Fremmer opposisjonens forslag som sendt ut til alle på e-post.
Budsjettforslaget fra Ap, FrP, INP, SV og SP vedtas.
Egenkapital ved investeringer
Det innføres krav om 30% egenkapital ved fremtidige investeringer. Rådmannen bes innarbeide dette i budsjett og handlingsprogram fra og med budsjettet for 2025. Kravet gis ikke tilbakevirkende kraft for investeringer vedtatt innen utgangen av 2023. Kravet gjelder ikke ved selvkostprosjekter.
Nedbetaling av langsiktig gjeld
Dersom Porsgrunn kommune i perioden skulle få tilført ekstra inntekter i form av økt skatteinngang, høyere utbytte fra Skagerrak Energi eller lignende, skal det brukes til nedbetaling av langsiktig gjeld.
Investeringstakt avløpsnettet
Det bes om en utredning som viser den mest bærekraftige utskiftningstakten av avløpsnettet for Porsgrunn kommune. Målet er å se om det basert på lokale forhold kan tilsi en annen utskiftingstakt enn nasjonalt mål. Utredningen legges frem for UMB innen 2. kvartal 2024.
Verbalforslag - Svømmehall på Heistad
Svømmehallen, som ligger inne med 120 millioner kroner i investeringsbudsjettet i 2028, fjernes fra handlingsprogrammet.
Som beskrevet i saksframlegg.
Bystyret ber administrasjonen legge frem en sak om fritt brukervalg for brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Saken skal vektlegge hvordan BPA kan ivareta funksjonen som likestillingsverktøy, gitt CRPD, muligheten for brukerstyring, samt belyse administrative og økonomiske konsekvenser av fritt brukervalg.
Langangen skole
Bystyret ønsker hverken en midlertidig eller en permanent nedleggelse av Langangen skole. Rådmannen bes se på muligheter for å benytte lokalene ved Langangen skole til å løse kapasitetsutfordringer ved andre skoler. Langangen skole bør også være et alternativ for introduksjonsklassen. Administrasjonen bes se på muligheten for endre kretsgrensene slik at Oklungen også tilhører Langangen skole.
Gangbru Bjørkøya til Siktesøya
Det bes om at det gjennomføres en utredning av gangbru / turstibru mellom Bjørkøya og Siktesøya i forbindelse med etablerte turstier. Grenland friluftsråd, turistforeningen, Bjørkøya utvikling, hytteforening/hytteeiere på Siktesøya mm bes involveres i utredningen. Utredningen legges frem for UMB innen 3. kvartal 2024.
Digitalisering
Rådmannen bes utarbeide en helhetlig plan for digitalisering i kommunen, og bes også se på it-drift, felles ikt-drift med andre kommuner, eventuelt kjøp av tjenester, økonomiske og kvalitative konsekvenser. Sak legges frem for bystyret ultimo september 2024.
Kartlegging av ny fornybar kraft
Porsgrunn kommune tar initiativ til en kartlegging og identifisering av tiltak innen energisparing og produksjon av ny fornybar kraft i regi av Grenlandssamarbeidet. Kartleggingen skal identifisere områder og tiltak og kort sikt (innen 2030) og lang sikt (innen 2050). Kontakten overfor Grenlandssamarbeidet skal skje innen 2. kvartal 2024.
Strategiske eiendomskjøp
Rådmannen gis ikke lenger fullmakt til å foreta strategiske eiendomskjøp innenfor en gitt ramme. Slike eiendomskjøp skal kun foretas etter politisk behandling i formannskapet.
Forsøksordninger for å redusere sykefravær
Rådmannen bes se på muligheten for å teste ulike forsøksordninger for å redusere sykefraværet i kommunen. Dette kan eksempelvis være forsøk med helsefremmende turnus, økt grunnbemanning, vikaren i plantiden og lignende, og hvert forsøk kan omfatte en eller flere virksomheter.
Bystyret ber administrasjonen søke om forskningsmidler og/eller eksterne samarbeidspartnere for å få gjennomført prosjektet. Hovedtillitsvalgte i kommunen inviteres med i arbeidet.
JA-kommune
Bystyret ønsker at Porsgrunn skal være en attraktiv JA-kommune som spiller på lag med innbyggere, næringsliv og organisasjoner. Dette innebærer blant annet å begrense byråkratiske ordninger, systemer og prosesser i kommunen. Rådmannen bes legge frem sak for formannskapet med forslag til ulike tiltak som kan gjennomføres for å redusere byråkrati og øke samarbeid mellom kommunen, innbyggere, organisasjoner og næringsliv.
