Forslag

Høring – forslag til midlertidig endring i utlendingsloven (beredskapshjemmel for å kunne pålegge kommuner å etablere og drifte et midlertidig innkvarteringstilbud til asylsøkere).

01
Endringsforslag fra AP
Endringsforslag
På vegne av Arbeiderpartiet
Behandlet

Arbeiderpartiet foreslår å stryke punkt 2. og strekpunkt 2. Endre Arbeidsmiljøloven, for å åpne for midlertidige ansettelser i Rådmannens forslag til uttalelse.

Vedlegg

Les mer
02
Rådmannens innstilling
Innstilling
Behandlet

Rådmannen i Porsgrunn anbefaler at man er positiv til høringen, men at man samtidig er tydelig på at man i denne sammenhengen også må vurdere endringer i lovverk for innkvartering av asylsøkere (bo-standard i mottak, i arbeidsmiljøloven om midlertidige ansettelser) og at staten må tydeliggjøre at slike asylmottak i kommunene skal fullfinansieres.

Vedlegg

Les mer
03
Forslag fra FrP
Forslag
På vegne av Fremskrittspartiet
Behandlet

Porsgrunn kommune sender følgende høringssvar i saken:

Porsgrunn kommune inngir med dette høringssvar i sak der det er foreslått en midlertidig endring i utlendingsloven – beredskapshjemmel for å kunne pålegge kommuner å etablere og drifte et midlertidig innkvarteringstilbud til asylsøkere mv. 

 

Porsgrunn kommune mener at departementets forslag, som gir statsforvalteren en forskriftshjemmel til å pålegge kommunene å etablere og drifte et midlertidig innkvarteringstilbud, vil være svært inngripende, selv om dette foregår i en krisesituasjon med ekstraordinært høye ankomster av asylsøkere. En slik forskriftshjemmel vil være et stort inngrep i det kommunale selvstyret. Porsgrunn kommune mener et innkvarteringstilbud for asylsøkere burde skje gjennom frivillighet og dialog, ikke ved at statsforvalteren skal kunne overkjøre det kommunale selvstyret. Forslaget fra departementet legger opp til at kommunen heller ikke gis klageadgang over statsforvalterens pålegg.

 

Porsgrunn kommune mener at det er negativt at kommunen ikke kan klage på et slikt pålegg, og at det bidrar til å utfordre det kommunale selvstyret. Kommunene har ansvaret å levere viktige tjenester som påvirker mange mennesker. Det vil derfor være galt om kommunene i tillegg skal bli pålagt å starte og drive asylmottak. Hvis statsforvalteren pålegger kommunen å drifte et innkvarteringstilbud vil dette kunne gå utover øvrige velferdstjenester. Porsgrunn kommune viser til at flere asylsøkere trolig kan bosettes ved at staten bevilger mer penger til utleieboliger.

 

Porsgrunn kommune er negativ til at statsforvalteren etter lovforslaget kan utøve rekvireringsrett for fast eiendom. En slik kraftig inngripen vil kunne bidra til at innbyggerne mister tilgangen til anlegg som er viktig i deres hverdag, og det vil kunne svekke kommunens tjenestetilbud.

Lovforslaget legger åpner også for at folks hjem, hybler, utleieboliger også kan bli rekvirert ved situasjoner med særdeles høye ankomsttall. Dette er en inngripen i eiendomsretten som ikke Porsgrunn kommune kan akseptere og vi frykter også at dette med rette vil føre til sterk folkelig motstand og konflikt.

 

Porsgrunn kommune støtter derfor ingen av forslagene. Det er staten og ikke kommunene som avgjør hvor mange asylsøkere som får komme til Norge. Staten må derfor ta ansvaret, ikke skyve det på kommunene. Innkvarteringstilbud skal skje gjennom dialog og frivillighet, ikke gjennom tvang og pålegg.

Vedlegg

Les mer
04
Forslag fra P. Berby (R)
Forslag
Trukket

Rådmannen i Porsgrunn anbefaler at man er positiv til høringen, men at man samtidig er tydelig på at man i denne sammenhengen også må vurdere endringer i lovverk for innkvartering av asylsøkere bo-standard i mottak, og at staten må tydeliggjøre at slike asylmottak i kommunene skal fullfinansieres.

Vedlegg

Les mer