Budsjettpakke fra SV
Budsjettpakke fra V
Budsjettpakke fra R
Budsjettpakke fra AP/SP
Frp / H / Krf forslag til budsjett og økonomiplan
Kommunedirektøren bes orientere overordnet om muligheten for, og potensielle effekter av, å bytte samhandlingsløsning fra Microsoft 365 til Google Workspace. Om mulig, er det ønskelig at det også hentes inn erfaringer fra Larvik kommune, som byttet for noen år tilbake.
1 Utredning vedrørende eierskapsmeldingen
Bamble kommune utreder muligheten i samarbeid med de andre eierkommunene i Skagerak Energi, om å kunne instruere Skagerak Energi gjennom eierskapsmeldingene til eierkommunene, til å selge strøm utenom kraftbørsen til kundene i eierkommunene til en akseptabel fastprisavtale
2 Analysere bruken av vikarer og timelønn innenfor virksomhetene i Velferd og Oppvekst
Endringer i arbeidsmiljøloven fra 01.01.2023 styrker retten til heltid. Hovedregelen i arbeidslivet skal være ansettelse på heltid, jf. arbeidsmiljøloven §14-1 b. Lovendringen gir deltidsansatte fortrinnsrett til utvidelse av sin stilling framfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse eller innleie i virksomheten, samt fortrinnsrett til ekstravakter, jf. arbeidsmiljøloven §14-3.
Bamble kommune har som målsetning å etablere en heltidskultur, med mindre uønsket deltid og vikarbruk. I følge Fafo-rapport 2023-17 er kostnadene ved innleie fra vikarbyråca 2,5 ganger så høy som kostnadene ved bruk av faste ansatte.
Administrasjonsutvalget vil i forbindelse med økonomiplanen 2025 fremme følgende forslag.
Forslag til vedtak:
Bamble kommune gjennomfører en analyse om bruk av vikarer og timelønn i virksomhetene i Velferd og Oppvekst iløpet av 2025
Analysearbeidet gjennomføres for å få tilstrekkelig kunnskap om ressurser brukt til vikarer og innleid personell. Det skal redegjøres for hvilke kompetanse som leies inn i forhold til den kompetanse det leies inn for. Det skal redegjøres for hvordan arbeidskraftbehovet som innleide vikarer dekker kan dekkes av faste ansatte, og om dette eventuelt må gjøres med økt grunnbemanning.
3 Bemanning i Oppvekst ved sykefravær
Kommunestyret ber om at det via rapporteringssystemet blir avdekket hvilke alternative løsninger som benyttes i Oppvekst ved personalfravær, der det ikke settes inn vikar, og omfanget av dette. Dette vises i tertialrapportene.
Eksempler på skjult fraværsdekning som kommunestyret ber blir rapportert:
Omgjøring av spespedtimer til normale klassetimer.
Lærer tar på seg to klasser i stedet for en.
Timer mot avspasering (uten vikarbetalt/overtidsbetalt)
Egenarbeid med (sporadisk) tilsyn (pc/arbeidshefter/arbeidsplaner)
Ombruk av assistent til undervisningsoppgaver.
Hjemsending av elever.
4 Møtekalenderen fra og med 2026
Kommunestyret ber om at det i møtekalenderen fra og med 2026 blir lagt inn minst en uke mellom hovedutvalgsmøtene og formannskapsmøtet i møterunda som diskuterer budsjettet.
Begrunnelse: En slik møteplan vil gi hovedutvalgene mulighet til å gi formannskapet kjennskap til hovedutvalgenes behandlinga av budsjettet og prioriteringene hovedutvalgene gjør.
5 Revurdere møtegodtgjørelsen
Kommunestyret ber om å få en sak om å revurdere møtegodtgjørelsen i forskrift om folkevalgtes rett til godtgjøring i Bamble.
Begrunnelse: I den vanskelige økonomiske situasjonen kommuna er mener kommunestyret at det vil være riktig å redusere møtegodtgjørelsen med f.eks. 10 %.