Varelevering i sentrum
Plan for varelevering i sentrum gjennomgås i UMB i løpet av 2024.
Prøveprosjekt i helse og omsorg
Bystyret ber administrasjonen innen juni 2024 legge frem til utvalg for helse og omsorg et forslag til prøveprosjekt i en av tjenestene i helse- og omsorg som inneholder:
- Økt grunnbemanning med det formål å redusere vikarbudsjettet
- Ny modell for oppgaveglidning/oppgavedeling med tilhørende nødvendig kompetanseheving
- Vurdere bruk av teknologi inn i prosjektet som kan føre til tryggere tjeneste og effektivisering.
I Norge har Helsedirektoratet i samarbeid med KS anlagt et bredt prosjekt i kommunene med oppgaveglidning, heltidskultur osv. som kalles Tørn, og administrasjonen bes spesielt om at dette vurderes i saksfremlegget til utvalget for helse og omsorg.
Bekjempelse av fattigdom
Det utvikles en plan med tiltak knyttet til å forebygge å bekjempe fattigdom. Planen skal beskrive satsingsområder og tiltak for å inkludere barn som vokser opp i fattige familier, eldre og andre utsatte grupper i vår kommune. Planen legges fram for Formannskapet i løpet av 2024.
Boligstrategi
Bystyret ber rådmannen legge frem en plan for en ny boligstrategi med sosial profil innen november 2024, som ser på blant annet:
- Dagens dekningsgrad og behov for boliger i Porsgrunn kommune
- Status på kommunale boliger i kommunen
- De generelle kostnadene for boliger og leiligheter i forskjellige prisklasser i kommunen, inkludert kommunale avgifter
- Alternativer til de tradisjonelle eie og leieformene, erfaringer fra andre kommuner, og muligheter for dette i kommunen (eksempler til dette kan være leie-til-eie ordningen, og en tredje boligsektor.)
Natur, klima og miljø
Det legges fram en plan for hvordan Porsgrunn kommune kan bidra til å oppfylle FNs naturavtale gjennom å samarbeide med miljømyndighetene om å opprette nye naturreservater i Porsgrunn, og hvordan Porsgrunn kommune kan vurdere områder endret tilbake til landbruks-, natur- og friluftsområder (LNF). Planen legges fram for formannskapet i løpet av 2024.
Frivilligråd
Bystyret ber administrasjonen i handlingsprogramperioden se på muligheten for å etablere et frivilligråd, og samtidig se på hvordan andre kommuner har organisert frivilligråd. Det skal legges frem en orientering av arbeidet for Utvalg for barn, unge og kultur i løpet av 2024.
Studentmelding
Bystyret ber rådmannen legge frem et forslag til formannskapet på en ny studentmelding i samarbeid med campusleder på USN avd. Porsgrunn i løpet av våren 2024.
Bruk av utearealer i Porsgrunn
Parker og torg i Porsgrunn tillates benyttet til sesongbaserte aktiviteter som eksempelvis julemarked og uteservering sommer. Administrasjonen legger frem forslag til gjennomføring. Forslaget skal inneholde utforming, utseende, varighet og leiekost. Forslaget baserer seg på inspirasjon fra andre storbyer i Europa som hartilrettelagt for slik benyttelse av parker og torg. Sak legges frem til politisk behandling ultimo juni 2024.
Ekstraordinært utbytte i 2023
Det avsettes kroner 148 millioner på disposisjonsfond for finansiering av investeringer i 2024.
Budsjettpost for Utbytte fra Skagerak Energi AS økes tilsvarende.
Investeringer
Bystyret ber Rådmannen legge frem en sak for UMB sitt første møte i 2024, hvor det presenteres en oversikt over hvilke investeringer det er mulig å forskyve på i 2024 for å redusere finanskostnader.
Klima- og energiplan
Klima- og energiplanen vår varer til 2025. Det bes om at det utarbeides en ny plan. I denne forbindelse er det viktig at man ser på klimatilpasningstiltak, tiltak som reduserer klimagassutslipp, samt muligheten for å øke egen produksjon av strøm (ved hjelp av for eksempel solceller), samt reduksjon av energiforbruk i egen regi, og i kommunen som helhet.
Helsestasjon for eldre
Bystyret ber Rådmannen vurdere å opprette en helsestasjon for eldre, i forbindelse med planleggingen av det allerede vedtatte aktivitetssenteret i sentrum.
