Forslag

Budsjettrammer til utvalgene, budsjett og økonomiplan 2024-2027

01
Forslag fra H, INP, FrP og KrF
Forslag
Behandlet

Verbaldel og budsjettjusteringer:

Høyre,Frp,KrF,Inp

Innledning:

Visjonen vår er å være en møteplass for mennesker fra ulike kulturer og land, hvor relasjoner skapes, utenforskap bekjempes, og inkludering dyrkes. Vi er stolte av vårt varierte kulturliv for store og små. Skien rommer et mangfoldig kulturliv og er en attraktiv by. Kulturlivet rommer alt fra Lørdagsbarn, litteraturfestivalen Appelsinia til skrekkeparken. Vi har kulturskole, trygge møtesteder for ungdom i flere bydeler og Hedvigs hybel som er ungdommenes møteplass og kafe i sentrum. Et rusfritt stedt der man kan gjøre lekser, sy kostymer, drive med Gaming eller lære graffitikunst.

Bydelshusene tilbyr et mangfold av aktiviteter til store og små, fra Halloweenfest til senioruniversitet. Gjennom mange tilskuddsordninger har vi kunnet gi våre innbyggere spennende og et bredt tilbud. Alt fra fløytefest til beats i parken.

Kunst, kultur og frivillighet

Skien har flere kunstarenaer, Spriten, Telemark kunstsenter og Skien kunstforening. Våre idrettsklubber for store og små spenner over et bredt spekter, og Fritidsparken er et utmerket eksempel med flotte turområder, et stort bassenganlegg og helårsdreven ishall.

Frivillige, de ildsjelene som er med å skape varme bydeler, spesielt er deres innsats reflektert gjennom arbeidet som gjøres på Nærmiljøsenterne og frivillighetssentraler. Her er det både ansatte og frivillige som samskaper innholdsrike aktiviteter for store og små. Frivilligheten er velferdssystemets hjørnestein, de er med på å bekjempe utenforskap, barnefattigdom og skaper inkluderende møteplasser. Alt fra barseltreff på Gulset sykehjem til søndagsfotball på Grane. Arbeidet som legges ned gjennom frivilligheten og sosiale entreprenører er med på å styrke båndene i bydelene og samfunnet vårt generelt.

Samskaping for å løse fremtidige utfordringer

Samarbeid mellom kommunal sektor, frivillige organisasjoner, og sosiale entreprenører må til for å møte utfordringene i velferdssamfunnet. Dette er løsningen for en mer bærekraftig fremtid. Ikke minst er dette i tråd med nasjonale initiativer. Skien må våge å tenk nytt og innovativt. Utviklingen av konkrete samarbeidsprosjekter med klare mål og evalueringssystemer vil være avgjørende for en bærekraftig og kostnadseffektiv løsning.

Samskaping er også helt nødvendig innen kulturfeltet. Vi erkjenner at det er konkurranse om det samme publikumet mellom Skien og nærliggende kommuner. Det samme gjelder mellom eksempelvis Ibsen Huset og Bydelshusene.

Vi må legge til rette for et bedre samarbeid slik at vi ungår unødvendig konkurranse. Ved å koordinere arrangementer og utfylle hverandres, kan vi skape et bedre tilbud som gagner innbyggerne våre. Samtidig som vi minimerer overlapping og konkurranse om publikumet.

Prioriteringer:

Når vi ser at behovet for å prioritere barn og unge og de eldre i Skien er stort, må det først og fremst bety at disse grupper tilgodeses ekstra. Det kommer til å smerte å flytte ressurser fra andre områder til de områder som har høyeste prioritet.

Det vil bety at tilbud til den delen av befolkningen som er mest økonomisk robust, kanskje ikke får den støtten de er vant med. Det vil bety at goder vi gjerne skulle sett videreført, ikke lenger får den prioriteten vi ønsker.

Utvalg for inkludering, frivillighet og kultur er bekymret for utfordringer knyttet til trivsel blant barn i Skien i dag. Noen opplever utfordringer i relasjoner, andre sliter med psykisk helse, og noen står overfor økonomiske hindringer. Uansett årsak, utgjør utenforskap en betydelig utfordring for individet, deres pårørende, og samfunnet som helhet.

