← Tilbake

Sak 21/25 - Høring - Forslag om fiskeritiltak i Oslofjorden

01
Innstilling fra Formannskapet
Innstilling
Behandlet

Vedlagt høringsuttalelse til regjeringens forslag om fiskeritiltak i Oslofjorden, basert på vurderingene i denne saken, vedtas og oversendes innen fristen 22. april 2025.

Vedlegg

Les mer
02
Alternativt forslag fra KrF
Alternativt forslag
På vegne av Kristelig Folkeparti
Behandlet

KrF ønsker følgende høringstekst:

Viser til høringen om forslag til fiskeritiltak i Oslofjorden, sendt ut av Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet med høringsfrist 22.april 2025.

Bamble kommune erkjenner at miljøtilstanden i Oslofjorden er svært kritisk og støtter behovet for tiltak som kan gjenoppbygge fiskebestandene og styrke økosystemet. Vi innser at bestanden av torskefisker (Torsk, kolje, lyr, sei osv.) er nå så lave at enhver beskatning av disse ikke lenger er forsvarlig. Det er ikke lenger rom for næringshensyn og hensyn til friluftsinteresser når det gjelder disse fiskeslagene.

Det er fortsatt mange forhold ved fiske som er uklare og av stor betydning for fiskeriforvaltninga framover. Et eksempel er: Torskegytinga av 2019 og 2020 årgangen var god, men to-åringer og tre-åringer blir borte. Hvorfor det? Hva er det som skjer? Mer forskning må til for å forstå sammenhengene. Bamble kommune mener det er et stort behov for økt forskning på disse problemstillingene slik at man bedre forstår sammenhenger og kan sette inn riktige tiltak.

Mangel på fisk har ført til at vi ikke lenger har garnfiskere som lever av dette. I dag fanges noe stor torsk som bifangst ved tråling. Denne fangsten er økonomisk viktige for mottakene. Men, mye tyder på at å ta ut disse store fiskene er uheldig for formeringa. Det er viktig at disse store fiskene kommer inn og gyter slik at antallet store og livskraftige larver blir stort nok til å få bestanden opp. Bamble kommune mener at fangst av store fisker som bifangst ved tråling må opphøre, og at mottakene må få hjelp til å mestre disse utfordringene.

Tiltak som begrenser fritidsfiske kan redusere lokalbefolkningens muligheter til friluftsliv og kystkultur, men når fisken nærmest er borte, vil denne muligheten være begrenset likevel. Restriksjonen på fiske av torskefisker må gjelde alle.

Inntil videre synes forekomsten av krabbe å være god. Regulert fangst av krabbe må tillates for alle.

Makrellbestanden synes ikke å være rammet i samme grad som torskefiskene. Fiske med snøre etter makrell må være fritt.

Brislingfisket er begrenset med bare en lysbåt igjen på Østlandet. Brisling er antakelig en viktig matressurs for torsken. Det er fare for at lysfiske etter brisling i en fjord, kan tømme fjorden for brisling. Dersom det finnes lokale brislingsstammer, (dette er usikkert og må forskes mer på) vil slikt fiske være katastrofalt for den aktuelle stammen. Lysfiske etter brisling må stoppes inntil mer eksakt kunnskap om problemstillingen foreligger. Profesjonelle brisling fiskere må tilstås kompensasjon.

Overfiske synes å være en reell årsak til problemene. Det er viktig å begrense størrelsen på fiskeredskapen som benyttes ved tråling. Båtstørrelsen ikke viktig, det er størrelsen på redskapen som brukes som er viktig.

Tiltakene vil på kort sikt påvirke fiskenæringen negativt, men på lang sikt vil et forbedret marint habitat forhåpentligvis gi positive ringvirkninger både for fiskeriene og rekreasjon. Det er viktig at eventuelle restriksjoner ledsages av kompensasjonsordninger og omstillingstiltak for næringsdrivende.

Fiskerestriksjoner alene vil ikke løse problemene i Oslofjorden. Det er viktig at tiltakene sees i sammenheng med øvrige miljøtiltak i fjorden som avløpshåndtering, landbruksavrenning, forurensning fra trafikk og arealforvaltning. Kommunen ønsker derfor å nevne at det også er på høring planprogram og hovedutfordringer for Vest-Viken vannregion (2028-2033), hvor det pekes på viktigheten av en helhetlig tilnærming. Vi ber regjeringen sikre at fiskeritiltakene sees i sammenheng med de regionale vannforvaltningsplanene for en helhetlig miljøforvaltning.

