Vi er alle her, på tvers av partigrensene klar over det store og økende problemet i kommunen vår, nemlig barnefattigdom.
Skien kommune ligger høyt over landsgjennomsnittet når det gjelder barn som vokser opp i fattigdom. Snittet på landsbasis er 11,7%, mens tallet for Skien kommune er 18,2%. Det vil si, at nesten en av fem barn, vokser opp i fattigdom i Skien.
Dette er rystende tall, og vi, lokalpolitikerne i oppvekstutvalget, må ta ansvaret med å få snudd denne negative utviklingen.
Vi har på bestilling fått en grundig og god rapport fra Vestfold og Telemark revisjon på temaet, kalt «like muligheter i oppveksten».
Rapporten viser oss, at Skien kommune deler tiltak mot fattigdom inn i to tilnærminger. Hurtigvirkende fattigdomslindrende tiltak og langsiktige fattigdomsbekjempende tiltak.
Det er innlysende at det er de fattigdomsbekjempende tiltakene som tar tak i problemet, og snur den negative utviklingen i kommunen vår.
Fattigdomslindrende tiltak er selvfølgelig nyttige, men kan på ingen måte sidestilles med de langsiktige bekjempende tiltakene!
Rapporten går langt på vei i å bekrefte at Skien kommune ikke har gjort en god nok jobb med å bekjempe barnefattigdommen i kommunen vår. Dette må vi anerkjenne, og gjøre noe med.
Det står blant annet i rapporten, fra fagfolk i skolene at "SFO er viktig for å sikre aktivitet og deltagelse, men de ansatte erfarer at økonomi gjør at de med størst behov ikke går på SFO".
Skien kommune kan ikke la familienes dårlige økonomi gå på bekostning av barnets behov om sosialisering, tilhørighet og lek. SFO er en sentral arena for relasjonsbygging i barnets første år på skolen.
Vi har nå fått 8 millioner kroner ekstra til drift i oppvekstsektoren, og selv om kommunedirektör anbefaler at 50% av disse midlene fryses og settes som en buffer, önsker Rødt at hoveddelen av disse midlene må gå til nettopp fattigdomsbekjempende tiltak!
Det er da gledelig at vi deler politikk med flere partier her i utvalget, når det gjelder SFO. Både Arbeiderpartiet og SV gikk til valg på gratis SFO for førsteklassinger, og det er nettopp dette tiltaket Rødt ønsker å fremme:
Kommunalsjef for Oppvekst Grete Gjelten forteller i sin orientering at kommunen önsker å söke om statlige midler til gratis SFO for försteklassinger. Rödt ser ikke dette som en motstridende faktor for at oppvekstutvalget skal gi bystyre signal om at utvalget önsker å innföre dette, med egne midler for Skien kommune.
Hvis söknad om statlige finansierte midler til tiltaket allikevel blir godkjent, vil belöpet etterbetales og den budsjettmessige konsekvensen for Skien kommune blir lik 0.
Gratis SFO for alle førsteklassinger i Skien kommune.
Tiltaket med gratis SFO for førsteklassinger i Skien kommune vil koste 12,6 millioner kroner per år. (5,7 mill. I 2022, innføres fra august). Detaljert oversikt over kostnad for tiltaket er gitt under.
Med dette tiltaket vil barnefamilier med en førsteklassing i hus, i snitt spare 2500 kr pr mnd. Dette tiltaket vil i stor grad redusere den høye andelen barn som vokser opp i fattigdom i Skien, og vi vil først da kunne reklamere for å være Norges mest attraktive by.
Tiltak:
Rødt foreslår derfor at gratis SFO for alle 1-klassinger i Skien kommune innføres fra August 2022.
Utregning:
- Gratis SFO for alle førsteklassinger:
Antall førsteklassinger som går på SFO i Skien kommune: 468
Antall elever med redusert betaling: 109
100% plass: (pris: 3039,-)
80% plass: (pris: 2547,-)
60% plass: (pris: 2076,-)
50% plass: (pris: 1723,-)
40% plass: (pris: 1401,-)
20% plass: (pris: 829,-)
352 med 100% plass
43 med 80% plass
45 med 60% plass
10 med 50% plass
16 med 40% plass
2 med 20% plass
109 = 161 143 x 11 = 1 772 573,-
359 = 985 089 x 11 = 10 835 979,-
Total årlig kostnad for tiltaket: 12 608 552,-
(5,7 mill. I 2022, innføres fra august).
Rødt er opptatt av at barnefamiliene i Skien som kvalifiserer til ordningen gratis kjernetid, skal få muligheten til å benytte seg av ordningen i tråd med lovverket. Lovverket tilsier ifølge merknadene §3c i forskrift om foreldrebetaling i barnehager, at det skal være mulig å benytte seg kun av tilbudet om gratis barnehage, altså de 20 timene ukentlig gratis kjernetiden utgjør, uten å måtte ha betalt plass i tillegg.
