← Tilbake

Sak 106/2024 - Tertialrapport 1 - 2024

01
Formannskapets innstilling til vedtak
Innstilling
Behandlet
1. Arendal bystyre vedtar å ta til orientering tertialrapport 1 for 2024

2. Arendal bystyre vedtar forslag til endringer i budsjett 2024 for kommunen og for de kommunale foretakene slik de er innarbeidet i saken.

3. Arendal bystyre vil sikre kontroll på bemanningsutviklingen og kostnadsveksten. Derfor tydeliggjør vi betydningen av budsjettlojalitet, med følgende:
a) Det er et lederansvar å følge vedtatt budsjett.
b) Alle kommunens enheter og foretak skal foreta mulige kostnadsreduksjoner. I en slik krevende økonomisk situasjon kommunene nå står i skal alle enheter bidra, også der en til nå har drevet innen budsjettets rammer.
c) I alle kostnadsreduksjoner som følger av de tiltak som foreslås skal kommunedirektøren så langt det er mulig skjerme de mest sårbare og utsatte av kommunens innbyggere/brukere.
d) Arendal bystyre vedtar at vakante stillinger i kommunen skal holdes ledige ut året. Det kan gjøres unntak i spesielle tilfeller hvor man i samråd med kommunedirektøren finner det lovstridig, uforsvarlig for helse og arbeidsmiljø og/eller rammer de mest sårbare av kommunens innbyggere/brukere å ikke fylle stillingen. Dette skal begrunnes skriftlig.
e) Arendal bystyre vedtar at inntil 30 % av stillinger i kommunen som kommer utover antall stillingshjemler fases ut i løpet av 2024.
f) Arendal bystyre vedtar at det innføres streng innkjøpskontroll ut over det strengt nødvendige i hele kommunen. I særlige tilfeller kan Kommunedirektøren godkjenne slike innkjøp.
g) I tillegg skal følgende tiltak for bedre kontroll av innkjøp innføres med umiddelbar virkning:

✓ Det gis halvårlige rapporteringer til formannskapet på om man jobber etter målene i ansettelsesstrategien/instruksen.
✓ For å sikre en høy avtalelojalitet gis en rapportering til formannskapet på avtaler.
✓ Etablere ett avvikssystem på innkjøp. Avvik rapporteres til formannskapet hvert kvartal. ✓ For alle innkjøp under 100 000 kroner skal det gjøres en skriftlig vurdering som journalføres. Det utvikles en egen mal som skal benyttes til dette arbeidet.

4.. For å redusere kommunens utgifter til drift og investering i 2024 ønsker en å skyve prosjekter/investeringer over til 2025:
- IKT Agder har hatt en betydelig kostnadsvekst de senere årene. Digitalisering er viktig for at kommunen i fremtiden skal kunne tilby alle innbyggerne som trenger det trygghet og riktig tilrettelagte tjenester i deres hjem og på institusjon. I en tid kommunen må skalere ned sin drift må alle enheter bidra, også innen digitalisering. Arendal bystyre ber om en sak om kostnadsreduksjoner og målstyring i IKT Agder samt kommunens bruk av tjenester derfra vurdert opp mot alternative løsninger, for eksempel i egen regi.
- Arendal bystyre vedtar at prosjekter innen digitalisering som skulle igangsettes høsten 2024 skyves ut til 2025.
- Arendal bystyre ber om at investeringer som er planlagt igangsatt i 2024, men ikke ennå startet opp, og hvor oppstart kan skyves over i 2025 utsettes til 2025.

5. Det legges inn 300 000 kroner til ferietilskudd til personer med nedsatt funksjonsevne for året 2024. Tilskuddet søkes og tildeles av enhet habilitering.

6. Med bakgrunn i anbefalingene fra Politirådet i Arendal kommune ønsker Arendal bystyre å bevilge kr. 200.000,- som sin andel til kameraovervåkning av Arendal sentrum.

