← Tilbake

Sak OS 11/25 - Bokstart - bok fra første stund

01
Følgende tas til orientering:
Innstilling
Behandlet

Agder fylkeskommune legger til rette for Bokstart i alle kommuner i Agder.

Bokstart finansieres gjennom midler fra Nasjonalbiblioteket, en ny tilskuddsordning til fylkesbibliotekene knyttet til Leselyststrategien. Midlene skal sikre tilgang til litteratur for de yngste barna.

Bokstart er et av flere planlagte tiltak fylkesbiblioteket ønsker å gjennomføre i samarbeid med folkebibliotek, barnehager og helsestasjoner i en større satsing på leselyst med de yngste. Koordinator for Read Agder er orientert om satsingen og dette utfyller arbeidet som er igangsatt. Satsingen skal bidra til at flere barn i Agder får oppleve gleden av å bli lest for og at foresatte, barnehageansatte og helsesykepleiere har tilstrekkelig kunnskap og redskaper til å støtte opp om dette.

E n fersk studie gjennomført av Lesesenteret ved U niversitetet i S tavanger viser at en av tre førskolebarn ikke blir lest høyt for hjemme, mens 80 % av barn ønsker å bli lest for. Å lese sammen skaper nærhet, styrker relasjoner og gir gode opplevelser for både barn og voksne. De første årene i et barns liv legger grunnlaget for deres lese- og skriveferdigheter, læringsevner, sosiale kompetanse og livsmuligheter. Forskerne har en klar oppfordring til alle småbarnsforeldre: Sett av tid til å lese, og ta barnas invitasjoner til lesing på alvor. 

Bokstart er et prosjekt initiert av Foreningen! les, og har vært prøvd ut i flere kommuner i Norge, samt i andre nordiske land og England. Erfaringer viser at foreldre som deltar i prosjektet leser mer med barna sine og besøker biblioteket oftere.

Bokstart handler om å dele ut en gratis bok med tilhørende informasjonsmateriell til alle barn og deres foresatte i løpet av barnets første leveår. Målet med bokgaven er å styrke foreldrenes rolle i barnas språk- og identitetsutvikling, samt bidra til livslang leselyst . Boka er utviklet spesielt for formålet, og kan brukes av alle uavhengig av språk- og leseferdigheter. Informasjonsmateriellet er tilgjengelig på begge målføre, samt familienes hjemmespråk /morsmål .

Bokstart gjennomføres i samarbeid me llom folkebibliotek og helsestasjon , og vil kunne fungere som en døråpner for å utvikle et systematisk samarbeid mellom bibliotek og helsestasjon i kommunene. Kommunene bestemmer selv hvordan gaven skal deles ut og i hvilken sammenheng.

Alle kommuner er forespurt om de ønsker å være med i et slikt samarbeid, og de aller fleste er udelt positive. Vi har som mål å iverksette dette tiltaket i alle 25 kommuner i løpet av 2025.

Leselyststrategien Sammen om lesing gjelder for 2024-2030 , og med forbehold om at eksisterende tilskuddsordning ligger fast i hele perioden, vil vi finansiere Bokstart for alle kommuner frem til 2030.

Bokstart i alle kommuner i Agder vil bidra til å oppfylle følgende mål:

  1. Styrke foreldrenes rolle i barnas språkutvikling.

    • Fremme leselyst og senere lese- og skriveferdigheter hos barn.

      • Utjevne sosiale forskjeller ved å gi alle barn tilgang til bøker og lesestunder.

        • Skape nettverk og møteplasser for kompetanseutveksling mellom helsestasjoner og biblioteker.

          Lenke til boka som skal kjøpes inn til barna i Agder:

          Lenke til informasjonsmateriell:

          Vedlegg

          Les mer