← Tilbake

Sak 81/2024 - Høringssvar Tvedestrand kommune: Utredning av 4-årig tilbudsstruktur videregående opplæring i Agder - fokus på Tvedestrand og Risør vgs

01
Forslag fra H
Forslag
Behandlet

Høringsinnspill:

Utredning av 4-årig tilbudsstruktur videregående opplæring i Agder - fokus på Tvedestrand og Risør vgs

Fylkeskommunen

foreslår i Høringsdokumentet følgende

for Tvedestrand og Risør VGS:

• Vi samler studiespesialiserende på Tvedestrand og samler påbygg/ helse og oppvekstfag på Risør. Alternativt kan det være aktuelt å beholde Vg1 studiespesialisering på begge skolene, men samle Vg2 og Vg3 på Tvedestrand og flytte hele eller deler av helse- og oppvekstfag til Risør.

 • For å opprettholde tilgangen på elever som skal ta studiespesialiserende vil også det planlagte helse med studiespesialisering ved Tvedestrand vurderes avviklet i løpet av perioden.

Tvedestrand kommune mener at begge delings alternativene som presenteres er svært negative for Tvedestrand som kommune, og for inntakssonen til Tvedestrand Vgs.

En splitting av tilbudet mellom Tvedestrand og Risør vil i liten grad styrke Risør Vgs som skole da en splitting av linjer mellom Tvedestrand kun vil være med å opprettholde et minimum at tilbud i Risør. Risørs status og utfordringer som randsoneskole vil ikke endres. 

Hvis man velger å opprettholde tilbud i Risør bør Risør Vgs avvikles som egen skole og underlegges Tvedestrand Vgs som enhet og inntakssonen til Tvedestrand, og den tidligere inntakssonen til Risør Vgs bør defineres som inntakssonen for Tvedestrand Vgs.

Fordelingen av fag er ugunstig for elevene i begge alternativene. Begge innebærer en svekkelse av Tvedestrand Vgs til fordel for Risør. Denne svekkelse innebærer økt reisevei for elever som potensielt kan søke Tvedestrand Vgs.

 

Den beskrevne fordelingen vil øke attraktiviteten til de videregående skolene i Arendal for elever som Tvedestrand kunne være aktuelle for.  

En splitting av tilbudet vil være til ulempe for Tvedestrand da dette svekker linjetilbudet i Tvedestrand som helhet, og med det gjøre skolen mindre attraktiv for de som bor geografisk nær Tvedestrand, men er i inntakssonen for Vgs i Arendal (Kilsund, Staubø, Flosta m.fl). Tvedestrand Vgs vil svekkes som sentrumsskole og oppleve flere av ulempene knyttet til randsoneskolene. 

Basert på reduksjonen av 15-17 åringer frem mot 2032, og den geografiske plasseringen av Risør Vgs og Tvedestrand Vgs sett opp mot plassering av de videregående skolene i Arendal så er «skadeomfanget» av reduksjonen i fremtidig elevtallet minst hvis man samler tilbudet

på Tvedestrand Vgs. Dette kan også være med på å styrke det totalt utdanningstilbudet i øst-regionen. Reiseveien til elever fra tidligere inntakssone Risør vil falle under 45 minutter til Tvedestrand.

Dette vil være så fordelaktig at dette vil redusere antall elever fra disse kommunen som søker seg til Arendal.

I høringsdokumentet om inntaksmodell for skoleopptak vgs i Agder trekkes det blant annet frem av Sandør at kortere reisevei gir mindre frafall i vgs, særlig for elever med lavere inntakspoeng. Deling vil medføre mer reisevei. Fremtidige elevgrupper kan på grunn av dette velge bort Tvedestrand/Risør som første valg. Ideen om at man må bytte skole i opplæringsløpet sees som negativt, og skoler som kan tilby et opplæringsløp gjennom hele opplæringen sees som fordelaktig.

Fra

Til Tvedestrand vgs

Til Risør vgs

Til Arendal vgs

Til Sam Eyde

Risør vgs

30 min/28,0 km

0

44 min/50,2 km

41 min/49,7km

Gjerstad Stasjon

32 min/36,0 km

29 min/31,6 km

46 min/58,1 km

44 min/ 57,6 km

Vegårshei Skule

25 min/ 23,8 km

34 min/ 30,3 km

39 min/43 ,o km

36 min/ 42,5 km

Åmli busstasjon

40 min / 44,4 km

60 min/ 68,8 km

54 min/63,7 km

51 min/63,2 km

Tvedestrand vgs

0

30 min/28,0 km

24 min/26,1 min

21 min/ 25,6 km

Reisevei og avstand med privatbil fra Risør, Gjerstad, Vegårshei, Åmli og Tvedestrand til Tvedestrand vgs, Risør vgs, Arendal vgs og SamEyde vgs. Reisevei med kollektiv vil avvike fra oppgitt tid. Tids og avstandsberegning er gjort med googlemaps. AKT har et verktøy for dette, men dette gir bare avstand og ikke reisevei.

Grønt: 0 min – 30 min reisevei

Høringsforslaget kan resultere i et dårligere læringsopplevelse for elevene og svekke det unike fagmiljøet som er bygget opp ved Tvedestrand Vgs.

Tvedestrand Vgs har en ny og moderne helsefagavdeling, med øvingsavdeling, leilighet, sengepost og aktivitetsrom. Med de ressursene Fylkeskommunen har brukt for å bygge opp denne fantastiske avdelingen, må man stille et stort spørsmålstegn ved at man nå, kun 4-5 år senere, foreslår å legge ned dette tilbudet i Tvedestrand.

Tvedestrand kommunestyre stiller seg forøvrig bak de grundige og faglig gode høringssvarene som er sendt inn fra skolens rektor/personale og fra utdanningsforbundet.

Vedlegg

Les mer
02
Livsløpsutvalget 2023-2027 innstilling
Innstilling
Publisert

Tvedestrand kommunestyre godkjenner høringssvaret- Tvedestrand kommune – utredning av 4- årig tilbudsstruktur videregående opplæring i Agder - fokus på Tvedestrand og Risør vgs slik den er lagt frem.

Vedlegg

Les mer