2 Digitalisering 2.0
Kommunestyret ber kommunedirektøren ha fokus på å gjøre all åpen informasjon lett tilgjengelig i digitale formater som kan benyttes både internt i administrasjonen, av politikere og av innbyggerne. Ved å samle relevante data i søkbare databaser får vi en demokratisering gjennom lik tilgang til informasjon.
Eksempler på slike data kan være mange av tabellene som ligger i driftsrapportene. Det å få tilgang til disse direkte over flere år, gjør det enkelt å fange viktige trender, fremfor å måtte lete frem alle rapportene og manuelt sette sammen data.
Det er særlig viktig at dette tas i betraktning når kommunen går til innkjøp av nye data/informasjonssystemer slik at man unngår løsninger som «låser inne» de underliggende tallene.
3 Kommunestyret ber Kommunedirektøren redegjøre for de totale kostnadene knyttet til drift av kommunale boliger, og hvordan oppgraderinger/utbedringer og investeringer budsjetteres og kostnadsføres for det enkelte objekt.
4 Vurdering av kommunens pensjonsleverandør.
Kommunedirektøren bes legge frem en sak for kommunestyre i forkant av budsjettprosessen i 2025, der det utredes mulige besparelser ved et eventuelt bytte av pensjonsleverandør (fra KLP).
5 Flere virkemidler i sykefraværsoppfølgingen.
Kommunedirektøren bes vurdere, i dialog med fagforeningene, muligheten for å innføre en ordning med bonus til de virksomhetsområder / avdelinger som lykkes med å redusere sykefraværet eller holde et stabilt lavt fravær.
6 Differensiering av boplikt i kommunen.
Kommunedirektøren bes utrede om boplikt kan oppheves i deler av kommunen, da kommunen ikke har ressurser til å følge opp boplikten og behovet for boplikt synes å være begrenset til få områder.
1. Det etablerers et «hus styre» i Sentrumsgården, som skal sørge for drift, utleie og løpende vedlikehold av bygget. Medlemmer av styret velges fra næringsforeningens medlemsbedrifter, de frivillige gruppene som bruker sentrumsgården fast og en til to politiske representasjoner.
2. Vi sier ikke opp ansatte ved innsparing.
3. Vi privatiserer ikke offentlige tjenester.
4. Secundus flyttes til den gamle brannstasjonen på Eik, og drives videre sammen med «gjenbruksteltet». Secundus og gjenbruksteltet synliggjøres i ordinær drift slik at det videre er stabile og ryddige forhold.
5. Sakene bystranda, gjestebåthavn, parkering, kulturbygg og aktiviteter sees i sammenheng, og det lages en helhetlig strategi for turistvennlige Langesund.
6. «Innsparingsprogrammet»
Kommunen står overfor store økonomiske utfordringer. I den forbindelse foreslår Kommunedirektøren å starte et innsparingsprogram som skal gå over den neste fireårsperioden, 2025 – 2028.
Dette programmet har som mål å bringe kommunens driftsutgifter på nivå med sammenlignbare kommuner i KOSTRA gruppe 7
Det fremmes egen sak til kommunestyret tidlig 2025 som vedtar rammene for og målsettingen med «Innsparingsprogrammet 2025-2027» slik det kommer frem i saken, Innsparingsprogrammet skal ikke begrenses til enkelte kommunalområder, men omfatte hele kommunen. Kommunedirektøren bes inkludere mulighetene for bruk av kompetanse og ressurser på tvers av sektorer og kommunalområder, muligheter for effektiv bruk av ny teknologi inkludert hvordan kommunen kan utnytte mulighetene som ligger i kunstig intelligens og hvordan prosesser kan forenkles.
Politikerne har det overordnede ansvaret for kommunen. Det betyr også å ta ansvar for vanskelige prosesser, ikke skyve dette over på administrasjon. Derfor skal kommunestyret vedta at innsparingsprogrammet iverksettes og holdes orientert om fremdriften i den ordinære rapporteringen, men ved behov for prinsipielle avklaringer legges dette frem for kommunestyret for avgjørelse. Formannskapet får rolle som styringsgruppe. Kommunedirektøren holder styringsgruppen løpende orientert og rapporterer minst i hvert formannskapsmøte.
