Grimstad kommune oversender høringsuttalelse til regional plan for fysisk aktive liv i Agder 2024-2034.
Grimstad kommune vil spesielt understreke:
Reduksjon av sykefravær som eget mål i planen
Fokus på jenters, funksjonshemmedes og barn i lavinntektsfamiliers deltakelse i idrett og egenorganisert aktivitet
Gang
/
sykkelveier og trafikksikkerhet
Økte ressurser fra fylkeskommunen for å gjennomføre tiltak
Oppdatert oversikt over friluftsområder som er universelt utformet og tilgjengelig for alle.
Det ønskes også
økt fokus på de fire punktene under «inkludering og reduksjon av barrierer for å være fysisk aktiv»
Lyse ut midler til organisering av aktivitet i eksisterende anlegg, spesielt rettet mot deler av befolkningen som trenger å bli mer aktive (75% av befolkningen)
I alle kommuner bør det være kompetanse på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og psykisk helse, og fysisk aktivitet bør brukes til forebygging og behandling av psykisk sykdom.
Alle kommuner bør tilby tilpasset lavterskel trening for eldre forebyggende.
Det bør lyses ut midler til treningssenter eller helsesenter som vil utvikle og legge til rette for oppfølging av brukergrupper som trenger å være mer aktive, gjerne i samarbeid med forskningsmiljø.
Vannsport og sjønært friluftsliv i kystkommunene bør gjøres mer tilgjengelig for barn og ungdom fra lavinntektsfamilier og fra familier med innvandrerbakgrunn.
Utgifter til trening for ungdom og unge voksne bør dekkes der hvor økonomi er et hinder for deltakelse.
Kulepunkt 2 endres eller nytt kulepunkt settes inn: Fokus på barn og unges, funksjonshemmede og lavinntektsfamiliers deltakelse i idrett og egenorganisert aktivitet.
Nytt kulepunkt: Eldre prioriteres i form av både sosiale møteplasser og steder for organisert fysisk aktivitet og individuelt tilpasset fysisk aktivitet.
Nytt kulepunkt:
- Fokus på eldre og å fjerne barrierer som hindrer deres deltakelse i fysisk aktivitet
Nytt avsnitt 4 og 5 i høringsuttalelsen:
Utfordringsbildet i planforslaget viser i mindre grad til forskjeller i deltakelse i fysisk aktivitet blant eldre og i forslaget til handlingsprogram er det eneste punktet rettet mot eldre at de skal motiveres til å være mer aktive, inkludert de som bor på institusjon. Ansvaret for dette legges utelukkende til kommunen. Det er et stort mindretall av eldre som bor på institusjon og mottar helse- og omsorgstjenester. Dersom vi skal nå de nasjonale målene om økt fysisk aktivitet i befolkningen og de internasjonale målene om å sikre at særlig utsatte grupper som eldre får tilgang til inkluderende og tilgjengelige grøntområder og offentlige rom kan ikke kommunene alene dra dette lasset. Det er viktig at planen i større grad har fokus på å fjerne barrierer for fysisk aktivitet for eldre, da de har helt andre utfordringer enn voksne som allerede er omtalt i planen.
Konkrete eksempler til tiltak som kan bidra til å legge til rette for økt fysisk aktivitet også blant eldre er kommunene i Telemark som har samarbeidet om utforming av universelt utformede turveier slik at man sikrer at eldre med redusert fremkommelighet også kan benytte seg av turveier og prosjektet man har gjennomført i Grimstad kommune med utarbeidelse av en demensvennlig turløype.
Fylkeskommunen oppdatere kommunestyret årlig på hvordan tiltak i planen realiseres, samt evaluerer hvordan tiltakene treffer etter intensjonen.