Forslag fra Høyre og Frp.
Kommuneplanens arealdel 2023-35
Kommunedirektørens innstilling med endringer:
1. Med hjemmel i plan- og bygningslovens § 11–15 vedtas kommuneplanens arealdel 2023- 2035 med plankart og bestemmelser datert 18.04.2023.
2. Områdene N10, N14, N15 og N26 unntas rettsvirkning. Kommunedirektøren gis mandat til å prøve og løse innsigelsene, det fremmes egen sak for disse arealene høsten 2023.
3. Nye områder som krever begrenset høring jf. punkt 4. 1-10 fremlegges Bystyret til endelig behandling når høring er gjennomført.
4. Det startes opp prosess med endring og oppheving av reguleringsplaner som i planforslaget er blitt omdisponert fra byggeformål til LNF-formål. Varsel om midlertidig forbud mot tiltak for de aktuelle arealene skal sendes til grunneiere så snart som mulig.
1. Endringsforslag som innarbeides i bestemmelser og retningslinjer til kommuneplanens arealdel.
1.14 Teknisk infrastruktur, legges inn som retningslinje: Ved riving av eksisterende bebyggelse ifbm med nye tiltak bør gjenbruk av materialer og bygningsmessig infrastruktur vurderes.
2.1.1.3 Terrasser og balkonger, legges inn som retningslinje: Takterrasser tillates ikke ved fortetting i eksisterende småhusområder, med mindre det allerede er takteraaser i det aktuelle område. Takterrasse defineres som oppholdsrom på flatt tak, uavhengig av etasjeplan.
2.1.3.3 Utforming Fritidsboliger tillates med et areal på inntil 130 m2 bebygd areal inklusiv overbygd terrasse/veranda.
Nytt punkt 2.1.3.2.1 I Skiensvassdraget fra kommunegrensa mot Nome til Porsgrunn grense tillates ikke bygging/utbygging på kunstige øyer, halvøyer eller annen konstruert byggegrunn i vannet.
Ny retningslinje: I området ved vann og vassdrag skal det ikke tillates bygging utover dagens bredder og allmenhetens tilgang skal sikres langs vannfronten med minst 15 meter.
1.10 Hensyn til landbruk, endringsforslag til punkt 1.10.1 avstand til dyrket mark
Det skal ved reguleringsplanlegging settes av en buffersone i form av grøntstruktur mellom byggeformål og dyrket mark på minimum 10 meter. Reguleringsplanen skal avklare avstand og det skal konkret gjøres en avveining mellom byggegrense og avstand til dyrket mark.
Retningslinjer: Det skal i reguleringsplanleggingen defineres en buffersone på minimum 10 meter mellom byggeformål og dyrket mark, der landbrukets interesse og bebyggelsen ivaretas.
2.Områder som er omfattet av innsigelser -og som må forhandles med innsigelsesmotpart
1.Områdene N10, N14, N15 og N26 unntas rettsvirkning. Kommunedirektøren gis mandat til å prøve å løse innsigelsene og det fremmes egen sak for disse arealene høsten 2023.
3.Områder som beholdes i plan og ikke er omfattet av begrenset høring:
1. Eikehaug, planid 872, område BN13 og BN 14
2. Nordre Grini, planid 932.
3. N5 og N6 Solum tas inn i planen for næringsarealer og unntas rettsvirkning.
4.Gjerpen Gartneri område 59
5. Ballestad, planid 711
4. Områder som ønskes avklart og krever begrenset høring:
1. Revidert innspill område 37_2, gnr/bnr 12/5, Hoppestad.
2. Innspill område 37_ 3, gnr/bnr 12/5, Hoppestad.
3. Innspill 14, gnr/bnr 8/79, Venstøphøgda.
4.Innspill 61,gnr 10,11,12 Bøgrenda
5.Innspill 18,1,2Langgard
6 Innspill 124 Dalsbotten Gulset, areal som vender mot vest, avgrensning avklares frem mot Bystyre behandling. Eiendommen med gb.nr. 300/2850
7. Monradsgate
8.Gnr 127/17 Fjelldalen
9.Innspill 37.1 Århus
10.Innspill 49.1 Hyniveien
Bystyret tar stilling til hvorvidt disse områdene skal tas inn etter en begrenset høring.
5. Bebyggelse i LNF områder, spredt boligbebyggelse.
Frem til ny revisjon av Kommuneplanens arealdel skal kommunen revidere «Boligområder i LNF-spredt». Nytt Bystyre avklarer i sin behandling av planstrategi når dette skal gjøres.
6. LNF, spredt bebyggelse
Nytt punkt: Inntil Bystyret reviderer Boligområder i LNF spredt bebyggelse, gjelder dagens andel og kvoter.