Kulturminneplan
Bystyret ber Rådmannen legge frem den ferdige kulturminneplanen til behandling i UMB i løpet av 1. halvår 2024.
Kulturhistorisk stedsanalyse
Bystyret ber Rådmannen i inneværende politiske periode utarbeide en kulturhistorisk stedsanalyse av Porsgrunn med utgangspunkt i arbeidet som er gjort i Skien.
Fritt brukervalg av brukerstyrt personlig assistanse (BPA)
Bystyret ber administrasjonen legge frem en sak om fritt brukervalg av BPA. Saken skal vektlegge hvordan BPA kan ivareta funksjonen som likestillingsverktøy, muligheten for brukerstyring, samt belyse administrative og økonomiske konsekvenser av fritt brukervalg.
iPad i skolen
Bystyret ber administrasjonen evaluere det pedagogiske utbyttet av digitale hjelpemidler i skolen, spesielt rettet mot de minste. Evalueringen legges frem for BUK i løpet av 2024.
IT-samarbeid
Bystyret ber om at administrasjonen utreder muligheten for å tre inn i IT-samarbeidet i Grenland
Prosjekt redusert sykefravær
Det er ønskelig å søke mer kunnskap om hvordan endret turnus og belasting kan gi lavere sykefravær og samtidig øke både mengde og kvalitet i tjenestetilbudet. Bystyret ber administrasjonen etablere et forsøksprosjekt med for eksempel helsefremmende turnus, redusert arbeidstid/belastning eller liknende, for å se om dette kan være med å redusere sykefravær. Forsøksprosjektet rapporteres til Utvalg for helse og omsorg og Administrasjonsutvalget. Bystyret ber administrasjonen søke om forskningsmidler og/eller eksterne samarbeidspartnere for å få gjennomført prosjektet. Hovedtillitsvalgte i kommunen inviteres med i arbeidet.
Skolestruktur
Bystyret ber om en sak som belyser muligheter for en mer optimal skolestruktur i Porsgrunn kommune.
Budsjettkonferanse
Bystyret ber om en budsjettkonferanse som en del av heldagsmøte i juni. Videre ber bystyret om at handlingsprogram for fremtiden legges frem for bystyret og ikke bare for formannskapet.
Små og mellomstore bedrifter (SMB)
Det bes om en sak for hvordan det kan være kontakt mellom SMBer og administrasjonen i Porsgrunn kommune. I vakuumet etter nedleggelsen av Vekst i Grenland er det viktig for kommunen å ivareta kontakt med etablerte bedrifter og være et kontaktpunkt for mulig nyetableringer av SMB. Eventuelle kostnader ved en slik sak skal synliggjøres i god tid til neste budsjettbehandling.
Turvei fra Olavsberget til Preståsen
Etter inspirasjon fra den universelt utforma turvegen i Fyresdal, ber bystyret at administrasjonen ser på muligheten for å utvikle og finansiere et lignende tiltak på Olavsberget, da med universell utforma turvei fra Kattøya, langs fjell inn mot Olavsberget camping og videre turvei langs Herregårdsbekken og opp til Preståsen. Det må planlegges med baderampe for rullestol og mulighet for gjestehavn for båt bør vurderes.
Kulturskole som inkluderingsarena
Alle barn og unge trenger arenaer for fellesskap. Kunst og kultur er viktig for å forebygge utenforskap. Vi ber administrasjon se på tiltak for bredere rekruttering til kulturskolen samt styrking av samarbeid mellom voksenopplæring og kulturskolen for å fremme kulturskolen som et alternativ til idrett for folk med funksjonsnedsettelser og minoiritetsbakgrunn. Følges opp av BUK.
Gratis inngang i svømmehall
Bystyret ber administrasjonen tilrettelegge for å gi gratis inngang i kommunens svømmehaller for 4. til 7. trinn, for å styrke svømmeopplæring.
Kommunens maskinpark
For å senke CO2-utslippene fra egen maskinpark skal kommunen i følge klimabudsjettet erstatte eksisterende maskinpark med fossilfrie maskiner og kjøretøy. Der innkjøp ikke er hensiktsmessig eller der man trenger mer kunnskap bør man benytte seg av utlånsordning som nevnt her: https://viken.no/tjenester/klima-miljo-og-natur/satsingsomrader-og-nettverk/test-av-fossilfrie-maskiner-og-kjoretoy/
Regional friidrettshall
Bamble og Skien kommuner vedtok i desember 2022 å delta i forprosjekt for bygging av en regional friidrettshall på Kjølnes. Bystyret ber administrasjonen gjennomføre forprosjektet for en regional friidrettshall, i tråd med tidligere budsjett og vedtak.
