← Tilbake

Sak PS 34/2024 - Vurdering av framtidig barnehagestruktur i Hustadvika

01
Hovedutvalgets innstilling
Innstilling
Publisert
1. Kommunestyret vedtar foreslåtte overordnede prinsipper for Hustadvika kommunes fremtidige barnehagestruktur: Prinsippene er ikke satt opp i prioritert rekkefølge. Det vil være en totalvurdering av alle prinsippene som må benyttes når en skal beslutte fysisk barnehagestruktur.➢ Barnehagestrukturen skal være tilpasset antall barn med lovfestet rett.➢ Kommunale barnehager skal være universelt utformet og støtte opp under alle barns utvikling.➢ Barn skal som hovedregel få tilbud om barnehageplass der foresatte selv ønsker.➢ Kommunale barnehager skal fortrinnsvis drives i kommunale bygg. ➢ Barnehager bør bygges som mellomstore barnehager med plass til 60 – 100 barn, for å ivareta behovet for stabile og utviklende barnehage- og fagmiljø.➢ Barnehager bør bygges med fleksible bygg som kan ivareta ulike organiseringer av barnegruppen og gode arbeidsforhold for ansatte. ➢ Dersom mulig bør det ved nyetablering vurderes å legge til rette for senere utvidelse ved behov.➢ Ny utbygging skal i hovedsak skje gjennom fortetting, transformasjon og mer effektiv bruk av arealer som allerede er avsatt til offentlige formål. ➢ Barnehagene skal bidra til godt fysisk arbeidsmiljø, gode lønns- og pensjonsvilkår og gode fagmiljøer for ansatte.➢ Kommunale barnehager skal i hovedsak ha en størrelse som utløser stedlig ledelse, og inne- og utearealer som gir gode vilkår for pedagogisk arbeid i henhold til forskrift og lov.➢ Barnehagens formål, verdigrunnlag og oppgaver skal ligge til grunn når gruppesammensetning og gruppestørrelse vurderes.➢ Det er viktig at ansatte med særlig kompetanse barnehagesektoren bevares i sektoren. Dette kan være ansatte som gjennom ansettelser, videre- og etterutdanning og utviklingsarbeid har utviklet kompetanse i for eksempel flerspråklig arbeid, småbarnspedagogikk, prosjektarbeid m.m. 2. Kommunestyre vedtar samlokalisering av Lyngstad barnehage og Vevang barnehage fra og med barnehageåret 2025/2026. Administrasjonen ser vedtak i sammenheng med plan for skolestruktur for å utrede egnet lokalisering for Lyngstad og Vevang barnehage. 3. Kommunestyre vedtar nedleggelse Tornes barnehage fra og med barnehageåret 2025/2026.Administrasjonen jobber for å sikre at det er tilstrekkelig barnehageplasser i øvrige barnehager i nærliggende område. Ulike alternativ for kapasitetsutvidelse ved andre barnehager må vurderes.4. Kommunestyre vedtar at det ikke bygges ny kommunal barnehage i Malmefjorden/Sylte, eller i Elnesvågen da forventet utvikling i barnetall ikke tilsier dette.

Vedlegg

Les mer
02
Endringsforslag fra K. J. Berget (Sp)
Endringsforslag
Publisert
Kommunedirektøren fortsetter arbeidet med utredning av Barnehagestruktur i Hustadvika, oppdatert sak fremmes for oppvekst, kultur og kunnskap-formannskapet-kommunestyre i forbindelse med at saka om skolestruktur skal opp.Det bes om at det blir særlig sett på disse momentene:-Barnehagestruktur skal sees i sammenheng med forslag om endring av struktur for barneskolene-Større involvering av berørte parter, fau, su, ansatte osv.-Konsekvenser for nærmiljø\bygd-Plan for ansatte og barn-Fremtidige kostnader ved opprettholdelse av tjenester-Bedre belysning av besparelser

Vedlegg

Les mer
03
Endringsforslag fra Ap
Endringsforslag
På vegne av Arbeiderpartiet
Trukket
Formannskapet tar ut punkt 4 i kommunedirektørens innstilling «Kommunestyret vedtar videre utredning av mulighet for samlokalisering av Svanviken barnehage og Eide barnehage.»

Vedlegg

Les mer