I tråd med saksframstillingen og tabell i saken økes rammetilskudd med kr 96 722 000 og skatteinntekter reduseres med kr 56 259 000, dvs netto økte inntekter kr 40 463 000.
Kr 37 752 000 av økt rammetilskudd disponeres til økte pensjonskostnader (budsjettområde 90 Tjenesteovergripende)
Kr 2 711 000 budsjetteres som avsetning til disposisjonsfond.
Investeringsmidler avsatt til ombygging Heikleivveien omdisponeres til ombygging Einaren.
Investeringsmidler til KID – digitaliseringsprosjekter avsatt i budsjettet i 2024 rebudsjetteres i investeringsbudsjettet for 2025. Investeringen finansieres med ubrukte lånemidler.
Formannskapet ber om at de statlige ekstrabevilgningene til Skien kommune som er tiltenkt skal gå til SFO, barnehager, skolebibliotek.
Bemanning barnehage:
Regjeringen har bevilget 5,6 MNOK til økt bemanning i barnehage. Administrasjonens forslag er å avvente å disponere disse midlene for å avvente den økonomiske situasjonen. Bystyret mener kommunene skal delta i vårt felles krafttak for økt bemanning i barnehagene, og at beløpet skal overføres bemanning barnehage i sin helhet. Eventuelle konsekvenser håndteres ved regnskapsavslutning 2025.
Skolebibliotekene styrkes:
Regjeringen har bevilget 1,4 MNOK til bedre tilrettelegging av skolebibliotekene i Skien. Behovet for å legge bedre til rette for å skape økt leselyst er viktig. Bibliotekene skal være gode møteplasser for elevene. Stillerom, læringsverksted og avkobling fra den ordinære skoledagen. Beløpet overføres opprustning/utstyr i skolebibliotekene i sin helhet. Eventuelle konsekvenser håndteres ved regnskapsavslutning 2025.
Forebygging av vold, mobbing og uro i skolen:
Rektorer og lærere står ofte i krevende situasjoner med elever som kan være utagerende å skape situasjoner som krever ekstraordinære tiltak. Vi ønsker å gjennomrette ordningen med søkbare midler til å løse hendelser som krever raske tiltak. Skolenes ordinære driftsbudsjetter er ikke dimensjonert for de utfordringene som kan oppstår gjennom et skoleår. Konsekvens for budsjettrevisjonen 2025: + 1,5 MNOK
Å få flere i fritidsaktivitet: Fritidskort:
Fritidskortet som ble innført av posisjonspartiene 2023, er gjennomført for samtlige 5-7 klassinger, samtidig som det kuttes i kontingentkasse og fritidsfond for barn i lavinntektsfamilier. Fritidskortet fjernes fra og med august 2025.
Målet om å få flere i fritidsaktivitet er et hovedmål. Det må sikres treffsikre og målrettede tiltak for å skape løsninger der familier i lavinntekt deltar i fritidsaktivitet. Kontingentkasse og fritidsfond må styrkes som langt mer målrettede tiltak enn fritidskortet.
Ulike idrettslag jobber systematisk og strategisk med å innlemme flere i aktivitet. Modellen etablert mellom Moflata skole og Herkules IF, der SFO og skolen har et forpliktende samarbeid med sitt nærliggende idrettslag bør bygges videre på, og underbygges økonomisk for å sikre forutsigbarhet og langsiktighet. Målet må være at alle får tilbud om aktivitet som en del av sin utvidede skolehverdag.
Konsekvens for budsjettrevisjonen 2025: -2,5 MNOK ved fjerning av fritidskortet, og det fordeles med 1.250 til kontingentkasse og 1.250 til fritidsfondet.
Økt tilgang på kraft:
Den største mangelvaren for industrien i Grenland pr.idag, er mangelen på kraft. Skien kommune må sette seg i førersetet for å utvikle fornybar energi. Det må iverksettes en kraftpolitisk strategi som befester hvilke kraftkilder som kan utvikles. Administrasjonen bes utrede hvilke områder som best kan egne seg for vindparker på land, i Skien. Utredningene starter ved å vurdere «grå arealer», altså arealer uten store naturinngrep.
Offensiv næringspolitikk:
Næringspolitikk tillegges i dag formannskapets ansvarsområde. Formannskapet har ingen kapasitet til å følge utvikling, trender og være aktivt deltakende på næringslivets premisser, når man samtidig skal forvalte og forberede alle andre saker fra sektorene frem mot bystyrebehandling.
Det etableres et hovedutvalg for næring og arbeid der tillitsvalgte fra privat sektor, næringsliv, NHO m.fl. deltar sammen med folkevalgte og drøfter morgendagens næringspolitiske løsninger i fellesskap. Hovedoppgaven for et hovedutvalg for næring og arbeid vil være tilgang på kraft og økt kvalifisering av mennesker til arbeidslivet, i tråd med næringslivets behov. Å sikre at mennesker kommer ut i arbeid er Skienssamfunnets aller viktigste jobb. Kampen mot familiefattigdom handler både om kvalifisert arbeidskraft, NAVs rolle i kommunen og et langt tettere samarbeid med næringsliv, NHO og tillitsvalgte for privat sektor. Innretningen på næringsfondet må vurderes sett i lys av nytt utvalg, og det bør vurderes at egenkapitalen inngår for å drifte et nytt utvalg. Andre halvår 2025 benyttes til å forberede en ny utvalgsstruktur. Fra 2026 dekkes driften opp av reduksjonen av antall utvalgsmedlemmer i andre utvalg fra 13 til 11.
Reduksjon i administrative stillinger og buffere:
Det er et viktig prinsipp i en organisasjon at når brukernære tjenester berøres og reduseres at det også vurderes reduksjoner i egen organisasjon. I SSB sine tall for 2023 befestes det at Skien benytter 3649,- pr innbygger på kommunal administrasjon, totalt 206.602.731,- Til sammenligning benytter Tønsberg 1940,- pr innbygger og Horten 2320,-.Administrasjonen bes gjennomgå administrative stillinger med mål om reduksjon på kroner 5 millioner (halvårsvirkning), med nytt gjennomsnitt på administrative stillinger i Skien på kroner 3472,- pr innbygger (altså fortsatt betydelig mer enn andre kommuner). Administrative stillinger reduseres tilsvarende 5 MNOK. Alle kommunalområder har i tillegg avsatt en egen «buffer» for kommunalsjefene til å håndtere ulike investeringer i året som kommer. I et budsjettår som er preget av særdeles alvorlige kuttforslag, kan det ikke legges inn administrative buffere i den størrelsesorden som foreslås. Postene reduseres med halvårsvirkning tilsvarende 4,9 MNOK.
Konsekvens for budsjettrevisjon 2025: - 9,9 MNOK (halvårsvirkning).