7. Tilsyn av boplikt
Bamble kommune erkjenner viktigheten av å sikre aktiv bosetting og levende lokalsamfunn. For å oppnå dette pålegger kommunestyret administrasjonen å:
Gjennomføre en omfattende kartlegging
av eiendommer som er underlagt boplikt i kommunen, med formål å identifisere mulige brudd på bopliktsbestemmelsene.
Etablere en tydelig og effektiv oppfølgingsmekanisme
for å sikre at eiere av eiendommer med boplikt faktisk oppfyller kravene.
Informere og veilede eiere av eiendommer med boplikt
om deres plikter og konsekvensene av manglende overholdelse.
Rapportere tilbake til kommunestyret/formannskapet
innen seks måneder med en statusoppdatering om kartleggingen og eventuelle tiltak som er iverksatt.
Kommunestyret ber om at tiltakene igangsettes umiddelbart og at arbeidet prioriteres høyt for å sikre et levende og bærekraftig lokalsamfunn i Bamble kommune
1. Bamble kommune tar initiativ til å sette i gang et langsiktig arbeid med å rydde sjøledninger. I denne planperioden ('25-'28) begynner kommunen med å tilgjengeliggjøre en uthavn i Åbyfjorden igjen.
2. Bamble kommune endrer maks liggedøgn i gjestehavnene i kommunen til 48 timer liggetid.
3. Døgnavgift i gjestehavnene i kommunen endres til å påløpe etter kl. 17:00. Satser etter båtens lengde står uendret.
4. Bamble kommune skal jobbe for at flere helsefagarbeidere får hele stillinger.
5.
Bamble kommune reduserer antall kommunestyremøter i året fra syv til seks møter, med tilhørende møteserie, fra 2026 - 2028.
6. Bamble kommune må se på hvordan den kan fortsette å være en bidragsyter i driften av Skjærgårdscruise også i denne planperioden.
7/8 Kommunestyret ønsker å bidra til etablering av en arbeidsgruppe, bestående av folkevalgte og representanter fra lokalbefolkningen på Herre og i Vest-Bamble. Formålet skal være å identifisere konkrete tiltak for å øke innbyggertallet i disse delene av kommunen og eventuelle utviklingsmuligheter, som bl.a. kan spilles inn til arbeidet med kommuneplanens arealdel.
Kommunedirektøren bes fasilitere oppstart av arbeidsgruppen ved å invitere lag, foreninger og aktuelle ressurspersoner i lokalbefolkningen til å delta, men det forventes ikke administrativ deltagelse i selve arbeidet.
9 Kommunestyret ber om at gruppeledermøtene primært blir gjennomført som digitale møter. Det bes videre om at ekstraordinære politiske møter med få saker og/eller forventet kort varighet, også blir vurdert om kan gjennomføres digitalt.
12 I Skien kommune er det i alle politiske saksfremlegg en generalisert vurdering av sakens effekt på klima, miljø, økonomi og folkehelse, vist som en tabell. Kommunedirektøren bes innarbeide en tilsvarende vurdering og fremvisning, samt vurderingen av muligheten for å søke eksterne tilskuddsmidler (jf. verbalpunkt om vurdering av tilskuddsmuligheter).
10 Kommunedirektøren bes samle* og oppdatere informasjonen på kommunens hjemmeside vedrørende ledige tomter i kommunen, slik at informasjonen blir lettere tilgjengelig og fremstår mer attraktiv for potensielle kjøpere
11 For å sikre systematisk arbeid med å søke eksterne tilskuddmidler (fra stat, region, stiftelser, foreninger, etc.), bes Kommunedirektøren innarbeide i alle politiske saker en vurdering om eksterne tilskudd kan være en del av finansieringen (jf. verbalpunkt om tabell i saksfremlegg)