Det gjennomføres en helhetlig strukturendring av nåværende skole- og barnehagestruktur i Porsgrunn fram mot 2035.
Følgende anbefalte alternativ til endringer i struktur sendes ut på offentlig høring og utredes videre.
1a. Langangen skole utredes bevart som ordinær skole der elevtallet økes gjennom flytting av skolekretsgrenser eller andre tiltak.
1b. Langangen skole utredes bevart for skole med mer praktisk rettet opplæring som er åpen etter søknad fra elever i hele kommunen.
1c. Hvorvidt et alternativt undervisningstilbud er aktuelt, samt hvor det kan plasseres dersom Langangen skole blir lagt ned
1d. Langangen skole utredes nedlagt.
2a. Klevstrand og Stridsklev skole utredes slått sammen til en barneskole, hvor Grønli skole inngår også inngår i denne utredningen.
2b. Grønli og Stridsklev skoler utredes slått sammen til en barneskole. Det utredes ny skole på Herøya, til erstatning for Klevstrand, og eventuelt deler av Brattås.
2c. Brattås skole utredes lagt ned og elevene flyttes til Heistad
2d. Om Brattås skole kan organiseres som oppvekstsenter ved sammenslåing av Brattås barnehage, Lundelia barnehage og Brattås skole.
3a.Kommunedirektøren bes gå i dialog med Skien kommune for å se på felles løsning for ungdomsskoleelever som sokner til Vestsiden og Klyve/Tollnes.
3b. Ungdomsskoletilhørighet for den enkelte barneskole skal være del av utredningen.
3c. Det utredes mulighet for å ha to ungdomsskoler som dekker hele kommunen.
4a. Lundelia og Brattås barnehager slås sammen med ny lokalisering på Brattås skole.
4b. Om det er mulig å plassere barnehagebarna fra Brattås og Lundelia i ett av de eksisterende barnehagebyggene.
5. Radehuset, Hovenga og Vallemyrene barnehager slås sammen med forslag til ny lokalisering på Vallemyrene, Kjølnes og/eller Hovenga
6. Radehuset barnehage legges ned
7a. Kommunedirektøren fremmer en ny sak i oktober 2025 der høringsinnspill er vurdert og valgte alternativer er videre utredet og konkretisert.
7b. Det skal holdes minst et åpent folkemøte
7c. Barneskolekretsgrenser reguleres ut fra kapasitet.
8a. hvordan Langangen skole vil fungere som nærskole, når et praktisk rettet undervisningstilbud legges til den samme skolen.
8b. hvilke konsekvenser en nedleggelse av de ulike skolene vil ha for befolkningssammensetning og utvikling i lokalsamfunnet.
8c. hvilke økonomiske konsekvenser nedleggelse av kommunale barnehageplasser får, dersom foreldrene velger å søke seg til private barnehager i nærområdet i stedet.
8d. tilgjengeligheten (universell utforming) ved skolene i kommunen
8e. Private skoler- og barnehager skal bli inkludert i samtaler om struktur
8f. Muligheten for å flytte BOVIS så de har en beliggenhet hvor det er skole fra 1. til 10. trinn
8g. Den reelle skoleveien barn vil få (gang- og sykkelstier mm), derav ikke målt i luftlinje.
INP ønsker at punkt 4 b og 4 c: Radehuset Barnehage legges ned, skal taes ut av vedtakslista til BUK.
INP mener at det bør være likeverdige alternativer slik det er i punkt 5.
7a. Kommunedirektøren fremmer en ny sak i oktober 2025 der høringsinnspill er vurdert og valgte alternativer er videre utredet og konkretisert.
INP fremmer ønske om ny dato:
7a. Kommunedirektøren fremmer en ny sak i desember 2025 der høringsinnspill er vurdert og valgte alternativer er videre utredet og konkretisert.
1a. Langangen skole videreføres som ordinær skole, men med en mer praktisk rettet opplæring (supplerende tilbud). Elever fra hele kommunen kan søke om skoleplass. Skolen fungerer som nærskole for elevene fra Langangen.
1b. Langangen skole legges ned og elevene overføres til Tveten skole.
Nytt punkt 1c:
Langangen skole utredes bevart som ordinær skole der elevtallet økes gjennom flytting av skolekretsgrenser eller andre tiltak.
Følgende alternativ til endringer i struktur sendes ut på offentlig høring og utredes videre.
2a. Klevstrand og Stridsklev skole utredes slått sammen til en barneskole, hvor Grønli skole inngår også inngår i denne utredningen.
2b. Grønli og Stridsklev skoler utredes slått sammen til en barneskole. Det utredes ny skole på Herøya, til erstatning for Klevstrand, og eventuelt deler av Brattås.
2c. Brattås skole utredes lagt ned og elevene overføres til Heistad og Stridsklev/Tveten skoler (kretsregulering).
2d. Brattås skole, småskoletrinnet, Brattås barnehage og Lundelia barnehage slås sammen til et oppvekstsenter lokalisert på Brattås skole. Overføring av mellomtrinnselever fra Brattås til Heistad og Stridsklev/Tveten skoler (kretsregulering).
3a.Kommunedirektøren bes gå i dialog med Skien kommune for å se på felles løsning for ungdomsskoleelever som sokner til Vestsiden og Klyve/Tollnes. Dersom dialog med Skien kommune ikke fører til omforent utredningsforslag, skal kretsgrensene for Grønli ses på slik at det er mulig for elever på Grønli og tilhøre Vestsiden ungdomsskole fremfor Kjølnes ungdomsskole.
3b. Ungdomsskoletilhørighet for den enkelte barneskole skal være del av utredningen.
3c. Det utredes i slå sammen Vestsiden U-skole og Kjølnes U-skole
4a. Lundelia og Brattås barnehager slås sammen med ny lokalisering på Brattås skole.
4b. Vallermyrene og Hovenga barnehager slås sammen til en ny og større barnehage med lokasjon der Vallermyrene barnehage ligger i dag. Radehuset barnehage legges ned.
4c. Vallermyrene og Hovenga barnehager slås sammen til en ny og større barnehage med lokasjon der Hovenga barnehage ligger i dag. Radehuset barnehage legges ned.
4d. Vallermyrene og Hovenga barnehager slås sammen til en ny og større barnehage med lokasjon der Vallermyrene barnehage ligger i dag. Radehuset barnehage bevares for variasjon og rikhet i barnehagetilbudet.
4e. Vallermyrene og Hovenga barnehager slås sammen til en ny og større barnehage med lokasjon der Hovenga barnehage ligger i dag. Radehuset barnehage bevares for variasjon og rikhet i barnehagetilbudet.
5a. Sak legges frem og orienteres om i oktobermøtet og behandles av bystyret i novembermøtet.
5b. Det skal holdes minst et åpent folkemøte
Disse temaene ønskes belyst i utredningen:
6a. Hvilke konsekvenser en nedleggelse av de ulike skolene vil ha for befolkningssammensetning og utvikling i lokalsamfunnet.
6b. Hvilke økonomiske konsekvenser nedleggelse av kommunale barnehageplasser får, dersom foreldrene velger å søke seg til private barnehager i nærområdet i stedet.
6c. Tilgjengeligheten (universell utforming) ved skolene i kommunen
6d. Private skoler- og barnehager skal bli inkludert i samtaler om struktur
6e. Muligheten for å flytte BOVIS så de har en beliggenhet hvor det er skole fra 1. til 10. trinn
6f. Den reelle skoleveien barn vil få (gang- og sykkelstier mm), derav ikke målt i luftlinje.