← Tilbake

Sak 24/80 - Etiske retningslinjer og rutiner for å ivareta folkevalgte som utsettes for trusler, hets og trakassering inkluderes i reglement for folkevalgte organer i Risør Kommune 2023-2027

01
Forslag fra H, V og FrP
Forslag
På vegne av Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet
Behandlet

Punkt 3.22 «Åpenhet og etiske retningslinjer» som fremkommer under inkluderes i «Reglement for folkevalgte organer 2023 - 2027»

3.22 Åpenhet og etiske retningslinjer

Ansvarlighet

Folkevalgte skal handle i fellesskapets interesse ved å følge lover, regler og kommunens verdigrunnlag for å arbeide mot å oppnå kommunens mål og strategier på en effektiv og fornuftig måte.

Ytringskultur

Det er et individuelt ansvar å sørge for at man ordlegger seg i tråd med god folkeskikk. Folkevalgte skal fremme saklige og sannferdige debatter og være bevisst eget språk og retorikk.

Åpenhet og ytringsfrihet

Kommunen legger stor vekt på åpenhet. Som forvaltere av samfunnets fellesmidler stilles det spesielt høye krav til den enkeltes etiske holdninger. Folkevalgte skal opptre åpent, ærlig og redelig i møte med innbyggere, samarbeidspartnere og hverandre.

Det er viktig at politikere er seg bevisst sin rolle som folkevalgte i forbindelse med private ytringer på sosiale medier. Ved bruk av sosiale medier stilles det ekstra krav til bevissthet i situasjoner som involverer sårbare grupper og personer som mottar tjenester fra kommunen, eller som har saker under behandling.

Uavhengighet - Habilitet

Folkevalgte skal ikke opptre på en slik måte som kan svekke tilliten til deres egen habilitet. Folkevalgte skal unngå interessekonflikter og sikre at personlige interesser ikke påvirker deres beslutninger eller handlinger i vervet.

Respekt og tillit

Folkevalgtes og ansattes adferd og holdninger danner grunnlaget for innbyggernes tillit til kommunen. Folkevalgte skal opptre med respekt overfor innbyggere, kolleger og ansatte i kommunen. De skal fremme likebehandling, mangfold og rettferdighet. Dette gjelder også ved ytringer i sosiale medier.

Forebygging av korrupsjon

Folkevalgte skal utvise stor varsomhet ved tilbud om gaver og andre personlige fordeler.

Moderate former for gjestfrihet og representasjon er naturlig i arbeidet som folkevalgt. I denne kategori kommer gaver av ubetydelig verdi, så som reklamemateriell, blomster og lignende. Ved representasjon kan dette også omfatte billetter til lokale tilstelninger.

Etisk Refleksjon F

olkevalgt må kunne stå for egne handlinger og vurderinger. Folkevalgte bør i partigruppene jevnlig reflektere over etiske dilemmaer og utfordringer, og søke råd og veiledning ved behov.

Varsling og håndtering av brudd på retningslinjene

Det skal være trygt å være lokalpolitiker i Risør og den offentlige debatten skal være fri for trusler, hets og trakassering. Hets, trusler og trakassering skal tas på alvor, uavhengig hvilken «kanal» de ytres (sosiale medier, personlig kontakt osv.).

Dersom folkevalgte opplever trusler, hets eller trakassering (uavhengig hvilken kanal), bør de ta kontakt med ordføreren eller kommunedirektøren.

Vedlegg

Les mer
02
Formannskapets innstilling
Innstilling
Behandlet

Punkt 3.22 «Åpenhet og etiske retningslinjer» og 3.23 «

Rutiner for å ivareta folkevalgte som utsettes for trusler, hets og trakassering

» som de

fremkommer

i saksfremlegget inkluderes i «Reglement for folkevalgte organer 2023 - 2027»

Vedlegg

Les mer