Det dokumenteres i rapporten "Like muligheter i oppveksten" at ordningen med gratis kjernetid ikke fungerer godt nok i Skien. I dag må barnefamiliene i Skien kommune med ordningen gratis kjernetid, betale for 10% barnehageplass på toppen av ordningen, fordi Skien har som krav at man må søke minimum 60% barnehageplass. For at Skien kommune skal kunne tilby barnefamiliene ordningen i tråd med lovverket, må praksisen om at man må söke minimum 60% barnehageplass, reduseres til 50%. Dette tiltaket kan medføre kommunen en tapt inntjening på 42 834 kr det förste året.
Tiltak: Rødt foreslår derfor at kravet om minimumsplass i barnehage reduseres fra 60 til 50 % slik at kommunen oppfyller kravet om retten til å kun å benytte seg av gratis kjernetid i barnehagen.
Budsjettforslag 2022 – UOPP (Høyre og Bypartiet)
Alle barn i Skien skal ha en trygg og god oppvekst. Først og fremst er det familiens ansvar, men kommunen har også et ansvar for å sikre gode oppvekstsvilkår for barna.
Gjennom en god barnehage og skole skal alle elevene få muligheten til å realisere sine
drømmer og ambisjoner, uavhengig av bosted eller sosial bakgrunn. Da må man gi elevene den hjelpen de trenger, når de trenger det. Tidlig innsats starter allerede i barnehagene, og er nøkkelen til økt mestring og bedre læring.
Barnehagene og skolene skal følge hvert enkelt barn gjennom barndommen, og sørge for at alle får et godt grunnlag for å klare seg gjennom livet. Derfor er UOPP opptatt av at alle barnehager skal ha et godt pedagogisk tilbud, og at ingen barn skal gå ut av grunnskolen uten å kunne lese, skrive og regne skikkelig.
Leksehjelp
Oppvekstutvalget er opptatt av at alle elever får hjelp med leksene. En leksebevistskole burde både bestå av fornuftig lekser og lekser som elevene mestrer. Da er det avgjørende at elevene får hjelp med leksene. Det er særlig viktig for de elevene som ikke får denne hjelpen hjemme, at skolen tilbyr leksehjelp.
• Oppvekstutvalget ønsker å bruke kr 500 000 på en satsning på leksehjelp.
Skolevegring
Oppvekstutvalget ser på ulike skolevegrings prosjekter, jo tidligere en kan finne årsak og forhold som påvirker skolevegring, jo bedre er grunnlaget for gjennomføring av videregående opplæring. Tett oppfølging av ungdom i og utenfor skolen og samhandling med foreldre og omsorgspersoner er viktig.
Oppvekstutvalget ønsker en styrking av allerede pågående tiltak innenfor skolevegring og legger vekt på et tett samarbeid med barnevern og helse.
• UOPP ønsker å bruke kr 700 000 til skolevegringsprosjekt
Post-korona
Oppvekstutvalget forstår at koronaskolen kan ha ført med seg noen konsekvenser. Utvalget ønsker derfor en satsning for å demme opp om de negative følgene av distansering, digital undervisning og andre utfordringer korona har ført med seg i skolen. Det kan f. Eks. være sosiale lavterskeltilbud, øke satsning på skolehelsetjenesten og andre tiltak som kan bedre elevenes hverdag etter korona.
• Oppvekstutvalget ønsker å bruke kr 2 000 000 på tiltak for å demme opp de negative konsekvensene av korona i skolen.
DuVerden
UOPP ser behovet for en satsning på realfagtilbudet for elevene i Skien. I Porsgrunn ligger DuVerden vitensenter som jobber med å formidle realfagkunskap til unge og voksene. Med en så god ressurs tett på skolene i Skien ønsker vi å etablere en kontrakt på lik linje med av avtalen som var tilbake i 2018.
• UOPP ønsker å bruke kr 500 000 på bedring av realfagstilbud i samarbeid med DuVerden.
Gamingstrategi
UOPP ønsker å tilføre midler for å oppfylle gamingstrategien.
• UOPP ønsker å bruke 200 000 på gamingstrategi
Sak 42/21 Forslag til budsjett 2022 fra Ap, Krf, Sp, SV, MDG og V.
