Følgende tas til orientering:
SAMMENDRAG
Forskningsmobilisering Agder startet i 2017. Formålet er skape vekst og arbeidsplasser og styrke regionens innovasjonskraft gjennom å stimulere små og mellomstore bedrifter til å benytte seg av forskning i sine innovasjons- og utviklingsprosesser. Programmet har i 2023 hatt et budsjett på 4,2 millioner kroner, bevilget av Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD). Mange bedrifter søkte midler tidlig på året og midlene var oppbrukt allerede i juni. Fylkestinget bevilget ytterligere 3 millioner kroner ved tertialjusteringen i oktober og tildeling fra ordningen kunne starte opp igjen i oktober. Til sammen 17 bedrifter har fått FOU-midler i 2023, derav 16 forprosjekter og ett mobilitetsprosjekt («forsker til låns»). 74 bedrifter har mottatt kompetansemegling og det har vært arrangert tre nettverksmøter der til sammen 41 bedrifter har deltatt. Det er kompetansemeglerne som arrangerer nettverksmøtene og tema for to av de tre møtene var digitalisering i treforedlingsindustrien. Det tredje møtet handlet om smarte byer og bruk av kunstig intelligens.
ÅRSMELDING FOR 2023
I 2017 etablerte Norges Forskningsråd en 10 års «Regional satsing for forskningsbasert innovasjon», FORREGION, med det mål å bidra til økt verdiskaping i regionene i Norge. Forskningsmobilisering Agder er Agder fylkeskommunes program innenfor FORREGION. Fra og med 2022 kommer bevilgningene direkte over statsbudsjettet fra KDD. Forskningsrådet har fortsatt en koordinerende rolle.
Forskningsmobilisering Agder gir inntil 70% støtte til nye forskningsprosjekter, maksimalt kr. 200 000. Bedriftene får støtte til enten forprosjekter eller «forsker til låns». Det er en forutsetning at de har et samarbeid med en FOU-institusjon og minst 80% av støtten skal brukes til innkjøp av FOU-tjenester.
Fylkeskommunen samarbeider med Innoventus Sør, Lister nyskaping, Lindesnesregionens næringshage og Pågang næringshage om kompetansemegling. Kompetansemeglerne hjelper bedriften å utforme prosjektet, finne riktig FOU-leverandør og bistå i søknadsprosessen og følger opp bedriftene etter avsluttet prosjekt for å mobilisere videre til hovedprosjekter hos Norges forskningsråd, EU-midler og andre virkemidler.
Satsingsområdene for Forskningsmobilisering Agder bygger oppunder de regionale, politisk vedtatte føringene for utvikling av regionens næringsliv formulert i Regionplan 2030.
Ny teknologi og nye forretningsmodeller som bidrar til Agders visjon om å bli en helelektrisk region
Ny teknologi og nye forretningsmodeller som bidrar til lavere utslipp og bedre levekår i Agder.
Det forventes at omstilling til grønn økonomi ligger til grunn for alle prosjekter, og dette vil bli vektlagt og prioritert i søknadsbehandlingen.
Det er et krav at søker gjør rede for hvordan de svarer på FNs 17 bærekraftsmål.