Uro og konflikter på globalt nivå påvirker også oss lokalt. Den økte flyktningestrømmen vil sannsynligvis fortsette en god tid fremover. Det er avgjørende å tilrettelegge for inkludering i sivilsamfunnet, samtidig som det er viktig å sikre at våre nye landsmenn også involveres og tar ansvar. Det er også her nødvendig med samarbeid mellom etater i Skien og næringslivet. Dette kan inkludere tiltak som mentorordninger, tilpassede opplæringsprogrammer med det formål å bygge broer mellom flyktningenes talenter og næringslivets behov.

Vi er nødt til å vise ansvarlighet mot lovpålagte oppgaver. Det er et faktum at vi allerede sliter med å ha en drift i Skien kommune som går i balanse. Hvis dette fortsetter, kan vi miste retten til å styre oss selv.

Kommunaldirektøren har slått fast at det vil beslaglegge fremtidige kulturmidler grunnet satsning på det nye Ibsen biblioteket og besøkssenteret. Samtidig står vi ovenfor en stor belastning grunnet renteøkningen.

Utredning:

Hovedutvalg for inkludering, frivillighet og kultur ønsker utredning fra administrasjonen innen flere områder, disse skal vi bruke som grunnlag til revidert budsjett 2024.

· Utvalget ber om en utredning på Telemarkskanalen som regionalpark, Spriten, Telemark kunstnersenter og Skien kunstforening. Samarbeid og verdiskapning mellom kunstaktører bør spesielt sees på.

· Utvalget ber om en utredning på tettere samarbeid mellom kulturarrangører i Skien og nærliggende kommuner. Dette for å minimere konkurranse mellom ulike arrangører og kulturarrangementer.

· Utvalget ber om en utredning av bydelshusenes driftsmodell.

I forbindelse med etablering av Kverndalen bo- og behandlingssenter bør det sees nærmere på muligheten for overføring av aktiviteter fra Lie bydelshus.

Videre se på en modell som kan huse frivillige organisasjoner i samarbeid med frivillighetskoordinator.

· Det bes om et framlegg av alle stipender og priser kommunen deler ut, hvilke kostnader dette har, for å vurdere om alle disse bør videreføres.

· Det bes om en utredning på bedre utnyttelse av tiltak og tilskudd rettet mot barn og unge, herunder kontigentkassen, fritidsfondet og diverse gratis billetter. Det bør sees på fritidskortet etter modell i Kvinesdal og Arendal.

· Årlig deles det ut statlige tilskudd til Skien kommune, som for eksempel IMDi-midler. Utvalget ber administrasjon om å tilse at midlene brukes i henhold til intensjonen. Prioritere søknader som gir konkrete effekter som fører til inkludering og integrering i lokalsamfunnet. Gode eksempler på dette er arbeidet til LoPe, HomeStart og Sarepta. Disse midlene har mye potensiale, og bør deles ut med ansvarlighet og etter kriterier.

• NAV har et stort samfunnsansvar og en viktig måloppnåelse er å kvalifisere flyktninger. Utvalget ber om utredning på hvordan man kan oppnå enda bedre resultater på dette området. Det er avgjørende å undersøke nye tilnærminger som kan vise frem flyktningenes potensial for næringslivet, gjennom strategiske samarbeid med ulike bedrifter og egen næringsenhet.

Budsjettjusteringer UIFK

¤KD Kontigentkasse 400+400 og Fritidsfond 350

Vedlegg

Les mer
02
Forslag fra SV, AP, R, SP og MDG
Forslag
På vegne av Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Arbeiderpartiet
Behandlet

Budsjettforslag AP, SV, SP, Rødt og MDG

Fra vårt forslag i formannskapet, står det: Opposisjonens budsjettforslag vil prioritere fire hovedområder, som også vil prege behandlinger i utvalg, formannskap og bystyre.

1. Kampen mot familiefattigdom

2. Flere i arbeid og en styrket næringspolitikk

3. Gode kommunale tjenester

4. En styrket frivillighet

Frivillighet:

I tiden landet er i nå, har frivilligheten aldri vært viktigere. Å skape lavterskel møteplasser og å sikre tilgjengelige fellesskap uavhengig din økonomi – er essensielt for å sikre en inkluderende by. Samtidig har det offentlige Norge, og Skien – stadig økt sine forventninger til frivilligheten, samtidig som at deler av frivilligheten har blitt profesjonalisert i form av mange ansatte og mer i retning av private ideelle bedrifter. Dette er utfordrende, også fordi man i kommunal sammenheng «konkurrerer» om de samme tilskuddspottene.

