Agder har et landbruk som hovedsakelig består av små- og mellomstore bruk. Næringen er preget av at mange bønder sliter økonomisk. Utfordringene er knyttet til økte driftskostnader, bl.a. gjennom økte strømpriser, gjødselpriser, dieselpriser og kraftforpriser. Økte renteutgifter og uforutsigbart inntektsgrunnlag medfører brems i investeringer og at stadig flere velger å legge ned driften. For oss nordmenn betyr det lavere selvforsyningsgrad, uutnyttede jordbruksareal og nedgrodde kulturlandskap.
De senere årene har det vært en villet politikk og stimulere til stordrift. Det betyr at mange har satt seg i gjeld som de i dag sliter med å betjene. Vi ser også at bøndene må kjøre mye mellom de ulike teigene/ arealene som har blitt inkludert i gårdsbruket – noe som er tidkrevende, dyrt og lite miljøvennlig.
Løsdriftskravet som trer i kraft fra 2034 er for mange bønder en stor utfordring. Å bygge om fjøs til løsdrift betyr store investeringer, og flere av brukene som er i drift i dag har ikke tilstrekkelig driftsgrunnlag til å øke lånegraden i så stor grad som en slik investering vil innebære. For mange blir dermed løsningen å legge ned driften.
Velferdsordningen for bøndene må forbedres. Det må bli mulig for at de som driver små og mellomstore bruk kan ta ferie og kan få hjelp ved sykdom. Slik er det ikke for mange av bøndene i dag.
Det er ingen tvil om at dersom vi fremdeles ønsker norskprodusert mat tilgjengelig for oss forbrukere, som er det tryggeste og sunneste alternativet, så er det helt nødvendig at:
• Investeringsstøtten økes og små og mellomstore bruk prioriteres, slik at vi sikrer god utnyttelse av jordbruksarealer og dermed et levende landbruk i hele landet
• Inntektsgrunnlaget økes og utjevnes i forhold til andre næringer, og blir mer forutsigbart
• Velferdsordningene for bøndene blir bedre slik at bøndene kan nyte godt av samfunnets velferdsordninger i samme grad som andre yrkesgrupper
• Satsingen på lokalprodusert mat økes og distribusjonsordningen forbedres. Det er bærekraftig, miljøvennlig og bidrar til økt selvforsyning
• Offentlige innkjøpsavtaler skal bidra til økt lokalt innkjøp til kjøkken og kantiner
Fylkesutvalget ber om at regjeringen kutter drivstoffavgiftene kraftig, og at det gis en makspris på 50øre pr kwt ink avgifter for jordbruksbedriftene. Det vil føre til betydelige lavere driftskostnader og dempe inflasjonen. En svekket inflasjon vil føre til lavere rente og lavere finanskostnader for jordbrukssektoren helhet.