← Tilbake

Sak FO 5/2025 - Interpellasjon fra Kari Anne Sand (Sp) - Er Kongsberg godt nok forberedt?

01
Ordførers forslag til vedtak
Innstilling
Publisert

Saken legges frem uten forslag til vedtak.

Vedlegg

Les mer
02
Ordførers svar:
Innstilling
Publisert

På hvilken måte er Kongsberg forberedt på å møte kriser og hendelser?

Er planverket revidert og oppdatert på å kunne møte hybride trusler som for eksempel strømuttfall og digital infrastruktur?

Kommunen oppdaterer planverket kontinuerlig, og har tiltakskort for strømutfall og tap av digital infrastruktur.

Alle sykehjem har nødstrøm, og kommunen har prioriteringslister for strømrasjonering etter gammel ordning (sonevis utkopling). Kommunen er pilot for strømrasjonering etter ny ordning (kvotetildeling, med pris som sanksjon), i regi av Statsforvalteren og Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon.

Kommunen har beredskapsplaner for bortfall av digital infrastruktur, og har nytt satellittanlegg for digital kommunikasjon.

Er planverket oppdatert på en krigssituasjon?

Det vises til den orienteringen som gis om ROS og beredskapsanalyse for sikkerhetspolitisk krise (U.Off).

Har kommunen sikret en forsynsberedskap for beboere ved kommunale institusjoner og hjemmeboende helsemottakere (mat/medisiner/strøm)?

Kommunens produksjonskjøkken ligger 14 dager foran med produksjon av middagsporsjoner, og de har i tillegg 2-3 dagers reserve.

Kjøkkenet har også lager på tørrmat for ca 7 dager.

Hvordan vurderes kommunens kapasitet vedrørende tilfluktsrom? Ved avvikling/nedlegging/salg av kommunale bygg som skoler hvor det er tilfluktsrom, blir konsekvensene for tilfluktsromkapasitet vurdert?

I Kongsberg kommune er det 13522 plasser i 114 tilfluktsrom. Av dette er 882 plasser i tre offentlige tilfluktsrom. I perioden 2011 til 2022 er det i alt søkt om sanering av 14 offentlige og private tilfluktsrom med 3210 plasser.

Det har siden 1998 ikke vært hjemmel for å avslå søknader om fritak fra å bygge tilfluktsrom, og om sanering. Vi forventer at denne praksisen endres etter Stortingets behandling av Totalberedskapsmeldingen nå i vår.

Kongsberg kommune, og Sivilforsvaret, vurderer kommunens tilfluktsromsdekning som liten, og ser fram til at det blir endringer i regelverket rundt dette. Konsekvensen for kommunen er at den må ta hensyn til dette når det planlegges tiltak i krise og krig, særlig med tanke på evakuering.

Har kommunen en oversikt over ansatte, spesielt i nøkkelfunksjoner som vil kunne bli utkalt til tjeneste i sivilforsvar, HV og en plan over hvordan deres arbeidsoppgaver kan erstattes?

Kommunen har kontinuitetsplaner i alle enheter. Både Helse og omsorg og Oppvekst fikk brukt disse planene på en god måte under pandemien.

Kommunen har kartlagt hvem som har frammøteplikt i Forsvaret og Sivilforsvaret ved mobilisering. Lederne er informert. De kan bruke fritaksordningene for kritisk personell, og legge planer for omdisponering eller erstatning for de øvrige.

Vedlegg

Les mer