Det må utarbeides gjensidig forventningsforståelse til kvalitet og seriøsitet, samt en oversikt over kommunens forventninger til ansattes lønns og arbeidsforhold knyttet til tjenester som leveres fra organisasjoner med tilskudd over 100.000.

Det skal også rapporteres årlig på hva som tas ut i lønn/godtgjørelse/honorar og provisjon, i tillegg til ordinære krav som årsmelding og regnskap.

Det er viktig at kommunens administrasjon bistår organisasjonslivet med å skrive søknader/innhente eksterne midler.

Sosiale entreprenører:

Opposisjonen mener behovet innenfor «sosiale entreprenører» er langsiktighet og forutsigbarhet, ikke en ny tilskuddspott. Vi foreslår derfor 3-årige samarbeidsavtaler med LoPe (600.000), Sarepta (200.000) og HomeStart (200.000)

Tradisjonell frivillighet:

AP, SV, SP, MDG og R foreslår å avsette 5 millioner kroner til en egen tilskuddspost for den tradisjonelle frivilligheten.

Frivilligsentraler:

I administrasjonens forslag er det foreslått å redusere tilskuddet til Klyve, Solum og Gulset frivilligsentraler. Frivilligsentralene i Skien legger ned et betydelig arbeid for inkludering, lavterskel-møteplasser og tilgjengelige fellesskap, det foreslås derfor å øke dette tilbake til 2023-nivå.

Videreføre tilskudd:

o NORA kompetansesenter for dans 100. 000 over tre år

o ODD kvinner 150.000 over tre år

Områdeløft:

Skien kommune har mottatt statlig bidrag til «områdeløft Gulset» 5 mill. kr. hvert år i 5 år. Forutsetningen for dette er at også kommunen bidrar med en egenandel i form av drift eller investering. Opposisjonen ber om at dette følges opp i den videre behandlingen fram mot endelig budsjett og at kommunedirektøren kommer tilbake med sak hvordan dette kan hensyntas.

Videreføring av alternativ sosialhjelp

Den foreløpige vurderingen viser økt verdighet, selvstendighet og redusert skamfølelse for deltakerne. Forbedret livskvalitet har en egenverdi i seg selv, og skal føre et førende prinsipp når kommunen møter sine innbyggere.

Ibsenhuset – scenetrekk:

Opposisjonen er innstilt på å bevilge ytterligere 4,5 millioner for å fullfinansiere nytt scenetrekk for Ibsenhuset.

Kontingentkassa:

Det avsatte beløpet er kun veiledende, og midler vil bli tilført når behov melder seg.

Krafttak mot familiefattigdom:

Skien kommunes aller største utfordring er antall familier i vedvarende lavinntekt. Å leve i lavinntekt gir raskt negative utslag på psykisk og fysisk helse og er både på lang og kort sikt kommunens største utfordring både menneskelig og økonomisk.

Ap, SV, Sp, R og MDG vil derfor be utvalgene drøfte kortsiktige og langsiktige tiltak for å øke inkludering, senke terskelen for deltakelse og redusere andelen i familiefattigdom i sine budsjettbehandlinger. Frem mot nytt formannskap og bystyre vil derfor opposisjonen vurdere omfang av et eget prosjekt, «krafttak mot familiefattigdom» og tiltak som skal inngå.

Utvalgene må sikres tilstrekkelig kompetanse og kunnskapsgrunnlag for vurderinger av tiltak, se vedtak i formannskap september 2023.

Krafttak mot familiefattigdom:

UIFK 5 millioner kroner, knyttet til redusering eller avhjelping av familiefattigdom:

o 4 millioner til idrettsforeningene i Skien, der de selv prioriterer hvilke tiltak som passer best hos dem.

o 1 million kroner til en søkbar pott.

Det tas forbehold om at det vil og kan forekomme endringer fram mot endelig behandling i bystyret i desember.

Vedlegg

Les mer