← Tilbake

Sak 029/24 - Tertialrapport 1. kvartal

01
Kommunedirektørens innstilling: Tertialrapport 1. tertial tas til orientering
Innstilling
Behandlet
Tertialrapport 1. tertial tas til orientering

Vedlegg

Les mer
02
Forslag fra H, FrP, V, KrF og INP
Forslag
På vegne av Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Industri- og Næringspartiet
Behandlet

Sak 29/24 Tertialrapport

I Skien skal alle barn og unge ha gode oppvekstsvilkår gjennom å oppleve mestring, trivsel og gode læringsarenaer. Kommuneøkonomien er stram, men skal vi få flere igjennom et langt skoleløp, og få flere til å bli fremtidens skattebetalere, må vi starte tidlig – eller tidlig innsats. Vi har vedtatt det gjennom Temaplan for Oppvekst, og den skal gjennomsyre alt vi gjør i årene fremover.

 

Samtidig som vi snur fra reparasjon senere i skole/utdanningsløpet til tidlig innsats tidlig i et barns liv, må vi innse at det i en overgangsperiode må tas noen økonomiske grep for å kunne gjøre begge deler, frem til det vil vises økonomisk at flere barn får den hjelpen de trenger tidlig nok, noe som vil gi innsparinger senere. UOPP tilføres ekstra midler i det vi mener er et unntaksår med krig i Europa og mange flyktninger som finner veien til Skien, både gjennom å bli bosatt, men også i flere ulike flyktningmottak. Vi befinner oss også i et unntaksår ved at vi nettopp har vedtatt at vi skal snu tiltakene fra å komme (for) sent inn i et barns liv, til tidlig innsats i barnehager og skoler. Dette vil koste noen kroner – men er «utgifter til inntekts ervervelse». Sak om mulige strukturendringer kommer som en sak til høsten. I tillegg vil det bli vurdert andre grep for å styrke laget rundt elevene i småskolen.

 

1. PROSJEKT MENSTAD U-SKOLE + ÅFOSS B-SKOLE

Prosjektene videreføres og utvides med en U-skole til. Tiltaket skal forsterke skolens arbeid med inkludering, deltagelse og mestring

Budsjett: Det opprettes en søkbar sum på kr 1,5 mill til prosjekter knyttet opp mot aktiviteter for barn og unge etter skoletid.

 

2. ØKT BEMANNING I BARNEHAGER OMGJØRES FRA PROSJEKT TIL FAST ORDNING

Bemanning i barnehage: 4 barnehager tilføres 1 fagarbeider pr barnehage. Administrasjonen vurderer hvilke barnehager dette skal være. Økningen skal være i tillegg til bemanningsnormen, altså en reell økning

Budsjett: 5/12 effekt ut 2024 = kr. 2,1 mill kroner

 

I tillegg har Regjeringen i statsbudsjettet for 2024 bevilget 105 mill kroner til tilskudd til økt pedagogtetthet i levekårsutsatte områder. Dette er en del av områdesatsningen som Gulset er en del av. Administrasjonen har søkt om midler og det beregnes at barnehagene på Gulset vil få midler herfra. Føringene er bla. at barnehager med høy andel barn som omfattes av de nasjonale moderasjonsordningene for lavinntektsfamilier og høy andel minoritets-språklige barn3. SØKBAR POTT TIL URO I SKOLENFor å møte uro i skolen, videreføres en søkbar pott som vil styrke skolenes mulighet til å håndtere uro i skolen. Samtidig skal detjobbes med prosjekter for å endre elevenes atferd, som f.eks. etter modell fraKleivene skole i Sandnes: «Traumebevisst undervisning» der alle elevene,lærerne og de foresatte blir bevisst på hjernens oppbygning, fra følelser tiltenkehjernen og å bli seg bevisst sin reguleringskapasitet. Samtidig som deskal møte tilstrekkelig trygge voksne i skolen. Her kan skolene som vil prøveut dette, spille på lag med psykologene i kommunen.Budsjett: 5/12 effekt ut 2024 = kr. 1,5mill kroner

Vedlegg

Les mer
03
Tilleggsforslag fra Ap, SV, Sp og MDG
Tilleggsforslag
På vegne av Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Arbeiderpartiet
Behandlet
  • Med prognose på minus 15,1 mill innen oppvekstområdet er det viktig at tiltak og innsparingene ut 2024 ikke rammer tilbudene til de mest sårbare barn og unge.
    • Fraværet blant ansatte har økt i 2024. UOPP ber adm sikre at fraværet ikke går utover de antall lovpålagte undervisningstimene til elevene.

      Vedlegg

      Les mer
      04
      Forslag fra E. C. Schäffer (H)
      Forslag
      Behandlet
      Oversendelsesforslag til Formannskapets behandlingUOPP er bekymret for at Skien rangeres høyt på flere negative statistikker nasjonalt. Vi har ulike utfordringer som høy gradav barnefattigdom, lange køer for rask psykisk helsehjelp, negativ trend på ungdomskriminalitet, stort utenforskap og ikkeminst et skyhøyt sykefravær.Ingen enkeltpolitikere eller enkeltutvalg vil klare å løse overnevnte utfordringer alene. Derfor foreslås det at vi starter etarbeid som skal legge grunnlaget for en helhetlig satsing på lokalmiljøene i vår by. Dette arbeidet ledes av kultur ogfritid/UIFK. Målet med satsingen kan være følgende:● Utvikle gode og aktive nærmiljø over hele byen som driftes og utvikles av lokale ildsjeler representert avfrivillige/ideelle organisasjoner og idrettslag.● Vi ønsker å se på muligheter for om nærmiljøene kan involveres slik at de kan bidra innen områder somintegrering, motvirkning av utenforskap og forebyggende psykisk helse som en samarbeidspartner.● Vi vil jobbe for å oppmuntre til at bydelene skal ha et formalisert samarbeid med lokale krefter som skoler,barnehager, sykehjem, idrettslag etc.Videre så foreslås det:● En studietur til eksempelvis Drammen som har lykkes med både områdesatsing og en solid satsing påidrettslagene gjennom et veldrevet og godt etablert idrettsråd. ● Det foreslås å invitere inn aktuelle ressurspersoner i byen til møte med politikk og administrasjon for å samleinformasjon. ● Det etableres en større arbeidsgruppe bestående av medlemmer på tvers av utvalgene som skal være pådriverefor prosessen.Vi anerkjenner arbeidet som allerede blir gjort av blant annet nærmiljøsenterne, frivillighetssentralene og bydelshusene.Deres arbeid er viktig, og deres kompetanse må sikres i denne satsingen. Satsingen skal forsterke, og sørge forinkluderende bydeler, brobygging mellom innbyggerne ved å sørge for dialog, samarbeid og fellesskap..

      Vedlegg

      Les mer