Kommunedirektøren bes omarbeide punkt 4.2 og 4.3 i bestemmelsene i tråd med vedtaket over.
Forslag oversendes UKMB: Det fremlagte forslag fra kommunedirektøren med reduksjon til 2 boliger og fritidsbebyggelse i soner iverksettes ikke. UKMB bes ta stilling til og åpne for nye tildelinger i tråd med tidligere soneinndelinger og antall. UKMB bes ta stilling til om dagens soner skal videreføres eller endres.
6.1 Mindre arealer og teiger.
Det vil komme innspill på arealer og mindre teiger som krever avklaring frem mot Bystyrets behandling av arealplanen. Det avklares hvorvidt disse søknadene krever høring eller kan behandles som ordinære mindre endringer eller dispensasjoner.
7. Samferdsel/ Infrastruktur.
Gjeldende linjer for RV 36 fra gjeldende arealdel videreføres og tilpasninger og soner følger administrasjonens forslag.
Prinsipplinjene for Tunnel Knardalstrand-Flakvarp, Borgestad-Menstad, Ringveg Skien N og sentrumstunnelene er tatt ut. Det er behov for en analyse av det overordnede Transportnettet i Grenland/Skien. Hensikten er å finne en helhetlig løsning for trafikken i og rundt Skien som omfatter alle trafikantgrupper.
Det kan gjøres som en del av revideringen av Areal og transport plan for Grenland ATP.
Bystyret bes ta stilling i sin behandling av planstrategi hvordan dette arbeidet skal gjøres.
8.Nytt Bystyre anmodes å ta stilling til prinsipper som skal ligge til grunn for en løpende rullering av kommuneplanens arealdel, som sikrer at bolig/næringsområder og samfunnsutvikling/infrastruktur ikke forblir uavklart utover en lengre periode.
Endringsforslag til bestemmelser og retningslinjer kommuneplanens arealdel.
1.2 Plankrav.
Siste setning endres til: Informasjon. Det skal fremlegges prinsippsak for områder som ikke er behandlet i kommuneplanens arealdel. Det skal utarbeides detaljregulering for konsesjonspliktig vind og solkraft i LNF områder.
1.9.3.3
Tillegg etter 1 setning: Det kan tillates tiltak nærmere enn 100 meter i vann og vassdrag forutsatt at det utarbeides reguleringsplan. Byggegrense til vann og vassdrag skal etableres og skal sikre tilgang til vannfronten for allmenheten.
Informasjon: I området ved vann og vassdrag skal det ikke tillates bygging utover dagens bredder og allmenhetens tilgang skal sikres langs vannfronten med minst 15 meter.
Punktet som omhandler sekundærbolig, der ønsker vi ikke den endringen som administrasjonen har foreslått, vi ønsker å beholde det som det er nå i arealplanen.
1.. Med hjemmel i plan- og bygningslovens § 11–15 vedtas kommuneplanens arealdel 2023-2035 med plankart og bestemmelser datert 18.04.2023.
2. Områdene N10, N14, N15 og N26 unntas rettsvirkning. Kommunedirektøren gis mandat til å prøve å løse innsigelsene og det fremmes egen sak for disse arealene høsten 2023. Det er behov for større næringsarealer. N26 er spesielt verdifullt med tanke på det grønne skiftet og sirkulærøkonomi med sin beliggenhet og tilgang til kraft. Etter dialog med Statsforvalter er arealet allerede krympet betydelig og det bør være et mål å opprettholde om lag den størrelsen som nå ligger til grund.
3. Det startes opp prosess med endring og oppheving av de reguleringsplanene som i planforslaget er blitt omdisponert fra byggeformål til LNF-formål. Varsel om midlertidig forbud mot tiltak for de aktuelle arealene skal sendes til grunneiere så snart som mulig.
4.Utover vanlig plan- og byggesaksbehandling skal kommunen verken praktisk eller økonomisk bistå interessenter til etablering av datasentre som inngår i produksjonen av kryptovaluta. Kommunen skal ikke stille arealer for slik virksomhet til disposisjon. Kommunen skal heller ikke inngå utbyggingsavtaler eller lignende økonomiske og praktiske partnerskap med slike utbyggere.