7. Arendal bystyre vedtar endringer i betalingssatser som framlagt i saken.

8. Arendal bystyre vedtar avslutning av investeringsprosjekter i henhold til mottatte oversikter. Ubrukte lånemidler på avsluttede prosjekter benyttes til nedbetaling av lån, eller reduksjon av nye låneopptak.

9. Arendal bystyre vedtar å øke lån til investeringsformål med 30.122.427 kroner, jf. kommunelovens §14-15

10. Formannskapet inviteres tidlig inn i budsjettprosessen for budsjettet 2025. Dette for å sikre en god politisk forankring av budsjettgrunnlaget. Budsjettarbeidet må også ha en god forankring ute i kommunens enheter og foretak. Det etableres åpne innspillskanaler («forslagskasse») der kommunens ansatte kan komme med innspill til innsparinger utover linjeorganiseringen.

11. Arendal bystyre ber administrasjonen utrede ulike modeller for finansiering og drift av fremtidige omsorgsboliger.

12. Arendal bystyre ber om sak der det høye sykefraværet analyseres og med særlig fokus på enheter og avdelinger som har et sykefravær på over 10% med en beskrivelse av tiltakspakken på området.

13. Arendal bystyre ber om en sak som beskriver tiltak som forebygger,vold og trusler mot ansatte.

14. Arbeidet med bemanning og ressursstyring prioriteres i omstillingsprosessen kommunen står i, hvor man ser på flere faktorer som organisering, teknologi/ressursplanleggingsverktøy samt videreføre og utvide muligheten til fleksible arbeidstidsordninger. I arbeidet med turnusplanlegging er det også et mål om å redusere antall ansatte pr. bruker for å øke kvalitet og pasientsikkerhet.

15. Formannskapet ber om en sak knyttet til forventet utvikling i de samlede kommunale avgifter (VA avgift, renovasjonsavgift, feieavgift og eiendomsskatt i perioden frem mot 2034. Saken skal synliggjøre utgifts bildet for en gjennomsnittlig husstand pr. år ved å etablere seg og bo i kommunen.

16. Ved nedbemanning må det tydeliggjøres hvilke oppgaver som ikke lenger skal utføres. Tiltakene følges opp med en kommunikasjonsstrategi mot ansatte og innbyggere som tydeliggjør hvilke oppgaver de ansatte ikke lenger skal gjøre, og skaper realistiske forventninger hos innbyggerne.

17. Oppsigelser bør unngås

Vedlegg

Les mer
02
Endringsforslag fra Ap, SV, Sp, Hp, FrP, H og V
Endringsforslag
På vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Helsepartiet, Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre
Behandlet
Nytt tekstlig forslag til pkt. 3 e) (for å klargjøre og lette oppfølgingen)
»Arendal bystyre vedtar at ansettelser som medfører kostnader utover de stillingene det er budsjettert med fases ut i løpet av 2024»

Vedlegg

Les mer
03
Tilleggsforslag fra H
Tilleggsforslag
På vegne av Høyre
Behandlet

Arendal bystyre vedtar derfor at det umiddelbart må settes i gang en omfattende økonomisk snuoperasjon for å unngå å komme på ROBEK listen. Det må gjennomføres helhetlige strukturendringer der dette vil være hensiktsmessig og besparende. Man må også gjennomgå alle eksterne leiekontrakter.

Vedlegg

Les mer
04
Forslag fra R
Forslag
På vegne av Rødt
Behandlet

Arendal bystyre vedtar å øke støtten til sosialhjelpsmottakere med kroner 1000,- i juli måned.

Vedlegg

Les mer
05
Forslag fra R
Forslag
På vegne av Rødt
Behandlet

Arendal bystyre vedtar å avslutte ordningen med styrehonorarer i kommunale selskap og foretak utover det som er vanlig møtegodtgjørelser for bystyremøter.

Vedlegg

Les mer