← Tilbake

Sak Spørsmål - Spørsmål fra representanten Fredrik Jensen

01
Spørsmål fra representanten fra F. Jensen (Ap)
Forslag
Publisert

Fylkesordfører,

Jeg viser til oppslag i LillesandsPosten om åttende klassingen ved Lillesand ungdomsskole som hver dag må gå 2,3 kilometer til busstoppet for å benytte seg av skoleskyss. Han må gå i mørket, på en vei uten fortau og gatelys. Og skolen ligger over 5 kilometer hjemmefra. Naboer som tidligere har gått på skolen, har fått skoleskyss helt hjem ifølge oppslaget. I saken vises det til at blant annet Agder fylkeskommune anses saken som avsluttet – og resultatet er at gutten fremdeles må gå hele strekningen til og fra busstoppet.

Mener fylkesordføreren at det er ansvarlig å sende en åttende klassing ut på denne strekningen – og at dette er måten å ivareta vårt ansvar for skoleskyss? Og synes fylkesordføreren det er riktig at det er samme instans som både behandler saker om skoleskyss og som er ansvarlig for å vurdere trafikksikkerheten på veiene?

Vedlegg

Les mer
02
Forslag fra representanten A. Thomassen (H)
Forslag
Publisert

Generelt:

Elever må forvente å gå en viss avstand til en holdeplass, og hva som er rimelige avgjøres i hver enkelt sak. Skyssen med buss skal alltid utgjøre størstedelen av distansen.

Det er kun der hvor strekningen vurderes som særlig farlig eller vanskelig at eleven skal ha skyss helt fra hjemmet. Barn som ferdes i trafikken vil alltid være utsatt for en viss fare, og den aktuelle strekningen vurderes etter objektive og subjektive kriterier.

AKT benytter befaringer, trafikkdata fra Statens vegvesen, vurderinger av kommunen, veiledere fra Trygg Trafikk og informasjon fra foreldrene om den aktuelle eleven i disse vurderingene.

Vurdering av trafikksikkerhet og forsvarlighet gjøres kontinuerlig i all planlegging av skoleskyss. For hver rute og hver holdeplass som vurderes så ses det opp mot hvilke elever som bor langs veien, hvilket trinn de går i, hvor lang total reise- og ventetid de vil få mv. I klagesaker vurderes i tillegg dette av fylkeskommunen, før det behandles endelig hos Statsforvalteren i Agder.

I klagesaker omkring eksempelvis trafikkfarlig skolevei er det Statsforvalteren som har den endelige avgjørelsen.

Om den konkrete saken:

I denne konkrete saken gjelder at her vurderes det at 2300 meter er rimelig for elev i 8.trinn, siden han har en kort busstur (ca 5 min) til skolen og hjem fra skolen. Strekningen er ikke vurdert som «særlig farlig eller vanskelig». Statsforvalteren konkluderer også med at etter en helhetsvurdering av skoleveien, som består av en strekning med gange til oppsamlingsplass, og buss til skolen, er innenfor akseptabel reisetid og ikke kan ansees som «særlig farlig eller vanskelig» verken objektivt sett eller subjektivt sett.

Vedlegg

Les mer