5. Ballestad, planid. 711, beholdes.
6. Nordre Grini, planid. 932, beholdes.
7. Eikehaug, planid. 872, område BN13 og BN 14 beholdes.
8. Arealene N5 og N6 tas inn i planen for næringsarealer i kommunedirektørens innstilling punkt 2 og (arealene unntas rettsvirkning)
9. Hyniveien 94, GBNR 2/18. Dette området er på ca. 4 mål og har ligget beslaglagt i påvente av Århusbrua, og det har vært mye frem og tilbake her. Resten av denne eiendommen er klarlagt i arealplanen til bolig. (arealet unntas rettsvirkning)
10. Endringsforslag til punkt 1.10.1 avstand til dyrket mark. Det skal ved reguleringsplanlegging settes av en buffersone på 15 m. (punktet unntas rettsvirkning)
11. Fritidsboliger tillates med et areal på inntil 130 m2 bebygd areal inklusiv overbygd terrasse/veranda samt boder og garasje (legges i bestemmelser, sendes på høring)
12. Teknisk infrastruktur, tillegg: Ved rivning av eksisterende bebyggelse bør gjenbruk av materialer vurderes. (Legges inn i retningslinjene)
13. Takterrasser tillates ikke ved fortetting i eksiterende småhusområder. Takterrasse defineres her som oppholdsrom på flatt tak, uavhengig av etasjeplan.
14. Kravet i planprogrammet med avstand til skole tas ut som kriteriet ved neste rullering av kommuneplanen
15 Administrasjonen bes utarbeide et forslag til hyppigere rullering og at det i den sammenheng hensynas også de innspill som har blitt spilt inn til denne planen og overordna planverk som eks. ATP Grenland. Behovet for rullering skal også inn i planstrategien.
16 Frem mot ny revidering skal soneinndeling og kvoter for LNF områder ha et eget oppfølgingspunkt i planbeskrivelsen.
Forslag til vedtak i kommuneplanens arealdel 23 -25
1. Med hjemmel i plan- og bygningslovens § 11–15 vedtas kommuneplanens arealdel 2023-2035 med plankart og bestemmelser datert 18.04.2023.
2. Områdene N10, N14, N15 og N26 unntas rettsvirkning. Kommunedirektøren gis mandat til å prøve å løse innsigelsene og det fremmes egen sak for disse arealene høsten 2023.
3. Det startes opp prosess med endring og oppheving av de reguleringsplanene som i planforslaget er blitt omdisponert fra byggeformål til LNF-formål. Varsel om midlertidig forbud mot tiltak for de aktuelle arealene skal sendes til grunneiere så snart som mulig.
4.Utover vanlig plan- og byggesaksbehandling skal kommunen verken praktisk eller økonomisk bistå interessenter til etablering av datasentre som inngår i produksjonen av kryptovaluta. Kommunen skal ikke stille arealer for slik virksomhet til disposisjon. Kommunen skal heller ikke inngå utbyggingsavtaler eller lignende økonomiske og praktiske partnerskap med slike utbyggere.
5. Bestemmelsene pkt 1.14 Teknisk infrastruktur, tillegg: Ved rivning av eksisterende bebyggelse bør gjenbruk av materialer vurderes.
6. 2.1.1.3 Terrasser og balkonger Takterrasser tillates ikke ved fortetting i eksisterende småhusområder. Takterrasse defineres her som oppholdsrom på flatt tak, uavhengig av etasjeplan.
7. Eiendommen med gb.nr. 300/2850 Monradsgate tas ut av planen. Det utføres en egen høring for området.
8. Ballestad, planid 711, tas ut av hensyn til dyrka mark
9. Nordre Grini, planid 932, tas ut av hensyn til dyrka mark
10. Ved rullering av kommene kommuneplans arealdel innføres det praksis med politiske prinsipp avklaringer før regulering av områder som ifølge gjellende retningslinjer er kontroversielle reguleres.
11. For områdene 81.1 (N26 Bolvik), 52 Bjørnvedtvegen (N12) og 133 Rødmyr Øst (N11) forslås de deler av arealene som er klassifisert som dyrka mark og myr tatt ut av planen.
12. Pkt. 2.1.3.3 Utforming Fritidsboliger tillates med et areal på inntil 120 m2 bebygd areal inklusiv overbygd terrasse/veranda samt boder og garasje
13. Reguleringsplan 728 reguleringsplan for et område inntil Lukesfjellvegen og Langaardsvegen går/barn 58/1, 8/94, 57/3 m.fl. Tas ut av planen. Området sendes ut på høring.
14. Arealene N5 og N6 tas inn i planen for næringsarealer i kommunedirektørens innstilling punkt 2 og unntas rettsvirkning.
15. Administrasjonen bes utarbeide et forslag til videre prosess knyttet til løpende rullering og at det i den sammenheng hensynas også de innspill som har blitt spilt inn til denne planen og overordna planverk som ATP Grenland
16. Ved rullering av kommende kommuneplan for arealdel innarbeides et fargekart for områder som kommuen vurderer bør vernes.
Tillegg til forslaget fra H og FrP punkt 4, -områder som ønskes avklart og krever begrenset høring
Nytt punkt 11
Område på Strømdal 64,1 og 64,2
Fram mot bystyret ønsker formannskapet en oversikt over 20/80 forholdet med de områdene som etter møtet ligger til grunn i arealplanen.