Nytt punkt 1.
For å sikre sunt og bærekraftig mattilbud på alle videregående skoler, må dette være et enhetlig tilbud. Fylkeskommunens videregående skoler skal i størst mulig grad tilby elevene mat laget av rene råvarer og redusere bruken av bearbeidede produkter. Man skal gjøre det lettere å kunne velge frukt og grønt, redusere tilgangen på snacks og godteri, og man skal etterstrebe å velge norske leverandører når man kan. Fylkeskommunens videregående skoler skal i størst mulig grad følge kostrådene fra Helsedirektoratet.
Nytt punkt 7.
Man skal redusere muligheten for å kunne kjøpe u
ltraprosesserte
produkter ved de videregående skolene.
Nytt punkt 3 (hovedutvalgets innstilling til punkt 3):
Fylkeskommunenes videregående skoler gis tilbud om gratis opplegg for sprudlevann og vann med isbiter. På sikt vil målet være å ikke tilby brus i noen av skolene.
alternativt forslag punkt 3
3. Fylkeskommunenes videregående skoler gis tilbud om gratis opplegg for sprudlevann og vann med isbiter.
Fylkeskommunedirektøren opprinnelige forslag til punkt 1:
For å sikre sunt og bærekraftig mattilbud på alle videregående skoler, må dette være et enhetlig tilbud. Fylkeskommunens videregående skoler skal i størst mulig grad følge kostrådene fra Helsedirektoratet.
For å sikre sunt og bærekraftig mattilbud på alle videregående skoler, må dette være et enhetlig tilbud. Fylkeskommunens videregående skoler skal i størst mulig grad tilby elevene mat laget av rene råvarer og redusere bruken av bearbeidede produkter. Man skal gjøre det lettere å kunne velge frukt og grønt, redusere tilgangen på snacks og godteri, og man skal etterstrebe å velge norske leverandører når man kan .
Energidrikk skal ikke tilbys i Agder fylkeskommunens enheter.
Fylkeskommunenes videregående skoler gis tilbud om gratis opplegg for sprudlevann og vann med isbiter dersom de ikke tilbyr brus. På sikt vil målet være å ikke tilby brus i noen av skolene.
Elevråd inkluderes i prosessen med å endre tilbudet i kantinene.
Det utarbeide s nødvendig materiell og tilgjengeliggjøres fagressurser for veiledni ng for å støtte skolene i arbeidet.
De nye prinsippene og hvordan dette fungerer skal evalueres på egnet tidspunkt.
Man skal al redusere muligheten for å kunne kjøpe ultraprossesserte produkter ved de videregående skolene. Produktene som er ultraprossesserte skal merkes tydelig.
Vedtaket gjelder fra 1. januar 2026. Tiltakene iverksettes fortløpende fra da av, og skal være fullført i alle fylkeskommunens skolekantiner i løpet av 2026.