← Tilbake

Sak 23/5 - Høring av Kommuneplanens samfunnsdel 2023-2035

01
Formannskapets innstilling
Innstilling
Publisert

Kommuneplanens samfunnsdel sendes tilbake til kommunedirektøren for bearbeiding og utvidelse før den sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn. Et nytt planforslag legges fram på de neste møter i utvalg og formannskap.

Kommunestyret vil påpeke at planutkastet mangler analyse og konkrete tiltak som omfatter kunst- og kultur i samfunnsutviklingen, og i forhold til sosial bærekraft. Kommunedirektøren bes gjøre slike vurderinger og legge det inn i et nytt utkast til kommuneplanens samfunnsdel.

Kap. 7, Samfunnsutvikling, s. 24. Kulepunkt nr. 6 endres til:

Sikre at kommunens bygningsmasse har en hensiktsmessig og god utnyttelsesgrad, og der ledige bygg vurderes solgt

Vedlegg

Les mer
02
Forslag fra S. S. Ruud (V)
Forslag
Publisert

Strykningsforslag:

S. 29: Risørskolens elever har over tid avsluttet grunnskolen med lavere læringsutbytte enn landsgjennomsnittet.

S. 34: Strekpunkt 2 og 3 utgår:

 Det skal vurderes om byggeområder som ennå ikke er bygget kan tas ut av kommuneplanens arealdel når denne rulleres.

 Det planlegges ikke nye områder for fritidsbebyggelse

Tekstforslag:

1. Klima og miljø: Viktig faktor, men ikke hovedvisjon ALENE. En bør søke å finne en samlende visjon som inkluderer f.eks bærekraft og attraktivitet. Visjonen skal være førende for valg vi som kommunestyre skal ta i 12 år fremover.

2. Den nyskrevne delen av planen om klima og miljø bør språkvaskes og trekkes sammen.

3. Den visjonen kommunestyret stiller seg bak, bør begrunnes godt i teksten.

4. Folkehelse og psykisk helse skal fortsatt være en viktig del av kommunenes samfunnsstrategi og bør vektlegges tydeligere i teksten.

Vedlegg

Les mer
03
Forslag fra K. H. Thygesen (R)
Forslag
Publisert

Forløpige kommentarer til Kommuneplanens samfunnsdel fra Rødt. Bes legges ved saken videre.

1. Det er en befrielse og nødvendig å få et annet og mer framtidsretta slagord enn "Vi skal vokse" Det bør legges til rette for bærekraftig vekst som tjener en god demografisk utvikling, helårsbosetting og vern av viktige verdier og identitet.

2. Det nye slagordet er mer framtidsretta og i pakt med det Risør vi ønsker oss: "Klima og natur, først og fremst" Det vil gjelde på viktige områder som vei, (kollektiv) transport, boligbygging, næringsliv, materialstrømmer, sirkulærøkonomi og ikke minst hyttebygging.

3. Det må komme tydligere fram at vår miljøpolitikk må være rettferdig og ikke bidra til økte forskjeller. Det er en viktig sosioøkonomisk del av miljøpolitikken som er avgjørende for å gi betydelige miljøtiltak legitimitet og oppslutning. Husholdningene med høyest inntekt har 250% høyere klimapåvirkning knyttet til transport og reiser enn de med lavest inntekt. Når det gjelder arealbeslag legger husholdninger med god økonomi beslag på betydelig mer naturareal enn husholdninger med dårlig økonomi. Kommunen må være bevisst på at disse forskjellene kan ikke fortsette å øke.

4. Helt framme i kommunens ambisjoner for en bærekraftig kommune, må også målsettingen om å få ned de økonomiske forskjellene være. Risør har svært mange innbyggre som lever under fattigdomsgrensen og svært mange barn som lever i vedvarende lavinntektsfamilier.

5. Det bør gå tydeligere fram at Risørs store utfordring er å legge tilrette for helårsboliger, helårsarbeidsplasser og helårskulturliv. Det må understrekes at turistsatsing må tjene helårslivet, ikke fortrenge det. Risørs videre satsing på helårs Kunst og Kulturby må understrkes.

6. Det må understrekes at i alt planarbeid må det tilrettelegges for barn og unge. (Det vil også tjene de eldre.)

7. Bra at det framheves at regionalt styrket samarbeid i Østregionen er viktig både for næringsutvikling, boligbygging, arealforvaltning, kommunikasjon og kultur. Det gjelder politisk og administrativt/faglig. Vi foreslår at det fremheves ytterligere. For Risør, som østregionens største kommune, pålegger det oss et ekstra ansvar å se ut over kommunegrensa og gå foran for å styrke samarbeide med kommunene rundt.

8. Folkestyrets grunnleggende verdi, videreutvikling og styrking av lokaldemokratiet bør framheves yterligere. Tillitsvalgtes rolle må framheves. Det må tilrettelegges bedre plass for barn og unge i kommunale organer. Ordningen med "Innbyggerinitiativ" må fremelskes. Terskelen for tilgangen i dialog med kommunale organer må senkes. Det må tilrettelegges for folkeavstemning i spesielle, grunnleggende spørsmål for kommunen.

9. Den viktige og avgjørende rollen kommunale tjenester og offentlig planarbeid har i lokalsamfunnet må understrekes. Å opprettholde og styrke kommuneøkonomien og strategisk planlegging er en forutsetning for å gi gode tjenester og forvalte kommunens verdier.

10. Risør kommune må ha et særegent fokus på planene som er knyttet til Batteri- og Biozsinfabrikken noen få titalls minutter fra Risør, med den usikkerheten som er knyttet til den satsingen. Både muligheter og utfordringer for Risør og østregionen må analyseres og kommunen rigges for en sysselsettingsvekst i østregionen.

Vedlegg

Les mer