← Tilbake

Sak 113/24 - Fremtidens skole i Arendal

01
Oppvekst- og kulturutvalget anbefaler at Arendal bystyre fatter slikt vedtak
Innstilling
Publisert

Arendal bystyre ber administrasjonen utarbeide en plan for framtidig skolestruktur for hele Arendalsskolen med utgangspunkt i 15 kvadratmeter per elev, som anbefalt i WSP- rapporten. Planen for fremtidig skolestruktur fremlegges bystyret mars 2025, og kan gjelde fra 01.08.2026. Se forslag til fremdriftsplan i vedlegg.

Administrasjonen kan utarbeide førstedel av planen, og legge fram en sak for første fase i skolestrukturarbeidet i bystyremøte i november 2024. Bystyret kan da vedta om det er ønskelig å igangsette første del av endringsprosessen tidligere enn 01.08.2026.

1. Arendal bystyre ber administrasjonen utarbeide en plan for framtidig skolestruktur for hele Arendalsskolen med utgangspunkt i 15 kvadratmeter per elev, som anbefalt i WSP- rapporten. Den desentraliserte skolestrukturen på 1-7-trinn skal bestå som i dag.

2. Arendal bystyre ber administrasjonen se på muligheten for om det er ledig plass når de 15 kvadratmeterne pr. elev er kartlagt, og om dette kan brukes til andre formål. Eksempler kan være kontorfellesskap, lokaler til ideelle organisasjoner og/eller kommunal virksomhet som PPT, barneog familietjenesten, Arendal voksenopplæring, baser knyttet til Lunderød skole og ressurssenter mm. Målet må være å gå bredt ut og se på hvilke muligheter finnes, også med tanke på utleie på ettermiddag og kveldstid.

3. For at man skal få en helhetlig og bred oversikt over alle skolene i Arendal og kostnader, vil Arendal bystyre også at har oversikt over privatskolene. Arendal bystyre ber derfor også administrasjonen belyse hva de private skolene koster Arendal kommune i dag.

4. Arendal bystyre ber administrasjonen utarbeide en plan for den fremtidige ungdomsskolestrukturen (8-10 trinn), med henblikk på en utfasing av 1-10 skolene, med mål om at Arendal kommune skal ha separate 1-7 og 8-10 skoler i fremtiden.

5. Arendal bystyre ber administrasjonen utarbeide en plan for en økonomisk bærekraftig skolestruktur i Arendal for hele Arendalsskolen i et 15-års-perspektiv. Målet skal være at alle elever i Arendals grunnskole skal ha et likeverdig og godt tilbud og de ansatte skal ha et godt faglig fellesskap og at ressursene brukes på best mulig måte for elevene og ansatte. Administrasjonen bes også utrede mulighetene for organisasjonsmessige endringer som kan sikre faglig fellesskap i og på tvers av skoler og barnehager.

6. Arendal bystyre ber administrasjonen utrede de mulige synergieffektene av et samarbeid med kommunens barne- og familietjenester, med henblikk på å styrke laget rundt eleven og læreren inn i skolehverdagen, og videre samarbeidet mellom skolene.

7. Arendal bystyre ber administrasjonen redegjøre for hvordan Arendal kommune organiserer seg i tråd med nye statlige føringer for elever med vedtak for individuell tilrettelagt opplæring (det som før het spesialundervisning).

8. Arendal bystyre ber administrasjonen beregne hva innsparingene ble ved å legge ned Løddesøl skole. Kostnadene som kom i etterkant av utbygging/utbedring av Rygene skole, skyss av elever fra Løddesøl til Rygene og veien opp mot det nye byggefeltet på Løddesøl skal også være med i dette regnestykket. Bystyret ber om at det undersøkes hvilke innsparingen det vil være om vi sier opp alle leiekontrakter (som hos Maxis, AVO og ALTi) og flytter disse tjenestene inn i skolen.

9. Arendal bystyre ber administrasjonen sørge for at det er bred involvering når fremtidens skole i Arendal skal utarbeides og analyseres. Både ledere på skolene, lærere og andre ansatte i skolene, organisasjoner, barn og unge, lokalsamfunn, næringsliv og foreldre/foresatte bør ha en stemme inn i denne prosessen.

10. Se på det økende behovet for Lunderød skole og ressurssenter sin kompetanse, og det økende behovet og pågangen på denne skolen med mulighet for utvidelse av baser (Birkenlund og Nedenes i dag), men også se på muligheten for at andre kommuner kan kjøpe plasser på skoler med nye baser/satellitter.

11. Se på muligheten for et nytt samarbeid med Sam Eyde videregående skole om kjøp av plasser for elever som trenger alternativ opplæring som ikke alternativ linje på Sam Eyde vgs er tilrettelagt for

Vedlegg

Les mer
02
Forslag fra FrP
Forslag
På vegne av Fremskrittspartiet
Publisert

1.Arendal bystyre ber administrasjonen utarbeide en plan for framtidig skolestruktur for hele Arendalsskolen. 2. Planen for fremtidig skolestruktur fremlegges bystyret mars 2025, og kan gjelde fra 01.08.2026. Se forslag til fremdriftsplan i vedlegg. 3.Administrasjonen kan utarbeide førstedel av planen, og legge fram en sak for første fase i skolestrukturarbeidet i bystyremøte i november 2024. Bystyret kan da vedta om det er ønskelig å igangsette første del av endringsprosessen tidligere enn 01.08.2026.

Vedlegg

Les mer
03
Alternativt forslag fra H
Alternativt forslag
På vegne av Høyre
Trukket

Høyre fremmer kommunedirektørens forslag.

Vedlegg

Les mer
04
Alternativt forslag fra H
Alternativt forslag
På vegne av Høyre
Publisert

Høyre fremmer kommunedirektørens forslag.

Vedlegg

Les mer