1. Bystyret vedtar å redusere bemanningen med 5 årsverk innen enhet for barne- og familietjenester, fordelt som følger: 2 årsverk i familietjenesten, 2 årsverk ved helsestasjonen, og 1 årsverk innen spesialpedagogiske tjenester. Disse årsverkene kommer i tillegg til nedtrekket på 23 årsverk som ble vedtatt 27. mars 2025. Det tilstrebes at nedbemanningene skal ha halvårsvirkning inneværende år. Bystyret anmoder kommunedirektøren om å vurdere mulighetene for alternative innsparinger utenfor oppvekstområdet for de resterende 13 årsverkene som er inkludert i sektor oppvekst og utdannings budsjettramme. Kommunedirektøren bes om å legge frem nytt forslag for politisk behandling i juni, med en eventuell omfordeling mellom sektorene foreslått i første tertial 2025. Videre ber bystyret kommunedirektøren om å vurdere alle kommunens merkantile stillinger som en del av arbeidet med Handlings- og økonomiplan (HØP) 2026-29. Bystyret vedtar at det ikke etableres egen sorggruppe i tillegg til krisehjelpen kommunen allerede gir. Arendal kommune er nå i en situasjon hvor lovpålagte oppgaver reduseres. Med de foreslåtte kuttene, er det ikke mulighet til å opprette nye tjenestetilbud som ikke er lovpålagt.
2. Nedtrekket på helsestasjon gjennomføres hvis innsparingen er som anført i saken, dvs at kommunen skjermer stillinger som mottar tilskudd fra staten.
Oppvekst- og kulturutvalget ber Arendal bystyre fatte følgende vedtak: 1. Bystyret vedtar å redusere bemanningen med 5 årsverk innen enhet for barne- og familietjenester, fordelt som følger: 2 årsverk i familietjenesten, 2 årsverk ved helsestasjonen, og 1 årsverk innen spesialpedagogiske tjenester. Disse årsverkene kommer i tillegg til nedtrekket på 23 årsverk som ble vedtatt 27. mars 2025. Det tilstrebes at nedbemanningene skal ha halvårsvirkning inneværende år. 2. Bystyret anmoder kommunedirektøren om å vurdere mulighetene for alternative innsparinger utenfor oppvekstområdet for de resterende 13 årsverkene som er inkludert i sektor oppvekst og utdannings budsjettramme. Kommunedirektøren bes om å legge frem nytt forslag for politisk behandling i juni, med en eventuell omfordeling mellom sektorene foreslått i første tertial 2025. 3. Videre ber bystyret kommunedirektøren om å vurdere alle kommunens merkantile stillinger som en del av arbeidet med Handlings- og økonomiplan (HØP) 2026-29. 4. Bystyret vedtar at det ikke etableres egen sorggruppe i tillegg til krisehjelpen kommunen allerede gir. Arendal kommune er nå i en situasjon hvor lovpålagte oppgaver reduseres. Med de foreslåtte kuttene, er det ikke mulighet til å opprette nye tjenestetilbud som ikke er lovpålagt. 5. Oppvekst og kulturutvalget ber kommunedirektøren gå i dialog med Agder fylkeskommune med sikte på å etablere en mer rettferdig og bærekraftig finansieringsmodell for skolehelsetjenesten ved Sam Eyde videregående skole. Kommunedirektøren bes utrede og fremme mulige modeller for kostnadsdeling mellom fylkeskommunen, nabo kommuner og vertskommunen. Denne skolehelsetjenesten bør ikke forstås eller finansieres som en akuttjeneste, men som en helsefremmende og forebyggende tjeneste med regionalt og interkommunalt ansvar. 6. Dersom kommunen i perioden 24/27 mottar uventede økte midler – enten som følge av justeringer i statsbudsjettet, overføringer eller andre uforutsette statlige tilskudd – skal det straks gjennomføres en politisk vurdering av hvilke kutt innen oppvekstsektoren som skal reverseres først. Kommune direktøren bes forberede en prioriteringsliste basert på tidligere vedtatte kutt i samme periode, med vurdert konsekvens for barn og unge. 7. Nedtrekket på helsestasjon gjennomføres hvis innsparingen er som anført i saken. Kommunen skjermer stillinger som mottar tilskudd fra staten.
Endringsforslag til sak
: Oppfølging av bystyrets vedtak 25/25 vedr. nedbemanningHelhetlig endringsforslag fra Høyre på sak
25/26 oppfølging av bystyrets vedtak 25/25 vedr. nedbemanning
1.Bystyret vedtar at det ikke skal gjennomføres ytterligere nedbemanning i enhet for barne- og familietjenester utover det som ble vedtatt 27. mars 2025. Dette innebærer at det ikke gjennomføres reduksjon av 2 årsverk i familietjenesten, 2 årsverk ved helsestasjonen og 1 årsverk innen spesialpedagogiske tjenester.
2.Bystyret vedtar at det ikke etableres en ny sorggruppe i regi av kommunen, i tillegg til den krisehjelpen som allerede tilbys.
3.Bystyret ber kommunedirektøren fremskynde arbeidet med vurdering og utredning av fremtidig skolestruktur, herunder mulig sammenslåing av skoler og tilpasning av barnehagestrukturen, slik at nødvendige beslutninger kan fattes gjennom budsjett 2026. Hensikten er å legge til rette for mer bærekraftige og strukturelle løsninger som alternativ til flate kutt i tjenester rettet mot barn og unge.
4.Bystyret ber om at naturlig avgang og strukturelle endringer innen barnehage og skolesektoren vurderes og prioriteres før det iverksettes reduksjoner i lavterskel helsetjenester og forebyggende tjenester for barn og unge.
5.Kommunedirektøren bes legge frem alternative innsparingsforslag utenfor oppvekstsektoren i forbindelse med første tertialrapport 2025. Dette skal inkludere vurdering av struktur, administrative og merkantile stillinger på tvers av sektorene.
6.Bystyret understreker at tjenester som familietjenesten, skolehelsetjenesten og spesialpedagogiske tjenester er grunnleggende for å ivareta barnets beste. Videre reduksjoner i disse tjenestene vil kunne få konsekvenser for psykisk helse, øke risikoen for utenforskap og medføre svikt i lovpålagt oppfølging.
Protokolltilførsel:
Høyres viser til Høyres alternative budsjett fra desember 2024, der det ble foreslått større omprioriteringer mellom sektorene og tilført 21,5 millioner kroner ekstra til oppvekstsektoren, sammenlignet med kommunedirektørens forslag. Dette budsjettalternativet ville i stor grad ha redusert behovet for ytterligere nedbemanning i sektoren, utover de strukturelle grep som allerede er foreslått.