Resultat av votering

Tertialrapport 1. tertial

Votering er ferdig i denne saken.

10:59 Kommunedirektørens innstilling:

Tertialrapport 1. tertial tas til orientering.

Enstemmig vedtatt

11:00 Oversendelsesforslag fra H, KrF og FrP

Utvalget er bekymret for at Skien rangeres høyt på flere negative statistikker nasjonalt. Vi har ulike utfordringer som høy grad av barnefattigdom, lange køer for rask psykisk helsehjelp, negativ trend på ungdomskriminalitet, stort utenforskap og ikke minst et skyhøyt sykefravær. Ingen enkeltpolitikere eller enkeltutvalg vil klare å løse overnevnte utfordringer alene. Derfor foreslås det at vi starter et arbeid som skal legge grunnlaget for en helhetlig satsing på lokalmiljøene i vår by. Dette arbeidet ledes av kultur og fritid/UIFK. Målet med satsingen kan være følgende: 

  • Utvikle gode og aktive bydeler som driftes og utvikles av lokale ildsjeler representert av frivillige/ideelle organisasjoner og idrettslag.
    Vi ønsker å se på muligheter for om bydelene kan involveres slik at de kan bidra innen områder som integrering, motvirkning av utenforskap og forebyggende psykisk helse som en samarbeidspartner.Vi vil jobbe for å oppmuntre til at bydelene skal ha et formalisert samarbeid med lokale krefter som skoler, barnehager, sykehjem, idrettslag etc.Videre så foreslås det: 
    • En studietur til eksempelvis Drammen som har lykkes med både områdesatsing og en solid satsing på idrettslagene gjennom et veldrevet og godt etablert idrettsråd. 
      • Det foreslås å invitere inn aktuelle ressurspersoner i byen til møte med politikk og administrasjon for å samle informasjon. 
        • Det etableres en større arbeidsgruppe bestående av medlemmer på tvers av utvalgene som skal være pådrivere for prosessen.
          Vi anerkjenner arbeidet som allerede blir gjort av blant annet nærmiljøsenterne, frivillighetssentralene og bydelshusene. Deres arbeid er viktig, og deres kompetanse må sikres i denne satsingen. Satsingen skal forsterke og sørge for inkluderende bydeler, brobygging mellom innbyggere, ved å skape arenaer for dialog, samarbeid og fellesskap.

          Enstemmig vedtatt

          11:00 Forslag fra KrF, H, FrP og INP

          På vegne av H, Frp, KrF og INP

          Rammer for Frivilligsentraler i Skien kommune

          Frivillighet, demokrati og medborgerskap er grunnlaget for sosial kapital, verdiskaping og bærekraftige lokalsamfunn.

          Samarbeid mellom frivilligheten og kommunen er basert på gjensidig tillit, Frivillighetsmeldinger, lokale frivillighetsplaner og «Frivillighetserklæringen» mellom KS og Frivillighet Norge o.l.

          Det er behov for en gjennomgang og avklaring av rammebetingelser for Frivilligsentraler.

          UIKF ber med dette administrasjonen om å kartlegge saklige fakta som kan egne seg for å fastsette forutsigbare rammer for samarbeid og lokal finansiering av Frivilligsentraler i Skien, og presentere dette for UIFK innen oktober 2024. Kartleggingen omfatter alle godkjente FS i Skien og bør baseres på dokumenterbare fakta som f.eks.:

          1. Beskrive FS sin Bydel/Lokalmiljø geografisk, sosioøkonomisk og demografisk.

          2. Dokumentere aktivitet, målgrupper og omfang.

          3. Beskrive FS sitt samarbeid med andre aktører.

          4. Organisering

          5. Rapportering

          6. Status og planer for Økonomi, personal og frivillighet

           

          Det er et mål at den enkelte FS skal ha en forutsigbar finansiering som skaper arbeidsro og mulighet for utvikling over tid. Samtidig må kommunen stille krav til aktører som utfører viktige samfunnsoppgaver med kommunal finansiering.

          UIFK ber samtidig administrasjonen på bakgrunn av kartleggingen om faglige begrunnede anbefalinger om bl.a.:

          1. Hvordan bør nye FS godkjennes iht forskrift og rutiner for dette?

          2. Hva bør danne grunnlag for kommunal finansiering av FS?

          3. Hvordan bør kommunen aktivt samhandle med FS?

          4. Hvordan bør rapport-, kontroll og tildelingsrutiner være for FS?

          5. Hva bør Partnerskapsavtaler mellom kommunen og FS innebære?

          Enstemmig vedtatt