← Tilbake

Sak 24/82 - Innspill fra Risør kommune - Høring av fireårig tilbudsstruktur for videregående skoler i Agder og Høring av utredning av inntaksmodeller til videregående opplæring i Agder

01
Oppvekstutvalgets innstilling
Innstilling
Behandlet

Kommunestyret vedtar saksframstillingen som høringsinnspill til Høringsdokumentene «4-årig tilbudsstruktur for videregående skoler i Agder – skoleåret 2025/2026 - 2027/2028» og «Utredning av inntaksmodeller til videregående opplæring i Agder».

Kommunestyret vil vektlegge følgende innspill:

  1. Forslaget til 4-årig tilbudsstruktur for videregående skoler i Agder tar ikke hensyn til den vedtatte samarbeids- og utviklingsavtalen som er inngått mellom Agder fylkeskommune og Risør kommune. Forslaget ser heller ikke ut til å ha tatt i bruk resultatene fra mulighetsstudien for Risør vgs som er utarbeidet. Kommunestyret mener avtalen og konklusjoner fra mulighetsstudien må legges til grunn for den 4- årige tilbudsstrukturen før den kan vedtas av fylkeskommunen.

    • Det vil være svært negativt for Risør videregående skole, for elevene og for Risørsamfunnet med en reduksjon av tilbudet til studiespesialisering ved Risør videregående skole, slik forslaget til tilbudsstruktur legger opp til, samtidig som det opprettholdes to parallelle klasser for Vg1 studiespesialisering i Tvedestrand. Dimensjoneringen av tilbudsstrukturen for østre Agder må sees i sammenheng, og det må være et helhetlig tilbud ved de to skolene. Det vises for øvrig til mulighetsstudien sitt alternativ 1.

      • Kommunestyret mener det er en svært dårlig løsning å kun tilby Vg1 ved Risør, for så at elevene må over på andre skoler for Vg2 og 3. Dette vil både gi en svekkelse av Risør videregående skole, og vil være negativt for de elevene som velger Risør eller ikke kommer inn noen andre steder enn i Risør. Mange elever vil ønske å gå hele utdanningsløpet på samme skole.

        • Kommunestyret støtter den foreslåtte utvidelsen av Vg2 industriteknologi. Dette er i tråd med det lokale næringslivets ønsker og behov.

          • Kommunestyret anbefaler at det legges et tilbud om påbygg generell studiekompetanse til Risør videregående skole inn i den 4-årige tilbudsstrukturen. Det vil være positivt både for elevene og for fagmiljøet på skolen.

            • Kommunestyret støtter at helse- og oppvekstfag legges til Risør. Dette vil være viktig for å skape balanse mellom studietilbud, kjønn og interessefelt til elevene ved skolen. Dette vil også være viktig for å skape et bærekraftig elevgrunnlag. Her kan Risør kommune også bidra med å se på koblinger mellom kommunens helse- og oppveksttilbud og samarbeid med Risør vgs i forhold til praksis- og læringsarenaer.

              • Kommunestyret anser at Modell 2, dagens inntaksmodell med nærskoleprinsipp, vil være den beste for skolene og elevene i Agder. Skolestrukturen er per i dag desentralisert, og det ønsker vi at den fortsatt skal være. For å kunne opprettholde denne, vil nærskoleprinsippet være viktig. Gjennom en god tilbudsstruktur som blir dimensjonert etter antall elever i grunnskolene rundt i kommunene, vil fylkeskommunen kunne tilby et variert tilbud til flest mulig av elevene, innenfor en overkommelig avstand.

                • Risør kommune vil fortsette å jobbe for et enda tettere samarbeid med fylkeskommunen og Risør videregående skole. Vi må legge til rette for en god overgang for elevene fra ungdomsskolen til videregående skole. Vi vil blant annet se på en bedre samordning mellom fremmedspråk og fordypningsfag som tilbys på ungdomsskolen og fag som tilbys på Risør videregående skole.

                  Vedlegg

                  Les mer