Fylkestinget ber administrasjonen legge frem en sak om organiseringen av kollektivtrafikken i Agder
der det vurderes om AKT bør tas tilbake til egen organisasjon.
Fylkesordfører,
Interpellasjon om AKT og et godt, samla kollektivtilbud
I forbindelse med effektiviserings- og organisasjonsprosessen i Agder fylkeskommune i 2025 blir organisasjons- og tjenestestrukturer gjennomgått og endra. Som en del av dette legges det opp til å overføre drift av tilrettelagt transport (TT-tjenesten) og ferjeruter fra fylkeskommunen til AKT AS. Det kan være gode grunner til å se all persontransport som fylkeskommunen har ansvar for, i sammenheng. Men har det vært vurdert å snu på flisa og heller ta AKT tilbake til fylkeskommunen?
Fylkeskommunens kollektivtilbud har siden 2008 vært administrert av et eget selskap, Agder kollektivtrafikk AS. Før dette lå ansvaret i egen organisasjon. Vet vi sikkert at så viktige, offentlige oppgaver best ivaretas av et aksjeselskap, som kjøper tjenestene fra utenlandske og norske transportselskaper? Er det mulig at fylkeskommunen selv kan administrere, og kanskje også drifte, oppgavene mer effektivt og ubyråkratisk?
Vi vil peke på følgende:
Ved å ta AKT tilbake til egen organisasjon kan vi få direkte politisk kontroll over ruteplanlegging og tjenesteomfang. Dette ville styrke demokratisk styring og gjøre det enklere å sikre at tilbudet samsvarer med innbyggernes behov og politiske prioriteringer.
Fylkeskommunen kan velge å definere kollektivtransport som en offentlig tjeneste som driftes i egenregi. Det kan gjøre veien fra politiske vedtak til utført oppdrag kortere. Anbudsprosesser er dyre i seg selv. Egenregi kan frigjøre offentlige midler til å øke produksjonen av kollektivtransport, framfor ekstra ledd med byråkrati og administrasjon av kontrakter og kontraktsoppfølging.
Å administrere tjenester i egen organisasjon, og eventuelt drive dem i egenregi, passer godt med den norske arbeidslivsmodellen. Partssamarbeid og medvirkning fra de ansatte vil gjøre det enklere å få faglige innspill fra de som har hendene på rattet. Det gir muligheter for å plukke opp praktiske og tekniske utfordringer raskt og å gjøre nødvendige justeringer og endringer.
Overgang til egenregi åpner for gradvis, langsiktig fornyelse av bussparken etter hvert som materiellet trenger utskifting og teknologien utvikler seg. Istedenfor at bussene byttes ut når ny operatør vinner et anbud. Dette kan gi miljøgevinster, fleksibilitet og innsparinger.
Vi mener det ville være klokt å bruke anledningen til å vurdere om det er bedre å administrere kollektivtilbud og persontransport selv, og også se på om drift best kan utføres i egenregi på linje med andre fylkeskommunale tjenester. Vi ber derfor fylkesordføreren svare på to spørsmål:
Har det vært evaluert, etter opprettelsen av AKT i 2008, om det er mest formålstjenlig å administrere kollektivtilbudet på Agder gjennom et aksjeselskap? Kan det være gode argumenter for å ta ansvaret tilbake under direkte folkevalgt styring?
Vil det være hensiktsmessig å vurdere om Agder fylkeskommune, eller AKT (om en velger å fortsette med et eget selskap), på sikt skal drive kollektivtilbudet i egenregi?
Lisbeth Raanes Hansen (Rødt) og Jason Alexander Kannemeyer (SV)