Fra kontingentkasse til fritidskort
Bystyret ber administrasjonen se på muligheten for at næringsliv og veldedige stiftelser kan være med på å sikre barn og unge tilgang til fritidsaktiviteter. Saken følges opp med sak til BUK.
Statlige områdemidler
Bystyret ber administrasjonen jobbe for at Porsgrunn kommunen kan få statlige områdemidler i Porsgrunn.
Energi til Grenland
Administrasjonen ser på hvordan Porsgrunn kan inngå samarbeid med de andre kommunene i Grenland om en felles strategi for kraft og energiløsninger.
Gjenbruk
Bystyret ber om en sak som vurderer hvor og hvordan innkjøp i kommunens drift av f.eks. møbler, kan erstattes av gjenbruk, bruktkjøp og reparasjon.
ENØK-tilskudd
Det settes av en pott til søkbare midler innenfor rammen til UMB, f.eks. fra "grønn pott" til solceller/varmepumpe som innbyggerne i Porsgrunn kommune kan søke på for å spare strømutgifter og spare strøm for samfunnet. Grupper som kan falle utenfor andre ordninger slik som borettslag, lag og idrettsforeninger oppfordres også til å søke på ordningen. Foreslår innretning som lignende ordning i Stavanger.
Rentbrennende ovner
Det settes av en pott til søkbare midler innenfor rammen til UMB, f.eks. fra "grønn pott" til innbyggere i Porsgrunn kommune som skifter til rentbrennende ovn. Dette er et tiltak som bidrar til bedre luft, til å spare strømutgifter og spare strøm for samfunnet. For eksempel etter modell fra Skien eller Bamble kommune.
Lærlingeordningen
I formannskapet ble det vedtatt å styrke lærlingeordningen med kr 300.000. Disse midlene øremerkes lærlinger i helse- og omsorgstjenestene.
Bystyret ber administrasjonen fortsette prosjektet med å etablere en vipedam/fuglebiotop som erstatning for dammen som blir bygd ned av industriområdet på Enger. Det bør være rom for å dekke eventuelle kostnader innenfor UMB sitt rammeområde.
Tros- og livssynsutøvelse på sykehjem
Den enkeltes mulighet til tros- og livssynsutøvelse er en rettighet alle har og må ivaretas i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Bystyret ber administrasjonen sikre at alle beboere på institusjoner og sykehjem kan få tilgang til kristne TV- og radiokanaler eller andre tros- og livssynskanaler.
1. Frednes sykehjem legges ut for salg med en 10-15 årig tilbakeleieavtale.
a. Det forutsetter at kjøper vil utvikle området med et betydelig innslag av boliger
b. Det forutsettes videre at omsorgsboligdelen kan inngå i et borettslag/boligtilbud tilpasset lettere pleietrengende brukere.
2. Det planlegges og bygges ny skole på Herøya med forutsetning om nedlegging av Klevstrand og Brattås skoler.
a. Grensejusteringssak fremmes innen utgangen av 2025
3. Bygging av Meierigården, med fasadekopi, planlegges for kombinert bo- og aktivitetstilbud for pleietrengende.
4. Det planlegges for nytt, moderne sykehjem på tomten etter Klevstrand skole
1. I kommuneplanens arealdel skal det legges til rette arealer for energiproduksjon fra fornybare kilder
2. Målsetting for arealbehov skal tilsvare minimum 50 MW installert effekt
3. Planhorisont skal muliggjøre grunnrenteskatt fra senest 2030
Vallermyrene leir: Bystyret ber administrasjonen legge frem en sak til bystyret om tilbakeføring av eierskap av Vallermyrene leir, fra Porsgrunn Utvikling AS til Porsgrunn kommune.
Vi ber rådmannen se på de siste års strategiske eiendomskjøp om hvorvidt de hadde noen videre strategisk eller annen gevinst, og hvis ikke, avhende disse eiendommene.
Bystyret ber administrasjonen finne midler til økning av tilskudd til SMISO i løpet av 2024
Krf, Mdg og R
Grenland ryttersportklubbs aktivitet på Vallermyrene leir er et viktig bidrag til idrettsmiljøet både i og utenfor kommunen, og Bystyret ønsker at denne innsatsen skal ivaretas. Administrasjonen bes derfor gå i dialog med Porsgrunn Utvikling for å se på muligheten for videre drift på området. Utvalg for miljø og byutvikling holdes orientert om status for dette arbeidet.