← Tilbake

Sak 33/22 - Forespørsel om å komme med innspill til Nasjonal helse- og samhandlingsplan

01
Forslag fra T. Almenning (AP)
Forslag
Behandlet

Forslag til vedtak sak 33/22 – Innspill til nasjonal helse- og samhandlingsplan

Utvalg for helse og omsorg i Skien kommune ønsker å adressere følgende utfordringer til nasjonal helse- og samhandlingsplan:

Reduksjonen av antall døgnplasser innen rus- og psykiatri byr på utfordringer. Mennesker som tidligere hadde ressurser rundt seg døgnkontinuerlig skal nå bosettes i kommunene i egne boliger. Både kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten skal gi hjemme- og/eller poliklinisk behandling til disse menneskene. Det krever ressurser på en annen måte enn det tradisjonelt har gjort. For mennesket det gjelder og samfunnet rundt byr dette på store utfordringer. Vi mener derfor at det må gjøres nye vurderinger i forhold til hensikten her. Spesielt med tanke på mennesker som er i samfunnsvern.

Kompetanse er kritisk i årene fremover. Dimiensjonering av utdanningstilbudet og lønns- og arbeidsvilkår for helsepersonell må ses i sammenheng med rekruttering til helsetjenestene.

Kriterier for tildeling av tjenester mellom kommune og spesialisthelsetjeneste må avstemmes for å sikre et likt forventningsnivå og mulighet til å gi brukerne de tjenester som er nødvendig.

Lavterskel tilbudene innen psykisk helse må løftes enda mer og styrkes.

Flere og flere ønsker å bo hjemme frem til livets slutt. Forventningen om å motta tjenester og behandling i hjemmet vil øke i årene fremover. I denne forbindelse vil velferdsteknologi være avgjørende for om dette er mulig eller ikke. Det er viktig at man sikrer at brukerne får den digitale kompetansen som er nødvendig for å kunne benytte og kjenne seg trygge for å bruke denne. "Digitale hjemmehjelper" i kommunen kan være en måte å bidra til dette.

Vi blir et stadig mer flerkulturelt samfunn. Det er viktig at man sikrer at helsepersonell har kunnskap og forståelse fra den kulturen og den bakgrunnen brukerne av tjenestene har. Dette gjelder både innvandrergruppene, samisk kultur og nasjonale minioriteter.

Pårørende er en viktig ressurs i helsetjenesten. De har en unik kunnskap om brukeren. Det er viktig at man bruker denne kunnskapen inn i helsetjenestene, samtidig som man sikrer at det er ordninger og tjenester som gjør at pårørende ikke sliter seg ut. En satsing på flere avlastningsplasser kan være et alternativ.

Eks på pågående arbeid: Samarbeidet mellom STHF og kommunen om småhus.

Vedlegg

Les mer