Vedtaket gjelder fra 1. januar 2026. Tiltakene iverksettes fortløpende fra da av, og skal være fullført i alle fylkeskommunens skolekantiner i løpet av 2026.
Nytt punkt 1:
For å sikre sunt og bærekraftig mattilbud på alle videregående skoler, må dette være et enhetlig tilbud. Fylkeskommunens videregående skoler skal i størst mulig grad tilby elevene mat laget av rene råvarer og redusere bruken av bearbeidede produkter. Man skal gjøre det lettere å kunne velge frukt og grønt, redusere tilgangen på snacks og godteri, og man skal etterstrebe å velge norske leverandører når man kan.
Man skal redusere muligheten for å kunne kjøpe ultraprossesserte produkter ved de videregående skolene. Produktene som er ultraprossesserte skal merkes tydelig.
Punkt 6
De nye prinsippene og hvordan dette fungerer skal evalueres på egnet tidspunkt.
1. For å sikre sunt og bærekraftig mattilbud på alle videregående skoler, må dette være et enhetlig tilbud. Fylkeskommunens videregående skoler skal i størst mulig grad følge kostrådene fra Helsedirektoratet.
2. Fylkeskommunenes videregående skoler gis tilbud om gratis opplegg for sprudlevann og vann med isbiter.
3. Elevråd inkluderes i prosessen med å endre tilbudet i kantinene.
Hvordan vil disse tiltakene slå ut for prisene i kantinene? Vil det resultere i dyrere produkter for elevene, og er det lagt opp til noe form for subsidiering eller vil det kun gå midler til veiledning og ansatt ressurser som beskrevet i saken?