← Tilbake

Sak PS 55/2024 - Omstillingsprosjektet - 2024

01
Innstilling
Innstilling
Behandlet
Kommunestyret vedtar tiltak slik som vist i saken. Tiltak for 2024 innarbeides i sak om revidert budsjett II i 2024, men iverksettes straks. Kommunedirektøren utarbeider milepælsplan for gjennomføring av tiltak.Omstillingsprosjektet viderefører arbeidet i 2024 fram mot nyttår, jobber fram nye tiltak for 2024 og arbeidet utgjør en del av budsjettprosessen for utarbeiding av ny Handlings- og økonomiplan. Tiltak for 2025 - 2027 innarbeides i sak om Handlings og økonomiplan 2025 – 2028.Kommunestyret vil videreføre omstillingsprosjektet i 2025. De grupper og organisering som er vedtatt tidligere blir videreført inn i nytt år. Formannskapet etableres som referansegruppe for arbeidet og skal forelegges en enkel statusrapport i hvert møte i 2024 og 2025.Vedtatte kutt (politisk) utgjør slike beløp per år:2024: 10,3 millioner kroner2025: 32,8 millioner kroner (Ytterligere 22,5 millioner fra 2024)2026: 42,3 millioner kroner (Ytterligere 9,5 millioner fra 2025)2027: 63,8 millioner kroner (Ytterligere 21,5 millioner fra 2026)Kommunestyret ber kommunedirektør gjennomføre ulike kuttiltak innenfor delegert myndighet som samlet utgjør slike beløp per år:2024: 9,6 millioner kroner2025: 35,3 millioner kroner (Ytterligere 25,7 millioner fra 2024)2026: 43,3 millioner kroner (Ytterligere 8 millioner fra 2025)2027: 47,4 millioner kroner (Ytterligere 4,1 millioner fra 2026)

Vedlegg

Les mer
02
Forslag fra Sp
Forslag
På vegne av Senterpartiet
Publisert
Nye tilleggspunkt:
  • Kommunedirektøren utreder mulige felles tjenesteløsninger sammen med andre omkringliggende kommuner og fremmer sak for respektive utvalg fortløpende, målet skal være mest mulig likt tjenestenivå som i dag med bruk av mindre midler. Dette kan f.eks. være kommuneadvokat, kultur, lønn og regnskap osv.
    • Kommunedirektøren skal ha en kritisk gjennomgang på antall biler og utstyr kommunen disponerer og avhende eller avslutte avtaler på det som er overflødig. Det skal også utføres en gjennomgang på privat bruk og etableres retningslinjer for bruk om det ikke allerede eksisterer.
      • Antall valgkretser beholdes som i dag
        • Det innføres umiddelbar investeringstopp i Hustadvika Kommune
          • Skolestruktur 1:
            Gjelder for hele skolestruktursaken:-Større involvering av berørte parter, fau, su, ansatte osv.-Konsekvenser for nærmiljø/bygd-Plan for ansatte og barn-Fremtidige kostnader ved opprettholdelse av tjenester-Bedre belysning av besparelser-Revidering av «opptaksgrenser»
            • Skolestruktur 2:
              • -Felles ungdomsskole Bud-Hustad lokalisert på Hustad skal utredes som alternativ 2 i saken, alle sider belyses. F.eks. Skoleskyss og konsekvenser for fritidstilbud
                • Kommunedirektøren skal vurdere størst mulig bruk av dagens bygningsmasse for å løse fremtidens tjenester og for å kutte leiekostnader.
                   Kommunestyret ber kommunedirektøren om å utrede ytterligere og fremme egen sak angående nedleggelse av Eide legekontor for respektive utvalg og kommunestyret. I ny utredning bes det om en bedre belysning av totaliteten i forslaget både økonomisk, faglig og fysisk planløsning. Det er også ønskelig at det fremgår av utredning involveringen og innspill/synspunkter fra de ulike yrkesgruppene som er berørt ved legekontorene, samt hvordan nedleggelse vil påvirke dagens pasienter ved Eide Legesenter praktisk og økonomisk. 

