I behandlingen av handlings- og økonomiplan 2025-2028 (HØP), vedtok fylkestinget å bevilge 1 34 , 3 mill. kroner til reasfaltering av fylkesvegnettet. I asfaltplan for 2025 er byggherreoverslaget noe høyere enn vedtatt budsjett, inkludert at det er beregnet prisstigning på det som gjenstår av to årskontrakten som ble inngått i fjor. Fylkestinget har også i HØP styrket budsjettet med 40 mill. kroner ekstra til «trygge skoleveger, reasfaltering og vedlikehold» av fylkesveger. Forslag til fordeling av ekstramidler til fylkesveg vil bli lagt fremlagt i en egen politisk sak i hovedutvalget. I asfaltplanen for 2025 er det planlagt for en mulig budsjettøkning på cirka 10 mill. kroner.
I asfaltkontraktene er det mulig å gjøre mengdejusteringer på +/- 15 prosent i forhold til kontraktsfestet beløp. Det betyr at aktiviteten kan tas ned eller opp med bakgrunn i økonomisk handlingsrom. Det gir fylkeskommunen en fleksibilitet til å kunne omsette eventuelle tilleggsbevilgninger og tilpasse aktivitet i tråd med vedtak som gjøres.
Det planlegges reasfaltering av cirka 143 km fylkesveger, i tillegg gjøres det forarbeider. Det gir en tilnærmet lik aktivitet som i 2024 da det samlet ble reasfaltert 149 km fylkesveger. Forutsatt at vi treffer godt med byggherreoverslaget blir rundetiden på fylkesvegnettet 24-25 år. For å unngå økt forfall er det beregnet at gjennomsnittlig dekkelevetid ikke bør være mer enn 12-13 år.
Det vil være årlige variasjoner med hensyn til hvilke geografiske områder som blir prioritert. Det betyr at enkelte kommuner kan få en høy aktivitet ett år, mens andre kommuner ikke har aktivitet i det hele tatt. Over tid blir asfaltdekket fornyet på alle fylkesvegene, men høyt trafikkerte veger må asfalteres oftere på grunn av slitasje.
I 2024 ble det inngått en toårskontrakt i østre del av Agder. Det gjenstår en del arbeider i denne kontrakten i 2025. I desember 2024 ble det utlyst tre nye ettårs asfaltkontrakter for 2025. Tilbudsåpning er 3. februar. Kontraktene legger opp til at det utføres arbeider i kommunene Flekkefjord, Sirdal, Kvinesdal, Hægebostad, Farsund, Lyngdal, Lindesnes, Vennesla, Kristiansand, Lillesand, Grimstad, Arendal, Froland, Birkenes, Evje og Hornnes, Vegårshei, Risør og Åmli.
Det er flere kriterier som legges til grunn i vår faglige vurdering til asfaltprogrammet. For det første vurderes det sportilstand, om det er større spordybde enn 25 mm på mer enn 10 prosent av parsellen. Dette gjelder spesielt strekninger med høy ÅDT. Et annet viktig kriterium er dekkeskader. Det gjelder både sprekker, krakelering og hull. Det kan være skader eksempelvis etter telehiv, saltpåvirkning eller vann og frost som har skadet asfaltdekket. På det lavtrafikkerte vegnettet er det ofte kravet til IRI-verdi (måletall for jevnhet i kjøreretningen) som er utslagsgivende for når asfalttiltak bør iverksettes. Faktagrunnlaget innhentes med egen målebil som måler både spor og jevnhet hvert andre år.
Valg av kontraktsoppdeling blir gjort etter en vurdering av markedet for å få best mulig konkurranse. Det stilles krav til EPD ( Environmental Product Declaration ) i alle kontraktene. Anskaffelsen vil i EPD-anbudene vekte klimagassutslippene i valg av entreprenør. Ved bruk av EPD i asfaltkontraktene må entreprenørene opplyse hvor mange tonn C02-utslipp det gis i forbindelse med gjennomføringen av kontrakten. I våre anbud vil entreprenør med det laveste utslippet av CO2 beholde sin kontraktsum, mens de øvrige tilbyderne vil få et påslag per kg Co2. I arbeidet med nye anbud var det også viktig å ta hensyn til konkurransesituasjonen i de ulike kontraktsområdene. Det medførte en differensiering av klimakrav som ble stilt i 2024. I de to kontraktene i vestre del av Agder ble det et påslag på 5 kroner per kg Co2, mens kontrakten i østre del fikk et påslag på 3 kr. For 2025 har alle tre kontraktene et påslag på 7,5 kr per kg Co2 .
Fylkeskommunedirektøren anbefaler at saken tas til orientering.
Kristiansand, 14.01.2025
Tine Sundtoft Ola Olsbu
fylkeskommunedirektør fylkesdirektør