Fugletellinga på Jomfruland viser at sjøfuglbestanden er i betydelig tilbakegang. Bestandene av sel og skarv er betydelig lavere en for 100 år siden da det var mye fisk. Sel og skarv kan ikke forklare at fisken blir borte. Bestanden av Mellomskarv er imidlertid større enn tidligere. Det kan tenkes at sel og mellomskarv i dag er predatorer som hindrer den kritisk lave fiskebestanden å ta seg opp. I den forbindelse bør regulering av selbestanden og bestanden av mellomskarv vurderes. Mer forskning på denne årsakssammenhengen må gjennomføres. Etter at torsken er borte, sees en betydelig oppblomstring av små ulkefisk. Dette er mat for skarven og kan være en årsak til oppblomstring av mellomskarv.

Bamble kommune støtter intensjonen bak de foreslåtte nullfiskeområdene ettersom de kan ha positive miljømessige og samfunnsmessige effekter som kan gagne hele Oslofjordens økosystem og kystsamfunn på sikt. Kommunen mener at det må sikres helhetlige, kunnskapsbaserte og målrettede tiltak for å sikre best mulig effekt. Tiltakene kan være et virkemiddel som gir bestandene en mulighet til å hente seg inn uten menneskelig påvirkning og vil samtidig gi bedre økosystemfunksjoner og marine habitater. I tillegg vil det gi et verdifullt kunnskapsgrunnlag i videre forvaltningsarbeid. Høringsnotatet nevner at det er stor usikkerhet rundt effekten av nullfiskeområder på fiskebestandene og alternative tiltak bør også vurderes, som sesongbaserte restriksjoner eller differensierte reguleringer. Det må sikres god oppfølging og evaluering av effekten av tiltakene dersom de innføres.

Siden situasjoner er så alvorlig, må miljømessige hensyn gå foran hensynet til økonomi og friluftslivsinteresser.

Bamble kommune støtter disse foreslåtte tiltakene:

  • Det tillates kun

    fritidsfiske etter fisk

    med håndholdte redskaper i Oslofjorden og Langesundsfjorden.

    • Antall teiner som kan brukes i teinefiske etter krabber og andre bunndyr enn fisk av fritidsfiskere halveres (fra 20 til 10 stk. per person)

      • Antall teiner som kan brukes i hummerfisket av fritidsfiskere halveres (fra 10 til 5 stk. per person).

        • Adgangen til å gi dispensasjon fra påbudet om sorteringsrist i fisket etter reke med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål fjernes

          • Bruk av oppsamlingspose og krepsespalte i fisket etter reker med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål forbys.

            • Adgangen til å gi dispensasjon fra forbudet mot bunnsatte garn fjernes.

              • Adgangen til å gi dispensasjon fra forbudet mot fiske i gytefelt for torsk fjernes

                • Innføring/utvidelse av Nullfiskeområder. Bamble kommune mener dette også må gjelde alle områder som er viktig for gyting av tors. Åbyfjorden (Skokløydypet) og Fossingfjorden

                  • Fiske etter reke med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål forbys innenfor grunnlinjene for fartøy (Ny formulering: med redskap over en nærmere definert størrelse og ikke båtens lengde på 11 meter).

                    • Fiske etter brisling og sild forbys i Oslofjorden, innenfor en linje som følger de sørlige grensene til nasjonalparkene

                      Kommentar: Riktig. Men bør endres til områdene innenfor grunnlinja slik at Larviksfjorden, Sandefjordsfjorden og Langesundsfjorden omfattes. Lysfiske på brisling i Langesundsfjorden er like uheldig som i Oslofjorden.

                      • Fartøy med hjemmelslengde over 13 meter i fiske etter brisling og sild kan kun fiske utenfor grunnlinjene.

                        Vi oppfordrer regjeringen til å sikre at innføringen av tiltak skjer i tett dialog med forskningsmiljøene og lokalsamfunnene.

                        Vennlig hilsen

                        Bamble kommune, ……………………..17.02.2025

                        Vedlegg

                        Les mer