                  Vedlegg

                  Les mer
                  03
                  Endringsforslag fra INP, FrP, KrF og V
                  Endringsforslag
                  På vegne av Venstre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Industri- og Næringspartiet
                  Publisert

                  Endringsforslag: KrF, INP, V, FrP

                  Tertialrapporten datert 30.04.24 viser til dels betydelige merforbruk på en rekke rammeområder. Interne tiltakslister som viser hvordan enhetene skal komme i balanse er ikke fremlagt i rapporten. Samtidig innstiller kommunedirektøren på å ikke revidere budsjett i sak PS 56/24. Kommunestyret har klare forventninger til at enhetene holder sine rammer og ber om en troverdig tiltaksliste som viser hvordan enhetens skal komme i balanse i hver tertialrapportering fremover. Merforbruket på 44 mill pr. 1. tertial er delegert kommunedirektøren å finne inndekning for.

                  1. Kommunestyret ber kommunedirektøren gjennomføre organisatoriske endringer, slik at antallet enhetsledere minimum halveres. Dette skal være gjennomført innen 31.12.2025. Kommunestyret forventer at antall enhetsleder allerede innen utgangen av 2024 er redusert. Dette rapporteres i budsjett og revidering av budsjett.
                    • Kommunestyret opplever at organisasjonen ikke har tilstrekkelig oversiktlig når det gjelder økonomi og personellmessig forhold. Kommunestyret ber derfor kommunedirektøren legge fram sak om hvordan administrasjonen bedre kan organisere ansvaret for økonomien og skjerpe inn rapporteringsrutinene. Ved revidering av budsjett og budsjettbehandling ønsker kommunestyret mer detaljert oversikt over økonomien på enhetsnivå.
                      • Innen utgangen av 2025 skal antall ansatte reduseres til det samme som 1.1.2020.
                        • Utdanning, kurs og konferanser stoppes i sin helhet inntil økonomisk balanse er gjenfunnet. Ved søknad kan kurs, konferanser og utdanning godkjennes av formannskapet.
                          • Umiddelbar ansettelsesstopp, bortsett fra ved fare for liv og helse. Eksisterende og vakante ergoterapi- og fysioterapistillinger skjermes og utlyses.
                            • Kommunestyret bestiller ekstern rapport innenfor bo og habilitering. Rapporten skal belyse alle sider, sørge for at vi fortsatt kan opprettholde gode tjenester og bidra til at gode politiske vedtak kan fattes. Herunder en formålstjenlig organisering og struktur. Sak legges fram for formannskapet og kommunestyret innen utgangen av 2024. Finansiering: Bevilgede omstillingsmidler til kommunedirektøren.
                              • Kommunestyret ber om investeringsstopp og at det i revidert budsjett 2 belyses hvilke investeringer som må gjennomføres, hvilke som kan settes på vent og hvilke som kan ha alternative løsninger. Investeringene må ned på et mer forsvarlig nivå. 
                                • Forslag til innsparingstiltak innen delegert mynde til kommunedirektøren forventes gjennomført så raskt som mulig. 
                                  • Saker i omstillingsprosjektet som behandles i egne saker, justeres det for i omstillingsprosjektet.
                                    • Kommunestyret ber kommunedirektøren legge fram detaljert sak som utreder alle konsekvenser av betalt/ikke betalt matpause for ansatte i hele organisasjonen.
                                      • Forslag fra omstillingsgruppene

                                        -Lik innstilling som kommunedirektør:

                                        • Avslutte ordning med kantine på rådhuset
                                          • Barnehager blir stengt i romjula og i påske

                                            -Utredes mer før behandling i utvalg, formannskap og kommunestyret i november:

                                            Helse:

                                             

                                            • Det fremmes sak om Klinisk ernæringsfysiolog der alle sider belyses
                                              • Grunnet endrede økonomiske forutsetninger ser vi det nødvendig å revidere Helse- og velferdsplanen, avbøtende og alternative tiltak for utsettelse i investeringsbudsjettet belyses. Dette gjelder både drift og investeringer. 

                                                Teknisk:

                                                • Sak om nedklassifisering av veier utredes der alle sider belyses. Saken skal hensynta veier med mindre en 3 boligenheter, som har samfunnsmessig betydning slik som f.eks turstier, pumpestasjoner o.l.
                                                  • Sak om tilbudet Sommerjobb for ungdom der alle sider belyses.

