← Tilbake

Sak 42/24 - Ungdata 2024

01
Kommunedirektørens innstilling: Saken tas til orientering
Innstilling
Behandlet
Saken tas til orientering

Vedlegg

Les mer
02
Forslag fra FrP
Forslag
På vegne av Fremskrittspartiet
Behandlet
UOPP ønsker at det igangsettes et arbeid hvor alt av organiserte aktiviteter og frivillig tilbud til barn og ungdom blir samlet i en portal/app.

Vedlegg

Les mer
03
Forslag fra FrP
Forslag
På vegne av Fremskrittspartiet
Behandlet

UOPP støtter det som har blitt sagt om Ungdata undersøkelsen så langt. Vi ser at det er mye positivitet hos barn og ungdom og det er fint å lese at de fleste har det bra både med seg selv og familien. Likevel er det noen tall som er til bekymring og:spesielt tallene som omhandler skole:

1. 55% er fornøyd med skolen de går på .... dette er kun 1 av 2 for å sette det på spissen. Hva ligger bak dette tallet. Hvorfor er det så få som er fornøyd med skolen de går på?

2. 84% av elevene har svart at de kjeder seg på skolen.Hvordan kan dette løses og hva bør gjøres?

3. 28% av elevene gruer seg til å gå på skolen. Dette tallet er for høyt og går i gal retning. Hvilke tiltak kan bedre dette?

UOPP ber derfor om at dette også får fokus på ungdomskonferansen og at utvalget rapporterer tilbake til UOPP om hvilke tiltak som kan være aktuelle å igangsette for å endre på dette.

Flott at ungdommene skal medvirke og delta i analyse av tallene. Og at det er gjennomført en workshop med samtlige 10.klassinger. Men det kommer også frem av tallene fra ungdata at mange av de utfordringene vi tidligere har sett i ungdomsmiljøene er nå også kommet til enkelte miljøer på barneskolene. UOPP ønsker derfor at fokuset også rettes mot barna i barneskolene og at også elevene på f.eks 7 trinn bør få mulighet til å delta på workshop/konferanse. Her er det viktig med tidlig innsats og ved å også lytte til barna på barneskolen vil vi kunne sette inn tiltak slik at oppstart og overgang til ungdomsskolen kan bli bedre.

Vedlegg

Les mer
04
Forslag fra H, FrP, V, KrF, INP, Ap, MDG, Sp og SV
Forslag
På vegne av Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet, Industri- og Næringspartiet og Arbeiderpartiet
Behandlet

Ungdata-undersøkelsen for Skien viser at mange elever i Skiens-skolen har det bra og trives. Flere unge i denne undersøkelsen enn i tidligere undersøkelser svarer at livet er bra, og flere enn tidligere svarer at de har vært glade hele tiden eller ofte. Flere enn tidligere er aktive i et idrettslag, det høyeste antallet siden undersøkelsen startet. Flere enn tidligere er fornøyde med lokaler for å treffe andre unge på fritiden.

Samtidig gir undersøkelsen oss tall som bekymrer:

·      Vold: 1 av 4 unge i Skien melder om at de har blitt utsatt for vold av annen ungdom, og 6% har blitt utsatt for ran, truet med våpen eller angrepet. Tallet på unge som har blitt utsatt for vold i familien ligger stabilt på 5%. 4% av de unge har vært vitne til vold i familien.

·      Rus: Vi ser en dobling av unge som melder om at de får lov å drikke alkohol. Det er en svak økning av unge som rapporterer at de har brukt narkotiske stoffer, 3% av de unge.

·      Psykisk/fysisk helse: Ca 1 av 4 unge melder om selvmordstanker, og 6% har et selvmordsforsøk bak seg. Det er en markant nedgang i antall unge som ber om hjelp fra voksne på skolen (fra 54% ned til 33%).

SLT-koordinatoren har satt i gang et analysearbeid sammen med ungdommene for å gå gjennom tallene, og det planlegges en felles ungdomskonferanse. SLT- systemet og samarbeidspartnere bruker Ungdata-undersøkelsen inn i foreldresamarbeid og i dialog mot lag, foreninger og organisasjoner.

 

Forslag:

UOPP ønsker å være med på planleggingen av tiltak for å se om det er noe vi politisk kan bidra med i arbeidet for å få ned forekomsten av vold, rus og fysisk-/psykisk uhelse i ungdomsmiljøene. UOPP ber derfor om at det rapporteres tilbake til utvalget med hvilke tiltak som kan være aktuelle å igangsette når felles ungdomskonferanse har vært avholdt.

UOPP ønsker at det spesielt legges vekt på hvordan gjøre ytterligere bruk av foreldre-ressursen i dette arbeidet.Undersøkelsen bør også sendes Ungdomsrådet og Flerkulturelt utvalg for gjennomgang og innspill.

Vedlegg

Les mer