Oppvekstsektoren danner grunnlaget for utviklingen av Skienssamfunnet. Alle barn og unge i Skien skal oppleve gode oppvekstsvilkår, mestring, trivsel og læring. Arbeidet med den psykiske/fysiske helsen på tvers av kommunalområdene skal ha tilstrekkelig fokus og ressurser. Inkludering og deltakelse av barn og unge på ulike arenaer blir et sentralt mål de neste årene. Arbeide med å motvirke de sosioøkonomiske forskjellene vi ser i samfunnet skal ha høy prioritet. Viktig at barnehager og grunnskoler aktivt bruker nærmiljøet sitt i arbeide med ulike temaer. Nærhet til natur og landbruk i Skien gir store muligheter for læring og aktivitet. Her har vi muligheten til å tilby både praktisk og teoretisk kunnskap om hva som ligger i begrepet; Fra jord til bord. Kjøkkenhager i barnehager og skoler bør prioriteres. Det bør lages en oversikt over barnehager og skoler som har erfaringer og det etableres erfaringsdeling på området.
Skien kommune har en høy andel barn og elever som har rett til spesialundervisning. Utvalg for oppvekst ønsker i løpet av 2022 å se nærmere på arbeide med dette.
1. De foreslåtte driftsrammer legges til grunn for videre budsjettbehandling sammen med endringer av den økonomiske rammen fra formannskapet på 8 mill til Utvalg for Oppvekst. En viktig forutsetning for de foreslåtte driftsrammene er den demografiske i kommunen med færre barn i barnehage og skole. Oppvekstutvalget erkjenner likevel viktigheten av tilpasning og justering i løpet av året, for å sikre at forutsetningene holdes. Det er viktig å opprettholde kommunens fleksibilitet i rullerende barnehageopptak.
2. Vedtak om styrkingen av helsesykepleiere, psykologer, miljøterapeuter mv. i sak 13/21 bør videreføres og legges inn i LTP 2023-2026, totalt 5.250 MNOK. Driften bør justeres deretter, fra 2023.
3. Barnevernsreformen - Det ser tilsynelatende ut som om kommunen i all hovedsak er kompensert tilstrekkelig for implementering av barnevernsreformen. Dette er imidlertid under forutsetning av at den strategiske endringen i omsorgsovertakelser og ansvarsforflytning skjer som planlagt. UOPP bør legge opp til kvartalsvis rapportering for kvalitativ og ressursmessig tilbakemeldinger på implementering av reformen.
4. Skien kommune har vedtak om å bli en plastfri kommune. Ved arbeidet som kommunen skal gjøre med uteområder for barn og unge som ved rehabilitering eller nyetablering skal hensyn til natur og miljø ivaretas.
Skien kommune skal sikre giftfrie leke- og aktivitetsplasser for sine innbyggere. Kunstgressbaner er et konkret område å jobbe med fremover.
Skien er, og skal fortsatt være den god møteplass for alle barn og unge i kommunen.
5. Formannskapets utvidede budsjettramme på 8 mill ønsker vi å disponere på følgende måte:
a. UOPP vil avsette 1 mill til å forsterke skolenes arbeid med inkludering, deltakelse og mestring med utgangspunkt i utfordringer ved den enkelte skole. Skolene oppfordres til å iverksette både faglige og sosiale tiltak. Forsøk med leksefri skole kan inngå i dette. Likedan å stille lokaliteter til disposisjon «etter skoletid» for barn og unge. UOPP viser bl a til Stigeråsens organisering av mestrings- og inkluderingsarbeid i skoletid og på elevenes fritid og vil understreke den merverdi som kan oppnås ved å arbeide tverrsektoriell og ved å inkludere frivillig sektor. Ønsker et samarbeid mellom utvalgsområdene UOPP og UKIFF rundt tiltakene. Ber adm legge fram en sak 1. kvartal 2022 for UOPP som belyser hvordan midlene kan disponeres.
b. Kulturskole – skole samarbeidsprosjekt -700 000 tusen. Ønsker å fremheve tiltak for mer praktisk tilrettelagt undervisning i grunnskolen. UOPP ser dette som målrettet arbeide for å oppnå at flere barn opplever inkludering, deltakelse og mestring. Kulturskolen vil bidra til den enkelte skoles satsningsområder innen musikk, teater og visuelle kunstfag knyttet til lærerplanen og skolenes pedagogiske plattform. Det i tett samarbeid med lærere som deltar. Vi ber det utredes adm. og at vi får en sak på det i løpet av våren 2022.
c. DuVerden, vitensenter - 300 000 tusen. Skien kommune inngår avtale med vitensenteret. Ekstra viktig med praktisk tilrettelagt undervisning i fagfornyelsen. Bærekraft, klima, miljø og realfagsinteressen fremheves spesielt. Avtalen legges fram i utvalget når det er inngått.
d. Økonomisk buffer på 2,5 mill kr. Midlene er for ekstra utgifter knyttet til omstillinger/utfordringer som det ikke allerede er budsjettert for innenfor oppvekstområdet i 2022.
e. Nye læremidler – 3,5 mill kr. Ekstra midler til ytterligere innkjøp av læremidler etter innføringen av fagfornyelsen.
Vil kunne komme endringer i budsjettforslaget fram mot endelig behandling i bystyret i desember.