                                                    -Beholdes som i dag:

                                                    • Ergoterapeut. skjermes 
                                                      • Fysioterapi skjermes 
                                                        • E-skatt 
                                                          • Klagesaker etter pbl. 
                                                            • Barnehage 2uker sommerstengt
                                                              • Ved nedleggelse av barnehager skal berørte barn ha prioritet ved barnehageopptaket.
                                                                • -Ved nedleggelse av Vevang barnehage skal det sikres at det er nok plasser til de som søker plass ved Lyngstad.
                                                                  • -Ved nedleggelse av Tornes barnehage skal det sikres at alle berørte barn får tilbud om plass ved barnehagene i Elnesvågen.
                                                                    • -Ved nedleggelse av Tornes barnehage skal barnegruppene basert på årskull få tilbud om plass på samme barnehage.
                                                                      • -Ved nedleggelse av Tornes og Vevang barnehager må det være et mål at ansatte i de berørte barnehagene får tilbud om å følge barna i de nye barnehagene.
                                                                        • -Ved nedleggelse av Tornes og Vevang barnehager skal det utarbeides en plan som har til formål å trygge og ivareta både barn og foresatte i forbindelse med overgang mellom berørte barnehager.

                                                                          Vedlegg

                                                                          Les mer
                                                                          04
                                                                          Endringsforslag fra Ap
                                                                          Endringsforslag
                                                                          På vegne av Arbeiderpartiet
                                                                          Publisert
                                                                          Kommunestyret ber kommunedirektør å se på enhetsstrukturen i kommunen i det videre arbeidet i omstillingsprosjektet. Kommunestyret ber kommunedirektør bruke ekstern kompetanse i det videre arbeidet i omstillingsprosjektet til å vurdere kommunale tjenester, deriblant struktur og arbeidsmåte for å se på mulige besparelser. Kommunestyret utsetter inntil videre utbygging av helse- og rehabiliteringssenter, nytt demenssenter og ombygging av Bøtunet. Kommunedirektør legger fram for kommunestyret innen utgangen av 2024 en mer grundig utredning for hva slags konsekvenser utsettelse av disse investeringene medfører.Kommunestyret utsetter oppstart av skjermet avdeling på Eide ut året 2024. Kommunedirektør legger fram for kommunestyret innen utgangen av 2024 et kunnskapsgrunnlag for hva slags konsekvenser en ytterligere utsettelse av oppstart medfører.  Kommunestyret ber kommunedirektør legge fram ulike løsninger for å ivareta legeoppfølging av spesielt sårbare pasienter som i dag benytter seg av Eide legesenter og legge dette fram for hovedutvalg for helse, sosial og omsorg.Stillingene til ergoterapeut og fysioterapeut som i dag er vakante skal lyses ut til høsten 2024. (stryke de to kuttforslagene under kategori Helse)Klinisk ernæringsfysiolog beholdes (stryke kuttforslagene som ligger både i kategoriene Oppvekst og Helse)Sommerjobb for ungdom beholdes i økonomiplanperioden (stryke kuttforslaget som ligger i kategorien Prosjektgruppe)Kommunestyret beholder MOT (programmet robust ungdom), men tar ut programmet MOT som samfunnsbygger og koordinatorstillingen. (Justere kuttforslaget som ligger i kategorien Oppvekst)

                                                                          Vedlegg

                                                                          Les mer
                                                                          05
                                                                          Innstilling punkt
                                                                          Innstilling
                                                                          Behandlet
                                                                          Se sakspapir

                                                                          Vedlegg

                                                                          Les mer
                                                                          06
                                                                          Innstilling punkt
                                                                          Innstilling
                                                                          Behandlet
                                                                          Se sakspapir

                                                                          Vedlegg

                                                                          Les mer
                                                                          07
                                                                          Innstilling punkt
                                                                          Innstilling
                                                                          Behandlet
                                                                          Se sakspapir

                                                                          Vedlegg

                                                                          Les mer
                                                                          08
                                                                          Innstilling punkt
                                                                          Innstilling
                                                                          Behandlet
                                                                          Se sakspapir

                                                                          Vedlegg

                                                                          Les mer
                                                                          09
                                                                          Innstilling punkt
                                                                          Innstilling
                                                                          Behandlet
                                                                          Se sakspapir.

                                                                          Vedlegg

                                                                          Les mer
                                                                          10
                                                                          Innstilling
                                                                          Innstilling
                                                                          Behandlet
                                                                          Se sakspapir.

                                                                          Vedlegg

                                                                          Les mer
                                                                          11
                                                                          Utsettelsesforslag
                                                                          Forslag
                                                                          Publisert

                                                                          Vedlegg

                                                                          Les mer