisme og kulturutvikling. Agder fylkeskommune har derfor tatt initiativ til et tettere samarbeid om sykkelruta. I juni avholdt vi et møte med Statens vegvesen der vi gikk igjennom status og tiltak videre. Det ble enighet om å ha årlige møter for å vurdere status og behov på infrastrukturen. I tillegg vil vi gjennomføre årlige, tverrfaglige møter der Setesdal interkommunale politiske råd, Midt-Agder friluftsråd, kommuner, Statens vegvesen og Agder fylkeskommune deltar. Målet er å utvikle nasjonal sykkelrute 3 gjennom Setesdal til en enda tryggere og mer attraktiv rute for både lokalbefolkning og turister.

I sak 13/24 «Sykkelregnskap 2021−2024 og nye sykkelbyavtaler for Agder for perioden 2025−2028» har vi beskrevet at vi nå vil legge satsingen på tursykling inn som del av sykkelforumet for hele Agder. Vi vil her arbeide med å utvikle gode ruter for opplevelsesbasert tursykling i de kommunene hvor det ligger best til rette for dette». Det kan bli aktuelt å knytte rundturer på sykkel til de nasjonale rutene, såkalt Vita Velo, gode opplevelser på sykkel.

I løpet av høsten 2024 planlegger vi å gjennomføre noen enkle tiltak i Setesdal. Vi har to mørke tunneler på sykkelrute 3, på fv.3778 og fv. 3804. Disse vil vi male hvite. Tiltaket består av vask, rens, tildekning og sprøyting. Det blir også sikring av bolter. I tillegg vil vi ved hjelp av solceller få på plass varsling av «syklist i tunnel» ved tunnelportalene.

For 2025 vi vil vurdere tiltak som rydding av siktlinjer, dekke, skilting, sykkelparkering mm. Dette er enkle og rimelige tiltak som vil bedre forholdene for syklende oppover Setesdal.

Vedlegg

Les mer