Det bosettes inntil 141 flyktninger i 2024 hvorav 6 er enslige mindreårige (EM).
Sak 04/24 Formannskapet – Bosetting av flyktninger
Et verdig liv er helt avgjørende, dette innebærer å kunne ha en egnet bolig, delta i sivilsamfunnet og bidra i fellesskapet. Kommunedirektørens presentasjon viser flere risikofaktorer knyttet til høy bosetting av flyktninger, inkludert utfordringer med boliger, kommunale tjenester som helse og oppvekst, samt vanskelige å sysselsette. Tallene fra KIE viser at færre går ut i arbeid eller høyere utdannelse etter endt introduksjonsprogram. Spesielt de siste årene har det vist seg at flyktningene har betydelige helseutfordringer, noe som har ført til at flere har endt på sosiale ytelser, fremfor deltagelse i sivilsamfunnet. Det er viktig å erkjenne at manglende deltagelse i sivilsamfunnet har negative konsekvenser for individet, deres barn, og samfunnet som helhet. Dette er ikke bærekraftig for verken enkelt individer eller samfunnet ellers. Ikke minst er det bekymringsfullt at Skien kommune topper listene i landet med flest barn i vedvarende lavinntektsfamilier. I 2022 var andelen 17,1%. Dette understreker behovet for målrettet innsats for å adressere og løse disse utfordringene, og sikre at alle barn får en trygg og god oppvekst der familier er integrert i sivilsamfunnet.
1: Skien kommune bosetter inntil 70 flyktninger i 2024, hvorav 3 er enslige mindreårige. Å redusere antall flytninger vil gi kommunen mulighet og pusterom til å håndtere de eksisterende utfordringene vi står i.
Bakgrunn:
Forutsetningen for å lykkes med å bosette inntil 141 personer i 2024 et økt fokus på helheten rundt de bosatte.
Bolig er bare en del av denne totaliteten.
Det gjøres allerede mye bra på området, men fortsatt er andelen som varig har blitt værende i utenforskap for høyt.
Formannskapet mener det er behov for å se på bosetting og integrering med nye øyne.
Som kommune og medborgere til nye bosatte har vi et ansvar for å gi våre nye medborgere den beste inngangen og mulighet til å utnytte sitt potensiale.
Vi ønsker mer fokus på Språkopplæring og språkpraksis.
Kommunen som arbeidsgiver bør ansette flere personer med manglende formalkompetanse og lavere språkferdighet.
Det er behov for å vurdere om B2 krav til språknivå kan fjernes helt eller delvis.
Det kan være behov for å utfordre NOKUT i forhold til godkjenning av utdannelse.
Det er ønskelig med utstrakt samarbeid mellom NAV, KIE, Skien kommune, næringsliv, frivillig sektor, sosiale entreprenører, moskeer, menigheter og andre som kan bidra til inkludering, integrering, språkopplæring og kulturell forståelse på veien til sosial mobilitet og arbeid.
Dette er ikke uttømmende.
Vedtak:
Formannskapet ønsker en sak som belyser muligheter og hindringer knyttet til mål om å få personer med invanrerbakgrunn til å lykkes best mulig i Skien.
Frem mot bystyrebehandling bes administrasjonen redegjøre for konsekvensene for ansatte ved en reduksjon av bosetting av flyktninger fra 140 til 70.
Formannskapet ber administrasjonen endre arbeidsform med tanke på mottak av flyktninger ved og jobbe i forkant.
Dette gjøres ved å først kartlegge, deretter å melde inn det antall vi klarer å integrere og ta vare på en skikkelig måte.
Innspill til kartlegging:
- Helsetjenester (som f.eks fastlegesituasjonen, ventetider psykisk helse)
- Barnehageplasser (antall ledige barnehageplasser)
- Skole
- Utleieboliger – desentralisert.
- Kommunale boliger (Mulighet for anskaffelse med desentralisert fokus over hele kommunen).
- Muligheter for jobb/utdanning
- Antall plasser på introduksjonsprogram.
For at en skal lykkes i arbeidet med å integrere og å ta imot flyktninger på en god måte, er det å jobbe i forkant en mer forutsigbar og kontrollerbar arbeidsform. Det vil gi våre nyankomne et bedre utgangspunkt for å kunne få en bedre hverdag i Skienssamfunnet.
Fokus i integreringsarbeidet er norskopplæring og arbeid.