← Tilbake

Sak 165/24 - Høring - forslag om endring av klimaloven: Regjeringens forslag til Norges nye klimamål for 2035

01
Rådmannens innstilling
Innstilling
Behandlet

Porsgrunn kommune tar høring om forslag om endring av klimaloven: Regjeringens forslag til Norges nye klimamål for 2035 til orientering.

Vedlegg

Les mer
02
Forslag fra MDG, R, V og KrF
Forslag
På vegne av Rødt, Venstre, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne
Behandlet
  1. Porsgrunn kommune støtter fagmyndighetenes råd om at 60 prosent kutt i nasjonale utslipp innen 2035 er nødvendig for å sikre omstilling i norsk næringsliv.

    • Like viktig som å sette et prosentvis nasjonalt mål, er å få på plass et nasjonalt styringssystem som sikrer at målet nås.

      • Det bør også settes et mål for Norges samlede utslippskutt, dvs. nasjonale utslippskutt og kvotekjøp.

        • Klima og naturkrisen virker sammen og forsterker hverandre. Derfor er det viktig å få på plass en kobling mellom klimaloven og naturmangfoldloven.

          • Utslipp og opptak fra jordbruk, skogbruk og annen arealbruk på land og i ferskvann bør ha egne, kvantitative mål. For å sikre forutsigbarhet for andre sektorer ved planlegging av tiltak må utslipp/opptak fra arealbruk og arealbruksendringer bokføres for seg.

            • Utslipp og opptak fra hav og kyst bør på sikt også få egne, kvantitative mål. For å sikre forutsigbarhet for andre sektorer må marine utslipp/opptak bokføres for seg.

              • Det anbefales et nasjonalt program for grønn omstilling som sikrer økonomisk støtte til kommuner, næringsliv og enkeltpersoner som ønsker å investere i utslippskutt og bærekraftige løsninger. Dette vil være et viktig bidrag for å nå klimamålene.

                • Det anbefales å vurdere å opprette en uavhengig klimakommisjon som overvåker Norges fremdrift i klimaarbeidet, med mandat til å gi årlige rapporter til Stortinget og foreslå tiltak ved risiko for målbrudd.

                  • Det anbefales videre å vurdere å opprette et nasjonalt klimaforum/klimaråd som inkluderer sivilsamfunn, næringsliv, akademia og andre relevante aktører. Forumet kan rådgi regjeringen og bidra til å sikre bred støtte og forståelse for nødvendige klimatiltak.

                    Vedlegg

                    Les mer